ti guarda dal Grande Inquisitor

A Midsummer Night's Dream in de Munt [terug]

Opmerkingen ...

2

van Tristan <tristanfaes@...> op vrijdag 31 december 2004 om 14:46

Ik was niet helemaal geboeid door de muziek, maar des te meer door de uitvoering. Peter Grimes (ik weet het, Margo...) vind ik bvb. vééél sterker.
En inderdaad, Sven, Britten is soms wat chaotisch, of misschien eerder wisselvallig.
Ken je het "War Requiem"? Dat vind ik dan weer een meesterwerk...
Groetjes, en een goed uiteinde,

Tristan

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 31 december 2004 om 9:58

Ik was spijtig genoeg wat te laat voor goede kaarten te krijgen.

Echt spijtig. Ik had al een vermoeden dat het zeer knap zou zijn. Je hoeft maar één fragment uit die opera te horen om te weten wat fantasierijke muziek Britten hiervoor geschreven heeft. Waardig voor dit meesterwerk van Shakespeare.

Ik vind de opera's van Britten toch zeker niet slecht, Margo.

Het gebeurde mij vroeger weinig dat ik een opera bij een eerste kennismaking interessant vond. Ik spreek nu wel over mijn tijd als opera-'groentje' toen ik ook praktisch nog geen opnamen had. Maar toen Billy Bud in de Vlos werd opgevoerd, was ik daar onmiddellijk weg van, en het was toen - denk ik - de derde opera die ik zag.

En natuurlijk om over de kwaliteit van Peter Grimes nog maar te zwijgen. Britten heeft - net zoals de allergrootsten - de gave om zijn muziek in een sluitende dramatische intrige te gieten. Britten bezit ook heel eigen toonsystemen waarvan je na enkele minuten luisteren kan zeggen : 'dat is Britten'.

Je bent volgens mij een knap componist als je zoiets kunt, maar buiten zijn opera's vind ik zijn oevre wel wat chaotisch.

Muzikale groeten,

Sven.