ti guarda dal Grande Inquisitor

Maart 2005 [terug]

Opmerkingen ...

5

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op maandag 7 maart 2005 om 8:05

Bedankt Dirk voor deze info.

Ik ben in ieder geval heel benieuwd.

Ondanks de zwaarte van de rol, is het toch ook niet zo, dat Salomé een stemtype nodig heeft zoals Elektra.
Een lichte sopraan (genre C. Malfitano of I. Nielsen) die toch voldoende kracht heeft, is ideaal. Maar die sopranen zijn niet zo dik gezaait, me dunkt (en of de Vlos ze kan betalen?).

Alleen al zo'n rol min of meer tot een goed einde brengen moet onze bewondering opwekken (laten we inderdaad die dans niet vergeten van pakweg 9 minuten!).

Ik kijk er naar uit !

groetjes,

Sven.

4

van Dirk Vandepitte <dirk.vandepitte@...> op zondag 6 maart 2005 om 16:14

Ik ben gisteren naar de pregenerale van Salome gaan zien. Een echte verrassing was de productie was het natuurlijk niet, in de herneming van de bekende enscenering : een groot trappendecor en strakke wit-grijs-zwarte kostuums voor alle personnages.

De productie is me best meegevallen, zonder echt groots te zijn. De personenregie is over het algemeen heel goed, vooral voor Salome zelf en Narraboth, en ook Jochanaan. Herodes is nogal excentriek, maar dat is natuurlijk de bedoeling. Herodias loopt er maar wat bij, maar ook dat is de bedoeling. En als de 5 joden voor de zoveelste keer met hun bijbel beginnen te zwaaien, dan wordt het stilaan voorspelbaar. De sterkste momenten van de opera en m.i. ook van deze productie zijn de 2 scenes (voor en na de moord) waarin Salome haar bewondering voor de profeet bezingt. Anderzijds begrijp ik twee toevoegingen van de regie, die volgens mij niet stroken met de voorschriften, niet goed : waarom gaat Jochanaan nog neerknielen bij het lijk van Narraboth, en waarom steekt Salome zich uiteindelijk zelf neer ? De sluierdans is geen echte dans, en dat kan ook moeilijk anders op zo een trap ! En wie hier gedurfde standjes verwacht, moet die illusie maar opbergen. Herodes is er in elk geval wel helemaal weg van.

Van de 3 grote rollen uit de opera zijn de 2 mannen me heel goed bevallen. Vooral Johnson als profeet en ook Bronder als Herodes doen het vocaal heel goed. Behnke heeft een mooie stem, maar ze lijkt me een klein beetje te licht om het tegen het grote orkest op te nemen. In de 2 genoemde scenes met Jochanaan komt ze wat volume te kort. Toch was haar slot beklijvend. En na 90 minuten voortdurend op scene met veel vocaal geweld, een "dans" en andere evenwichtsoefeningen vind ik dat wel een prestatie.

Ook het orkest was heel goed, anders dan in de uitvoering met Zanetti destijds.

Kortom, ik heb een geslaagde namiddag beleefd, maar voor een verwoed Strauss- EN Wilde-fan is dat misschien geen verrassing.

Dirk

3

van Margo <margo@...> op vrijdag 4 maart 2005 om 18:23

Ja, ik doe mijn best om Prégardien te vergeten... :-{)

Op dezelfde dag zingt Thomas Quasthoff trouwens een Mozart-concert in het PSK. Er is dan ook geen enkele reden te bedenken waarom ik dat ander recital zou vermelden.

2

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 4 maart 2005 om 8:53

Heel bewust 'vergeet' Margo Die Schöne Müllerin door Christoph Prégardien in de maand Maart. Ik heb hem echter ooit gehoord in Wolf's Spanisches Liederbuch en ik vond dat echt goed.

En ik hoop toch dat hij nu een goede Schubert zingt. Enfin, misschien geef ik Margo toch nog gelijk... We zullen zien.

Ikzelf ben net terug van Wenen waar ik R. Villazon's debuut zag in Roméo et Juliette. En ik kan over dit zangwonder maar één ding zeggen : hij moet misschien nog wat groeien in zijn stem, maar Villazon is de nieuwe Placido Domingo !

muzikale groetjes,

Sven.

1

van De Palmenaer Marc <mardepalmenaer@...> op dinsdag 1 maart 2005 om 11:19

Hallo,

Ik hou mijn hart al vast voor Salome, ik hoop dat de dans met de zeven sluiiers nu wat erotisch getint is,want de vorige keer heeft dit de opera volledig verprutst.
Groetjes
Marc.