ti guarda dal Grande Inquisitor

Der Freischütz in Luik [terug]

Opmerkingen ...

6

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op zondag 27 maart 2005 om 18:35

Suzanne,

Ik denk dat Joosten nog wel in Luik zal mogen komen. De meeste opera-huizen zwalpen - de laatste jaren - tussen traditie en moderniteit. Zo zorgen ze ervoor dat iedereen - min of meer - tevreden is. Daardoor kiezen ze ook geen partij natuurlijk! Er zit veel waarheid in wat je zegt, maar ik vrees dat de huidige situatie van de operahuizen niet rap zal veranderen.
Persoonlijk vind ik ook niet dat dat hoeft.

In de deze 'verlichte' tijden mogen we al blij zijn, dat er nog producties zijn die de kern van het werk weten uit te drukken. Voor de rest , geniet ik gewoon van de fantastische muziek.

groetjes,

Sven.

5

van suzanne <espeeters@...> op zaterdag 26 maart 2005 om 23:05

Sven,
Mag een vergelijking ? Een galeriehouder. Van hem wordt verwacht dat hij de kunstwerken tot hun recht laat komen. Dus liever geen bloemetjesbehang op de muren. En, wat zeker niet mag, dat is het roze van de kunstschilder veranderen in bruin. Akkoord ? Ook buiten Luik ?
Hoe komt het dat een erkend en ervaren scenarist als Joosten niet weet waar de grenzen van zijn vrijheid liggen ? Waarom zou ik mij moeten aanpassen aan Joosten, en hij aan niets of niemand; noch aan de componist, noch aan de librettist, noch aan het publiek. Ik heb altijd geleerd dat mijn vrijheid eindigt waar die van andere mensen begint. Dat heet respect. Niet dat ik me echt zorgen maak, hoor. Loontje komt om zijn boontje. Weer een theater waar hij waarschijnlijk niet meer welkom is.

4

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 24 maart 2005 om 9:20

Suzanne,

Ik weet niet hoeverre je op de hoogte bent van hedendaagse opera-regisseurs, maar als je weet dat de regisseur luistert naar de naam Guy Joosten en de opera 'Der Freischütz' heet, dan is het inderdaad naief een romantische enscenering te verwachten.

Wat niet wegneemt, dat een hedendaagse regie best interessant kan zijn. Het probleem is dat regisseurs vandaag de dag eigenlijk ensceneren voor mensen die de opera en zijn achtergrond eigenlijk al goed kennen. En dat is effectief een probleem.

Mensen die nieuw zijn in het - toch wel gespecialiseerde - operawereldje weten echt niet wat ze zien (en wat men bedoelt) als bv. Tanhaüsser omzoomd wordt door naakte zwangere vrouwen en pelgrims in clownw-tenue!

En dan meent men, dan men daarmee juist meer volk naar de opera heeft gelokt ...

In ieder geval, Suzanne, is een voorstelling van Freischütz in deze 'verlichte' tijden sowieso een gevaarlijke onderneming, want het is een type romantische opera die 'progressieve' regisseurs graag belachelijk maken (zelfs in Luik).

Een goede tip : als het geen nieuwe productie betreft, zoek op internet naar foto's van de productie, dat voorkomt teleurstellingen. Of je moet een uitstapje maken naar Londen of New-York, maar dan moet je wel iets meer budget voorzien.

Beste groeten,

Sven.

3

van Suzanne <espeeters@...> op woensdag 23 maart 2005 om 19:21

Op een mooie lentedag maak je je mooi, om naar mooie muziek te gaan luisteren in een mooi gebouw (nou ja) met mooie mensen (nou ja) en je verwacht naief een romantische enscenering in een woud bij volle maan, en dan zit je in een slachterij. Ik heb een hekel aan mensen die het absoluut noodzakelijk vinden om zich als "kunstenaar" naar voren te werken, op de rug van de echte artiest. De eerste kwaliteit die je van een scenarist verwacht, is dat hij bescheiden is, en zichzelf ondergeschikt maakt aan het oeuvre. Joosten heeft mijn zondag verpest.

2

van Margo <margo@...> op woensdag 23 maart 2005 om 10:19

Van "Waldromantik" was er in Joostens enscenering anders ook niet veel te bespeuren.

En misschien is zijn Barbiere effectief wel verrassend goed, wie weet. In "komedies" is hij meestal beter... denk maar aan zijn Cenerentola, Cosi of Nozze.

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op woensdag 23 maart 2005 om 9:23

Prachtig artikel, Margo!

Nu moet ik al geen geld versmossen om naar deze Freischütz te gaan.

Alhoewel, langs de andere kant lijkt het mij wel dat Joosten toch nog enig respect had voor het gegeven.
Ik kan mij herinneren dat er in het verleden al esceneringen geweest zijn, die op fanatieke wijze komaf maakten met de duitse 'Waldromantik' van dit meesterwerk.

En, in hemelsnaam, wat is daar mis mee?

We kijken in ieder geval allen uit naar het tweeluik Suor Angelica/I Pagliacci. Ik vermoed dat het er iets traditioneler aan toe zal gaan?

Ik ben echt benieuwd wat Joosten gaat aanvangen met Il barbiere in de Vlos.
Misschien wordt het wel verrassend goed...?

beste groeten,

Sven.