ti guarda dal Grande Inquisitor

Matthäus-Passion in het PSK [terug]

Opmerkingen ...

2

van Margo <margo@...> op dinsdag 8 februari 2005 om 15:25

Maar zo teleurstellend vond ik het helemaal niet.

Het is natuurlijk een stuk korter. Het begon om 8 uur, eerst gaf Norrington nog een inleiding op wat we gingen horen (de man heeft wel gevoel voor humor)... en om 10u15 was alles gedaan, inclusief een pauze.

Norrington vergeleek trouwens de orkestratie van Mendelssohn met Winterreise, omdat het meer op Schubert dan op Bach leek. Ik vond die vergelijking achteraf gezien niet slecht, maar om een andere reden.

Door al die aria's te knippen blijft er - relatief gezien - gigantisch veel recitatief over. Maar omdat James Gilchrist zo'n expressieve en fantastisch vertellende Evangelist was, leek het wel alsof ik naar een eindeloze stroom ballades aan het luisteren was. Het voelde bijna aan als een liedrecital met orkest, dat af en toe onderbroken werd voor koralen en aria's... maar dat is nu de liedfanaat die spreekt.

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 8 februari 2005 om 13:46

Vreemd, Margo.
Ik wist niet dat die versie van Mendelssohn zoveel aria's coupeert. In feite verdwijnt het mooiste uit het werk toch, me dunkt.

Uit je opsomming mag ik toch opmaken dat het werk zo ook extreem kort wordt, toch in vergelijking met het origineel.

Dit lijkt me toch maar leuk als curiosium. Nee, goed dat ik niet gegaan ben. Ik zou toch teleurgesteld geweest zijn in al die coupures ...

groetjes,

Sven De Boeck