ti guarda dal Grande Inquisitor

Johannes-Passion in het PSK [terug]

Opmerkingen ...

3

van Margo <margo@...> op dinsdag 8 maart 2005 om 8:58

Er wordt hier vanalles door elkaar gesmeten...

De uitvoering van de Johannespassie was wel degelijk op de "normale" manier met een koor en solisten. Maar voor de solo-aria's stapte er telkens iemand uit het koor naar voor om de aria te proberen zingen.

Anderzijds zijn er die geschiedkundigen die vinden/denken/menen te weten dat ook de koorpartijen voor een enkele stem per partij geschreven zijn, zoals McCreesh die de Mattheuspassie op die manier opgenomen heeft.

Dat kan allemaal wel zijn en uit historisch opzicht is dat wel leuk om weten. Maar daar houdt het voor mij dan ook op... net zoals een bezoekje aan Bokrijk wel enige nostalgische gevoelens kan opwekken, maar dat wil nog niet zeggen dat ik daar ook effectief wil wonen.

Maar die geschiedkundigen staan er ook op om hun zogenaamde "historische uitvoeringspraktijk" effectief in de praktijk te brengen. Maar ik vind heel die HUP-beweging gewoon onzin, vooral als ze dat dan ook nog eens in een concertzaal met 2000 plaatsen willen doen (als ze dan toch zo historisch correct willen zijn, dan moeten ze maar ergens een onverwarmde kerk afhuren zonder stoelen en daar hun ding doen).

Het probleem is dat die experimentjes tegenwoordig regel geworden zijn i.p.v. de uitzondering. Het is - zeker in Vlaanderen - zelfs bijna godslastering als je durft te zeggen dat je Bach wilt horen met een écht koor en met échte zangers, die wel met vibrato (mogen) zingen. Gelukkig zijn er ook nog minder wereldvreemde dirigenten zoals Rilling, die Bach iets realistischer uitvoeren.

Trouwens, Sven, een goede uitvoering van Bach is NOOIT saai of langdradig.

2

van Tristan <tristanfaes@...> op maandag 7 maart 2005 om 23:25

Om effe aan te vullen, Sven...
Ik heb zonet de Johannespassie met het NEderlands Bachcollectief en Jos van Veldhoven in handen gekregen.
Daar werkt de solobezetting ABSOLUUT!
Ik heb de Johannes NOOIT zo fijn gehoord!
Trouwens...Herreweghe heeft ooit tegen een voorstander van de solobezetting laten vallen: "Ja, je hebt gelijk, maar ik zit hier met mijn koor"...

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op maandag 7 maart 2005 om 17:03

Ter vervollediging toch even volgende aanvulling ivm met gebruik van solo-stemmen in Bach.

Zoals velen wel zullen weten wordt de theorie van Rifkin & Parrot meer en meer serieus genomen. Deze stelt dat ook de koormuziek van Bach doodgewoon voor solostemmen geschreven is. En als men luistert naar de enorme transparantie die daardoor ontstaat, kan je deze theorie enkel toejuichen. Hoe goed bepaalde koren ook zijn. Zij kunnen onmogelijk die doorzichtigheid benaderen. En laat ons eerlijk zijn. Zelf in heel goede uitvoeringen wordt de muziek van Bach soms zelfs saai en langdradig.

Een goed voorbeeld zijn de dubbelkorige motetten van Bach. Luister daar maar eens naar in een koor-uitvoering en daarna naar bv. de opname van de Cantus Cölln. Het verschil zal heel duidelijk worden.

Ook als men de koorpartijen van Bach bestudeert komt men tot de conclusie dat die technisch even moeilijk zijn als de aria's. In tegenstelling tot Händel waar een duidelijk onderscheid is tussen de 'makkelijkere' koorpartij en de solo-partij. Wat we natuurlijk niet weten is : had Bach gewoon beschikking over veel betere 'koor'-stemmen of niet ?

Maar in ieder geval kan ik wel geloven, Margo, dat die koorzangers van Balthasar Neumann lang niet de kwaliteiten bezitten van een M.K. Kiehr of Gerd Türk.

Beste groetjes,

Sven.