ti guarda dal Grande Inquisitor

Suor Angelica & I Pagliacci in Luik [terug]

Opmerkingen ...

10

van Ricci <riccifrederic@...> op dinsdag 3 mei 2005 om 10:59

PAGLIACCI dus en nogmaals NIET I Pagliacci. Steeds wordt dit verkeerd weergegeven, dus ook op cd's en dus ook bij goeie ouwe Leo. Deze heerschappen copieren maar en hebben dus niet de partituur geraadpleegd. Maar ook deze 'nederige' heeft jaren de fout gemaakt tot hij de partituur dan in eigen handen zag.

9

van Tristan <tristanfaes@...> op maandag 2 mei 2005 om 23:32

Om maar even een tegengestelde mening te laten horen: ik vond Grinda's regie afschuwelijk. Het toppunt van saaiheid en een feest van overacting. Ik kon in geen een van de personages geloven, maar na zijn Ring had ik dat ook niet verwacht. Wat Angelica betreft: het gedoe met de dolk vond ik niet nodig, maar het kind dat toch niet dood is leek mij een valabele interpretatie. De Zia zegt dat het kind dood is om Angelica van haar zorgen af te helpen, zonder de consequenties in te zien. Overigens: op zondagmiddag heb ik bij Zia Cossotto weinig gerasp gehoord eerlijk gezegd. Een groter vibrato, dat wel, maar voor het overige vond ik haar prestatie best oké.
Grtz

8

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op maandag 2 mei 2005 om 15:14

Wim,

Dan heb je toch niet hard genoeg 'boe' geroepen, want het viel niet echt op.
Nu, ja, Cossotto is waarschijnlijk heel haar leven niets anders gewoon.
Grappig hoe ze ook bleef staan bij het groeten. Hasmik Papian moest uiteindelijk zelf maar opkomen wijl Cossotto nog aan het groeten was. Papian kreeg ocharme een paar roosjes van haar boeket ... !

We zullen in ieder geval kunnen zeggen dat we Cossotto ooit nog gehoord hebben (over de 'staat waarin' zwijgen we even...).

Als we dat zo uitrekenen, maakt Caecilia Bartoli binnen een dikke 30 jaar haar debuut in Luik !

Wie gaat er mee ?

groetjes,

Sven.

7

van wim <wim.verdonck@...> op maandag 2 mei 2005 om 13:06

volgens mij zijn er stukken libretto van butterfly tussen claire servais' papieren gesukkeld toen ze met angelica bezig was... die bloederige zelfmoord was zo belachelijk en qua "hoe verknoei ik een puccini-finale" kan dat tellen!
ik vraag me ook af waarom ze die ouwe-taarten-op-hun-retour nog van stal halen? zo'n zwalpende stem! en waarom het publiek van zaterdag cossotto nog de indruk durft te geven dat ze de ster van de avond is, is me helemaal een raadsel. (ik heb als tegengewicht een, weliswaar discreet, "awoe" niet kunnen onderdrukken).
gelukkig was pagliacci véél beter. en guzin verdient inderdaad alle lof die hij hier toegeworpen krijgt!

w.

6

van Margo <margo@...> op maandag 2 mei 2005 om 12:02

"Pagliacci" of "I Pagliacci" ?

Ik dacht persoonlijk ook dat het zonder het lidwoord was, maar ik twijfel altijd (het is bv. ook Schuberts "Winterreise", alhoewel de gedichtenbundel van Müller "Die Winterreise" is). Maar ik heb enkel overgenomen wat er ook op het programmaboek van de ORW stond.

Ondertussen heb ik ook nog een en ander nagekeken en zowel de "Viking Opera Guide" als Riemens' "Groot Operaboek" vermelden "I Pagliacci", net zoals ongeveer de helft van mijn CD-opnames. Maar ik weet niet wat er op het manuscript staat...

5

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op maandag 2 mei 2005 om 8:20

Frederic,

Aan je naam te horen kunt u wel Italiaans, maar dan mag je mij toch eens nader verklaren : het is toch gewoon het meervoud : de paljassen (met lidwoord) dus I PAGLIACCI. Enfin, ik wauwel maar wat want ik ken nauwelijks Italiaans. Ik zie het in ieder geval vaak zo op CD's staan.

In ieder geval, ik ben zaterdag gaan zien, en de Canio van Galouzin was toch echt wereldklasse. Vesti la guibba was indrukwekkend zonder enig reserve. En de rest van de cast was al even indrukwekkend (die Koreaan!).
Hopelijk zat Marc Clemeur in de zaal. Ziet hij ook eens een enscenering zonder enige pretentie, maar gewoon goed. Goede wijn behoeft geen krans. Dat spreekwoord hebben ze in Luik goed begrepen.

groetjes,

Sven.

4

van Ricci <riccifrederic@...> op zondag 1 mei 2005 om 12:39

voor alle duidelijkheid de titel van de opera is PAGLIACCI en dus niet I pagliacci zoals je steeds verkeerd te lezen krijgt.

3

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 29 april 2005 om 17:06

Even een bedenking, die ik nog had naar aanleiding van de Suor Angelica :

Aan je beschrijving te horen, Margo, was het de regisseur misschien om te doen om een soort rauwe realistische verismo-opera te creeëren à la Cavaleria of Tabarro. Want als het mirakel slechts gebeurt in haar hoofd en het kindje ook nog blijkt te leven, ja, dan is haar zelfmoord helemaal tragisch natuurlijk. Het is een visie die wel enigzins te begrijpen is.
Probleem is, dat die visie duidelijk in tegenspraak is met heel het gegeven, de tekst, en de muziek. Ook het kloosterleven zelf wordt door Puccini nu niet bepaald negatief in de verf gezet, wel integendeel. Angelica lijkt toch echt de enige ongelukkige in het klooster te zijn.
Het lijkt toch echt weer die typische tegenstelling te zijn tussen enerzijds de schepper en zijn schepping en anderzijds diegenen die denken daar een andere invulling aan te moeten geven.

Je ging toch naar Tristan in Parijs, Margo? Daar ga je een enscenering zien, die perfect in overeenstemming is met wat de componist bedoelt heeft...

Enfin, ik ga morgen naar Luik. Misschien valt het allemaal best nog mee. Maar geen mirakel dus. Goed, ze wilden misschien wat geld uitsparen voor de komende massascènes in Les Huguenots...

groetjes,

Sven.

2

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 29 april 2005 om 9:21

Tristan,

Ik zag Galusin als Calaf in Londen dit jaar, en ik had net dezelfde bedenking.

Hij is wel degelijk een tenor, maar met een enorm baritonaal timbre. Als je zijn opname's beluisterd van het Marinsky (Sadko is bv. een echte aanrader) hoor je de de meer tenorale Galusin van weleer, en toen ik hem hoorde in Londen, was ik ook zeer verbaast over zijn zware stem.
In ieder geval, de Calaf lag hem - oa om die reden - niet zo, maar met Canio kan dat wel goed komen, denk ik.

Spijtig toch, Margo, dat men zo'n idioot nihilistisch idee (het kind van Angelica dat nog leeft) lanceert. Dacht men misschiendat het voor ons - verzuurde cynische westerlingen - nu echt zo moeilijk geworden is, om gewoon eens in een wonder te geloven, en ons daar compleet in te laten gaan?
Als je dat doet, wordt de finale - samen met de Liebestod - de meest ontroerende finale uit de operageschiedenis. De meest ontroerende Angelica-finale heb ik gezien jaren geleden in Praag, met puike Tsjechische zangers, en een traditioneel gebeuren incl. engelen, Maria enz ... Gewoon genieten als een kind. Moet kunnen, het is al erg genoeg in de wereld...

Leve Puccini !

groetjes,

Sven.

1

van Tristan <tristanfaes@...> op woensdag 27 april 2005 om 23:38

Margo,
Ik ben zondag naar de double-bill geweest.Ik heb mij maar één bedenking gemaakt: is Galusin eigenlijk geen opgetrokken bariton???
Zijn Canio was best wel knap, maar zodanig donker en soms binnensmonds...Ik miste de glans van de échte tenoren.