ti guarda dal Grande Inquisitor

Die Zauberflöte in De Munt [terug]

Opmerkingen ...

9

van Eeckhout Gino <gino.eeckhout@...> op woensdag 11 mei 2005 om 16:36

Beste Dries,

Het feit dat Sumi Jo niet meer kwam opdagen is simpel, Sumi vondt haar optreden zo slecht, dat ze zich niet meer durfde te vertonen,dat was de uitleg die ze gaf aan Fred Brouwers op Klara de dag na de premiere.

Gr
G.

8

van Nico Deloddere <nico.deloddere@...> op dinsdag 10 mei 2005 om 16:49

Oef,

Eindelijk vind ik hier een aantal operaliefhebbers die zich ook vervelen bij de toverfluit en niet alle kritiek ontzenuwen met te wijzen op de symbolische betekenis.
Ongetwijfeld zijn er een aantal schitterende aria's en ensembles te horen in dit werk, maar de 'vaudeville' werkt ook op mijn systeem.
De vertolker van Papageno wordt ook meestal toegejuicht en bewierookt, maar technisch stelt deze partij toch weinig voor?
Bestaan er slechte Papageno's?
Ik vond de videoprojecties in de Munt prachtig, en Jacobs' tempi hebben me niet gestoord (de pianoforte daarentegen wel). In dat opzicht denk ik dat de opname die ik heb van William Christie mij al vrij goed voorbereid had. Vergeleken met Klemperer (de andere CD-uitvoering die ik ken) is Christie (en ook Jacobs) minder plechtstatig, minder goed gezongen maar toch ook minder log.
Jacobs zat dan volgens mij gewoon in de lijn van de historische uitvoeringspraktijk, en deed niets echt schokkends of vernieuwends.
Ik had wel het geluk Werner Güra te horen als Tamino, voor mij de beste zanger van de avond. Vreemd genoeg vond ik hem op zijn best tijdens het begeleid recitatief met de Spreker, een scene die me nooit is opgevallen, maar nu voor mij betekenis kreeg. Ik was even helemaal mee.
Tijdens de tweede acte sloeg de verveling echter toe. Die ellenlange enerverende dialogen met Papagena ('18 Jahre und 2 Minuten' - vreselijk, alleen in de Munt wordt daar nog om gelachen), het gebrek aan dramatische spanning ('Ach ich fühl's' is prachtig, maar alleen muzikaal) ...
Ik vrees dat ik nooit een Toverfluit-fan zal worden,

Vriendelijke groeten,
Nico

7

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 10 mei 2005 om 16:08

Ik sluit mij aan bij de kritiek van Frederik.

Die Zauberflöte is een prachtig werk, maar vaak hopeloos 'afgezaagd'. Het is een slecht woord, ik weet het, maar ik zou het niet anders weten te omschrijven.
Dingen zoals die 'liedjes' van Papageno. Mensen,.. dat is zo eenvoudig, dat het bijna doorzappen wordt, als je een opname beluistert.

Als je dat dan vergelijkt met Don Giovanni of met La Clemenza (om een werk uit dezelfde periode te nemen). Dat is een verschil van hemel en aarde.
Nu, het mag duidelijk zijn dat dit Mozart's bedoeling was. We weten het wel : de drieëenheids-symboliek enz ... maar het maakt het toch dat de dramatische spanning in het werk meermaals wegvalt (vooral in de 2de akte). Ook de vreselijke on-dramatische vorm van het Singspiel is daar schuld aan. De Toverfluit is gewoonweg te lang voor het genre. Die Entfürhung aus dem Serail en Fidelio (van Beethoven natuurlijk ...) hebben veel meer dramatische schwung ipv die Zauberflöte waar de spanning vaak op en neer gaat.

Ja, zelfs meesterwerken hebben zwakheden (ik heb bovenstaande ook al eens gezegd over Carmen).

groetjes,

Sven.

6

van Dries Van Eeckhoutte <dries.vaneeckhoutte@...> op dinsdag 10 mei 2005 om 11:44

Hoi Margo,

Opnieuw een heel interessante en ... verhelderende recensie.

Als niet-toverfluit-kenner, waag ik me niet aan uitspraken over de vraag of René Jacobs al dan niet partituren kan lezen. In elk geval voor een eerste samenwerking met het Muntorkest vond ik niet dat we redenen hadden om te klagen...

Ik sluit me graag aan bij Margo zijn opmerking dat het een onderhoudende voorstelling was: een interessante regie, met een sterke Stephane Degout maar een onbegrijpelijk rampzalige Sumi Jo: had iemand haar vergeten regieaanwijzingen te geven? waren die lost in translation? (misschien waren die in het Duits)? en dan zwijgen we nog over de vocale prestaties... zucht...

In elk geval verwachtte ze duidelijk geen dankbetuigingen voor haar prestatie, want na afloop kwam ze het publiek niet groeten...

iemand een antwoord voor dit mysterie?

Groetjes,

Dries

5

van Ricci <riccifrederic@...> op maandag 9 mei 2005 om 13:29

lezen kan ook moeilijk zijn. Ik zeg niet dat het beter is, omdat het anders is, maar dat ik na zovele Fluiten eens een andere Fluit wil horen als men toch geen topzangers heeft. Verandering van spijs doet eten. Dus een verrassend fiorituurtje hier en daar kan mijn positieve aandacht trekken een doordeweekse zanger of dirigent terwijl ik de topklasse gewoon ben van vroeger en gelukig op CD dus niet.
En een 'Ring' omdat mijnheer Clemeur perse een Ring op zijn palmares staan hebben wil, kan ik dus ook missen als de pest. Enfin ik denk dat 2005 een 'zaag'jaar gaat worden voor mij, dus beter nu stoppen......

4

van Tristan Faes <tristanfaes@...> op zondag 8 mei 2005 om 21:19

Het is dus goed omdat het anders is? Tsja, ik heb de partituur en kan ze lezen en heb ook min of meer zicht op de tempoverhoudingen in de partituur en die respecteert Jacobs helemaal niet. En wat die pianoforte betreft: waarschijnlijk heeft Mozart dat gedaan is een even goede uitleg als perverse brieven rondsturen en dan ook zeggen "Mozart deed dat ook".
Grtz

3

van Ricci <Riccifrederic@...> op zondag 8 mei 2005 om 20:17

1. voor de veranderingen aan de partituur moet je erst en vooral de partituur hebben en kunnen lezen uiteraard, kunnen lezen betekent ook 'interpreteren'. Anyway ik heb er niks op tegend at Jacobs iets anders brengt, de Toverfluit ben ik ook zooooo beu als kou pap, tenzij er iets anders wordt gebracht (dat doe dus Jacobs) of de 'cast' van een indrukwekkend niveau blijkt te zijn.
2. Saelens, had (heeft?) degelijk stemmateriaal, maar door een slechte techniek en verkeerd repertoire volledig (?) verbrand.

2

van Tristan <tristanfaes@...> op donderdag 5 mei 2005 om 18:31

Margo, ik vind dat je over Monostatos Philip Defranq (vorig jaar met Kuijken) onrecht aandoet :) Dat was zonder twijfel de slechtse Monostatos in jaren...

1

van Gino Eeckhout <gino.eeckhout@...> op donderdag 5 mei 2005 om 15:24

Margo,

Volledig met je eens,ik wist al na de overture dat Rene jacobs veranderingen aan de partituur had aangebracht,een misser van formaat.
Het zag er allemaal mooi uit,maar overoepen toch in de media,waar ze meer over de regie spraken dan over de solisten.
Gr
G.