ti guarda dal Grande Inquisitor

Giovanna d'Arco in Antwerpse Stadsschouwburg [terug]

Opmerkingen ...

9

van dirkie <dirkie@...> op zondag 24 april 2005 om 9:34

Net gelezen op de site van de standaard;" Verder verzet de raad van bestuur zich niet tegen het plan van de Vlaamse overheid dat de Vlaamse Opera de samengevoegde koren van de Vlaamse Opera en het Vlaamse Radiokoor in de toekomst artistiek zou beheren. De Vlaamse Opera moet dan wel de nodige financiële middelen krijgen om deze bijkomende loonkosten te dragen."
Met alle respect voor het vrk maar is een operakoor, niet iets heel anders dan een radiokoor? Over volume van zingen en koortraditie niet gesproken, maar ik zie eerlijk gezegd de meeste mensen van het VRK nog niet in een kostuum kruipen en de -vaak toch wel confronterende of explicitiete- aanwijzingen van een regisseur volgen. Ik weet dat het koor van de Vlaamse Opera aan ouderdomsverschijnselen begint te lijden, maar er moeten toch andere manieren zijn om dit koor te herwaarderen dan het gewoon samen te voegen met een koor van een compleet ander kaliber?
Trouwens bravo voor je site!

8

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 21 april 2005 om 8:28

Ja, Margo

Stiffelio heb ik ooit op een video gezien/gehoord (die productie met Carreras). Dat was inderdaad niet slecht, maar ik wist niet dat die opera voor Rigoletto kwam, maar het mag dus duidelijk zijn dat ik niet zo'n Verdi-fan ben.

groetjes,

Sven

7

van Margo <margo@...> op woensdag 20 april 2005 om 16:45

Je kan/mag niet alle vroege Verdi's zomaar op één hoopje vegen. In het pre-Rigoletto-tijdperk zijn er toch wel opera's die niet onorigineel zijn... denk maar aan Macbeth, Ernani, Luisa Miller, Stiffelio, en zelfs Attila.

En de "écht écht" interessante werken beginnen voor mij trouwens al bij Rigoletto en Ballo.

6

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op woensdag 20 april 2005 om 15:37

Ik heb de Giovanno d'Arco nog nooit gezien of gehoord, maar heb ooit wel een andere vroege Verdi gehoord, concertant in de Vlos.

En daar vond ik echt niets aan. Ik begrijp echt niet wat men daaraan vindt. Als men dan toch graag belcanto wil brengen verkies ik toch het origineel (Bellini, Donizetti) boven de copie.

Laat ons eerlijk zijn : Verdi wordt toch pas echt interessant vanaf zijn trilogie en pas écht écht origineel (zoals Wagner of Massenet) vanaf La Forza of Don Carlos.

Trouwens, als we het dan toch hebben over de akoestiek (of over het gebrek daaraan). Waar gaat de Vlos zijn romantische werken volgend jaar opvoeren? Weet iemand dat ?

groetjes,

Sven.

5

van Margo <margo@...> op woensdag 20 april 2005 om 15:07

Roland, ik veronderstel dat je met die opname van 1951 die met Tebaldi, Bergonzi en Panerai bedoelt ? Die hoort zeker bij de top... maar als je een recenter geluid wil, dan is er ook een stereo-opname uit 1972 op EMI met Caballe, Domingo en Milnes. James Levine dirigeert de London SO.

4

van Roland <roland.schenkeveld@...> op woensdag 20 april 2005 om 14:58

Beste operaliefhebbers,

Ik vond ook de akoestiek in de zaal beneden alle peil. Bovendien als je bovenaan zat moest je de oren spitsen om de muziek te horen of te verstaan boven de regendruppels op het dak en de overvliegende vliegtuigen of misschien is de airco wat aan de luide kant.
Helaas biedt de gevonden opname uit 1951 ook geen echt alternatief om te genieten van dit Verdi stuk. Dus een vraag kent er iemand toevallig een recentere opname van deze opera?

3

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op woensdag 20 april 2005 om 8:56

Het heeft weinig zin hierover van mening te wisselen, denk ik.

Anciaux geeft geld aan al die 'theatergezelschappen' à la Toneelhuis, maar schrapt de subsidie van een theater als 't Raamtheater, waar begrijpelijk theater op het menu staat. Popgroepjes krijgen bij hem subsidies enz...
Logisch dat een dure kunst zoals opera dan onder druk komt te staan.

Opera wordt door Anciaux en consoorten beschouwd als slechts een (klein) deel van het cultureel gebeuren, maar het kost - logischerwijze - wel verschrikkelijk veel geld. ik vrees dat extreem radicalisme de houding moet worden van de opera-liefhebbers die opera eerst en laatst plaatst.

Van mij mogen ze alle gesproken theaters sluiten,ten voordele van internationale opera-kwaliteit, bij wijze van spreken. Ik weet het : ik ben extreem maar
'Without opera, life would be a mistake!'

groetjes,

Sven.

2

van Margo <margo@...> op dinsdag 19 april 2005 om 9:06

A priori is het voorstel niet zo onzinnig... het is geen absolute noodzaak dat een operahuis een eigen orkest heeft. Maar het feit dat de overgrote meerderheid van alle operahuizen er wel een heeft, is misschien al een indicatie dat er toch een reden voor moet zijn.

Er zijn natuurlijk notoire voorbeelden van het tegendeel. In de commentaren wordt bv. verwezen naar de Nederlandse Opera. Maar de situatie is natuurlijk anders in Amsterdam... toen DNO opgericht werd, hadden ze geen orkest. Maar ze hebben in Nederland wel een aantal toporkesten. Ik zie in België, laat staan in Vlaanderen, niet meteen een orkest dat zelfs maar in de buurt komt van bv. het Concertgebouworkest. Ook le Châtelet in Parijs heeft geen eigen orkest en huurt een orkest in functie van het repertoire dat ze brengen.

Maar dat betekent niet dat er geen ongerijmdheden en onlogische zaken in dat voorstel van Anciaux zitten.

Een van de argumenten die ze gebruiken is dat ze nu drie orkesten van 78 muzikanten hebben. En dat is eigenlijk te klein voor het romantische repertoire... het zouden er 97 moeten zijn. Op het kabinet van Anciaux is blijkbaar 3x78=2x97. Maar ik zie niet hoe ze die rekening gaan laten kloppen zonder ontslagen, wat een van de voorwaarden is.

Muzikanten zijn ook geen pionnen. Ik kan me voorstellen dat er bv. een overschot aan violisten zal zijn... maar je kan een violist niet zomaar omvormen tot een cellist. Net zomin dat je een trompettist kan vragen om vanaf volgende maand maar door een klarinet te blazen.

Het uitgangspunt om twee symfonie-orkesten en een opera-orkesten te fuseren tot twee symfonie-orketen is op zich al onlogisch. Het zou logischer zijn om één symfonie-orkest en één opera-orkest over te houden. En eerlijk gezegd, als er één orkest in vraag moet gesteld worden dan is het naar mijn gevoel het VRO.

Maar als het orkest van de Vlaamse Opera op termijn effectief verdwijnt, dan kan dat wel andere kansen creëren. Dan heeft de Vlaamse Opera haar handen vrij (tenzij ze decretaal gebonden worden) om wat meer rond te shoppen en ook eens buiten de Belgische grenzen te kijken of daar geen interessante orkesten zijn om af en toe in te huren...

1

van Tristan <tristanfaes@...> op zondag 17 april 2005 om 17:16

Wij kunnen volgens mij maar één ding doen en dat is massaal reageren tegen zulke baarlijke nonsens. Het bewijst nog maar eens dat ministers van Cultuur geen enkel idee hebben van wat er in hun departement omgaat.