ti guarda dal Grande Inquisitor

Salome in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

7

van Fien <jschreibers@...> op donderdag 7 april 2005 om 16:52

Wat jammer dat wij deze opera_explorer van Salomé gemist hebben! Onze explorer was op de voorgenerale repetitie. Dus ik denk dat het om jongeren gaat die, STEL JE VOOR, spontaan en uit vrije beweging naar de opera zijn gekomen.
Zeg hen bij een volgende gelegenheid dat ze me een SMSje sturen. Dan kan ik ze van bepaalde gedragscodes op de hoogte brengen.

6

van wim <wim.verdonck@...> op dinsdag 29 maart 2005 om 11:53

om de klaagzang over onze vlaamse opera verder te zetten: wat mij bijzonder irriteerde aan deze salome was de "opera-explorer" tijdens de première. om in de bezoekersstatistieken voldoende jongeren, allochtonen, werklozen, hetero's en andere bedreigde diersoorten te krijgen, heeft de vlaamse opera haar jongerenvereniging opgedoekt en organiseert zij nu 2x per jaar een dagprogramma rond een bepaalde opera. de kaartenverkoop van de première van salome zal slecht gelopen hebben en zodoende werd de zaal volgepropt met de eerder vermelde doelgroepen. ongetwijfeld werden deze enthousiaste jongeren een hele dag voorbereid op het spektakel zodat zij perfect op de hoogte waren van het verhaal, het concept van de regisseur, details in de orkestratie en ga zo maar door. allemaal erg nuttig om weten. jammer dat niemand hen gewezen had op het feit dat je zwijgt tijdens de voorstelling (ook als er even niet gezongen wordt), dat giechelen en sms'en enkel in de foyer toegestaan is, en dat een zenuwhoest met keelpastilles te onderdrukken is... maar voor de rest vond ik het een prachtige voorstelling (zelfs de grijze regie van willy decker kon me bekoren)

w.

5

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op donderdag 24 maart 2005 om 18:19

Hallo Sven,

Ik ben misschien deze keer wel streng,maar dat komt waarschijnlijk omdat Salome mijn lievelingsopera is ,samen met Elektra.

Toch al tevreden dat er betere zangers zijn dan 4 jaar geleden.

Groetjes,

Marc

4

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 24 maart 2005 om 11:10

Toch niet mee akkoord, Marc.

Als je zo redeneert, zou dit betekenen, dat een opera pas kwalitatief wordt als er werkelijk een wereldtop zingt en speelt. Dus de compositie zou pas interessant worden, indien die voorwaarden - die slechts vervuld kunnen worden door de beste huizen van de wereld - vervuld zijn.

Dan zou het werk in kwestie dus niet kwalitatief zijn.

Wat wel waar is, dat het werk - dat op zich kwalitatief is - oneindig veel beter kan worden die indien de uitvoerders 'knallers' zijn.

Maar - laat ons eerlijk zijn - Marc : Bronder was wereldklasse, Johnson was niet zo denderend, maar zeker niet slecht, Behnke voldeed vocaal niet helemaal maar ze gaf zich helemaal. Törsz dirigeerde meesterlijk (alleen al de orkest-score is meesterlijk).

Wat betreft de dans is het duidelijk dat dit zeer persoonlijk is. In ieder geval, Decker maakte er een rauwe verleidingsscène van . In combinatie met de rauwe erotische muziek is dit zonder meer combineerbaar.

Alhoewel, ik ben gedeeltelijk met je akkoord.
De striptease van Maria Ewing in Londen heeft nog altijd mijn voorkeur ...

groetjes,

Sven.

3

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op donderdag 24 maart 2005 om 9:47

Hallo,

Salome is een pracht van een opera,maar niet in de VLOS.
Je moet om Sven zijn woorden te gebruiken 3 knallers hebben zoniet vergeet het, en nogmaals Willy Decker zijn regie van de dans met de zeven sluiers is om in slaap te vallen,en het zou het hoogtepunt vd opera moeten zijn.

Marc.

2

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 24 maart 2005 om 9:31

Zo, Margo , je bent dan toch gaan kijken.

Maar nog steeds niet bekeerd tot Strauss. Aiai !
In ieder geval, ik volg je wel.
Peter Bronder was inderdaad wereldklasse. Een genot hem bezig te zien (en horen).
Ik denk niet dat de Vlos het budget heeft om 3 knallers (dus ook voor Salomé en Jochanaan) van zangers bijeen te krijgen voor deze opera. Behnke vond ik toch niet slecht : haar stem was duidelijk te klein, maar ze acteerde toch overtuigend. Ook was Johnson toch op een zeker niveau. Verre van de top natuurlijk, maar we zitten nog altijd in de Vlos, hé Margo.

Misschien nog vermelden dat Ivan Törsz een zeer goede beurt maakte.
Want, Margo, hoe jij er ook over denkt, Salomé is een meesterwerk qua compositie en (vooral) orkestratie.

beste groeten,

Sven.

1

van Tristan <tristanfaes@...> op woensdag 23 maart 2005 om 23:41

Hoi Margo,

Is de Narraboth (Markus Petsch)jou niet opgevallen?? Ik vond hem een heldere, zuivere en krachtige tenor die van zo'n kleine rol zoveel meer maakt dan wat de meesten ermee doen...