ti guarda dal Grande Inquisitor

Richard III in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

14

van Margo <margo@...> op woensdag 16 februari 2005 om 8:59

Calleja heeft inderdaad al eerder in België gezongen. Ik heb hem bijvoorbeeld ook Almaviva in Luik horen zingen... in 2000 (dat moet net na zijn Plechtige Communie geweest zijn, denk ik). En in de Joosten-Carmen werd Micaela gezongen door ene Angela Gheorghiu.

Over SALOME... wel... als je het hier een beetje volgt, dan zal je wel al doorhebben dat zowat alle opera's van Strauss me Noord-Siberisch koud laten, inclusief Salome (alleen voor Elektra wil ik voorlopig nog een uitzondering maken). En die trappenenscenering in de Vlaamse Opera is gewoon saai. Maar ik kan me voorstellen dat sommigen de diepere betekenis van het op en af lopen van die trappen beter kunnen (of willen) doorgronden dan ik.

13

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op woensdag 16 februari 2005 om 7:57

Nog een leuke ...

Die opname uit Bayreuth van 'Die Meistersinger' onder Silvio Varviso (op Philips). De nachtwaker werd gezongen door Bernd Weikl ...

Deze Richard III-bespreking zal bijna een record gaan vestigen zeker betreft de hoeveelheid opmerkingen, zeker ?

Wat zijn je verwachtingen voor Salomé, Margo ?

Muzikale groetjes,

Sven.

12

van Tristan <tristan.faes@...> op dinsdag 15 februari 2005 om 23:09

En om nog een "grote stem" toe te voegen: nog niet zo lang geleden ontdekte ik in mijn 'archief' (sic) dat bij één van de hernemingen van Guy Joostens Carmen Remendado of Dancaïre (dat wil ik nu kwijt) vertolkt werd door Joseph Calleja...

11

van Margo <margo@...> op dinsdag 15 februari 2005 om 18:47

Jongens, niet beginnen vechten, hé.

Een paar "opmerkingen". ;-{)

Sven, er is absoluut geen reden om je te schamen dat je WOZZECK nog niet gehoord hebt. Ik heb die opera ook nog niet gehoord. De enige opera van Berg die ik wel al eens gehoord heb, is zijn LULU in de Vlaamse Opera. Naar het schijnt, lijken die twee opera's langs geen kanten op elkaar... Laat het ons hopen, want ik was helemaal niet overtuigd van die LULU. En dan mogen de musicologen nog zo veel op die partituur kicken als ze willen, dat betekent nog altijd niet dat hun "smaak" een argument is. Trouwens... ik heb ooit opgevangen dat de Vlaamse Opera erover denkt om binnenkort een WOZZECK te programmeren.

En over Villazon en Alvarez... het klopt dat de Vlaamse Opera hen niet kan permitteren, maar ze zijn wel allebei in De Munt geweest. Villazon was nog niet zo heel lang geleden in LA BOHEME te bewonderen. En Alvarez heeft ooit Werther (weliswaar concertant) en de Duca van RIGOLETTO in de Munt gezongen. Het is dus zeker niet dat je de grote stemmen alleen maar in Wenen, Londen of Parijs hoort... je moet er alleen op tijd bij zijn als je ze in België wil horen... en dan meestal op een moment dat ze nog niet écht bekend zijn.

10

van wim <wim.verdonck@...> op dinsdag 15 februari 2005 om 16:45

erratum: voor alle duidelijkheid.
ik geniet ook van margo's BESPREKINGEN, zowel qua inhoud als qua stijl (enige zelfrelativering is hem immers niet vreemd).
maar ik kan me af en toe zo ergeren aan sommige OPMERKINGEN die hier toegevoegd worden en die vooral dienen om het Grote Weten en de Goede Smaak van de auteur te etaleren...

9

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 15 februari 2005 om 15:13

Beste Wim,

Misschien lezen we daarom ('recensies zijn echte gillers') zo graag Margo zijn commentaren.

Ik ben ook vaak verre van akkoord met Margo's besprekingen (ik vind Prégardien bv. absoluut geen wannabe-zanger) maar ik kan mij - langs de andere kant - zeker vinden in bepaalde van zijn opinies.

En ik heb zeker mijn abbonement niet opgezegd omwille van het huidige 'stembeleid' van de Vlos. Wegens 'te oud' was mijn jeugd-abbonnement afgelopen en ik opteerde om eens wat rond te reizen in 'opera-europa' om ook eens wat andere ervaringen op te doen (ook omdat dit dit mij nu financiëel mogelijk is). En die tripjes bevallen mij (bv. na Les Troyens in A'dam of La Forza in Londen) absoluut.

Maar ik was er bv. recentelijk ook als de kippen bij om kaartjes te bemachtigen voor Salomé en voor Ch. Prégradien in de Vlos en ik verwacht daar ook veel van.

Maar binnen een een kleine week toch eerst Marcelo Alvaraz (Werther) en R. Villazon (Roméo et Julliette) in Wenen. Dat hebben ze nu net niet in de Vlos ...

Muzikale groetjes,

Sven.

8

van wim <wim.verdonck@...> op dinsdag 15 februari 2005 om 12:51

sommigen durven hier genadeloos zijn wat betreft de zangers (een enkeling heeft zelfs zijn abonnement in antwerpen opgezegd om kwaliteit te kunnen vinden in amsterdam of londen). en nu hoor ik hoera-geroep omdat het tweede bedrijf van richard III niet eens zo slecht en de slotscène zelfs best te pruimen was...
sorry hoor, maar soms zijn de "recensies" hier echte gillers!

7

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 15 februari 2005 om 9:16

Tristan,

Met het schaamrood op de wangen, moet ik toegeven dat ik Wozzeck nog nooit heb kunnen exploreren.

Maar als Berg inderdaad anders is dan Webern, dan gun ik hem graag het voordeel van de twijfel. Webern en Schönberg ken ik al wel, en ik erger me nu éénmaal mateloos aan dat wiskundige in hun muziek. Onze oren zijn nog te gewoon aan ons diatonisch-chromatisch toonsysteem, om gevoelmatig iets te ervaren in hun muziek.
We zien het trouwens vandaag de dag : wereldwijd hebben hedendaagse componisten zich afgewend van het doelloze geëxperimenteer van Cage, Kagel en consoorten. Roependen in de woestijn, zijn het, die zich daar nog mee bezig houden. En meer dan terecht, vind ik.

Het moest me trouwens ook eens van het hart, dat ik het gegeven van Le Grand Macabre hopeloos idioot vind (die 'moraal' in de finale!), en de muziek vond ik dus ook al niet veel beter.

In ieder geval. Wozzeck is een goed voornemen voor 2005.

beste groeten,

Sven.

6

van Tristan <tristanfaes@...> op maandag 14 februari 2005 om 15:12

Beste Sven,

Toch een kleine musicologische rechtzetting: Berg is duidelijk iets anders dan Webern hoor. Webern=wiskunde, terwijl Berg de dodecafonie overduidelijk op een melodische manier gebruikte. Je kan toch niet ontkennen dat Wozzeck een meesterwerk is, hoop ik ???

5

van Margo <margo@...> op maandag 14 februari 2005 om 11:08

Er zijn blijkbaar verschillende gradaties in 'lawaai'. Ik vond "Le Grand Macabre" bijvoorbeeld interessanter dan "Richard III". Maar voor de Battistelli-fans... niet getreurd. Volgend jaar komt hij terug met "La prova d'orchestra".

Wat Luc Van Hove betreft... de opera is "La strada", en die is voorzien voor het seizoen 2006-2007.

4

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op maandag 14 februari 2005 om 9:32

Om de waarde van Battistelli's werk te meten, kunnen we misschien beschouwen dat het seriële onbegrijpelijke lawaai van Ligeti's Le Grand Macabre, beschouwt wordt als een belangrijke moderne opera.

Als dat zo is, dan is Battistelli's werk een miljoen keer beter dat dat gedrocht van Ligeti.

Het is in ieder geval zo, dat bepaalde componisten in de 20ste eeuw een goede manier hebben gevonden om moderniteit te brengen in een opera, die toch nog begrijpelijk blijft. Dat gaat van Richard Strauss en Britten (A midsummernight's dream !) tot - inderdaad - Tippet en ook wel Henze.
In de Vlos had ik goede herinneringen aan Der Prinz von Homburg en King Priam.

Van Le Grand Macabre herinner ik me enkel een sompteus decor en dat afschuwelijk lawaai uit de orkestbak.
Nee, de weg van Schönberg, Berg en Webern blijkt nu duidelijk de verkeerde.

Trouwens ik meen opgevangen te hebben dat Luc Van Hove aan een opera werkt voor de Vlos ?

Muzikale groeten,

Sven.

3

van Dirk Vandepitte <dirk.vandepitte@...> op zondag 13 februari 2005 om 11:23

Margo,

Ik vond de muziek wel goed. Ze past perfect bij de gebeurtenissen en de stemmingen in de opera. Toegegeven, het is soms een beetje luid, en het overstemt de zangers in enkele gevallen.

Heel het werk deed me denken aan King Priam, dat in mei 96 in Antwerpen en Gent is opgevoerd, en dat ik toen ook heb gesmaakt. Er zijn nogal wat gelijkenissen, in het thema van het werk, en ook wel wat in de muziek. Machtswellust, heerschappij, verraad, oorlog komen in beide werken voor. De muziek van Tippett is iets bezadigder dan die van Battistelli, maar de krachtiger passages lijken wel wat op elkaar. Af en toe zet ik de CD van King Priam nog wel eens op. Als er ooit een CD van Richard III komt, dan koop ik die wellicht wel.

Dirk

2

van Tristan Faes <tristanfaes@...> op vrijdag 11 februari 2005 om 10:44

Ik blijf erbij: de muziek heeft zijn kwaliteiten. Zoals iedereen ondertussen zegt: niet in akt 1, maar voor mij wel in akt 2.
De finale vond ik prachtig, zeker in combinatie met Carsens beelden, en Peter van Praets belichting van wereldklasse.

1

van wim <wim.verdonck@...> op vrijdag 11 februari 2005 om 8:00

margo,

helemaal met je eens. of als we de vlaamse pers mogen samenvatten: "iedereen was geweldig, behalve de muziek".
wel een schitterende enscenering en hendrickx kan acteren en draagt de voorstelling.
jammer dat de "muziek" zo'n lawaai is. uiteindelijk is dit toch het basisingrediënt om een geslaagde opera te bakken. als de taart niet te eten is, kunnen slagroom en chocoladevlokken de zaak ook niet meer redden.
een gemiste kans.