ti guarda dal Grande Inquisitor

Carmen in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

9

van de palmenaer marc <marcdepalmenaer@...> op dinsdag 18 januari 2005 om 9:37

Beste operaliefhebbers,

Zou het niet beter zijn onze vlaamse opera te steunen dan, dan te zagen dat het in Amsterdam, Londen, Parijs zoveel beter is,maar wat voor middelen krijgen ze dan ook,onze intendant Mr. Clemeur moet het met heel veel minder middelen doen.
Misschien moeten we we naar onze minister van cultuur schrijven om onze opera meer middelen te geven, onze stem laten horen. Wat betreft Carmen heb ik me geen minuut verveelt, de regie was goed ,orkest ok, sommige solisten waren minder daarmee ben ik akkoord.
Nu afwachten wat Richard the third, gaat geven.
We moeten positief blijven echte supporters blijven de ploeg steunen ook als het wat minder gaat.
Groeten
Marc.

8

van Tristan <tristanfaes@...> op woensdag 22 december 2004 om 23:45

Wat het hopen op betere tijden betreft ga ik volledig akkoord.
Om naast de zangers te kijken: die dirigent met initialen MM die ze hebben buitengezet wegens ontoereikend dirigeert nu van Parijs tot in Salzburg, en op wat voor niveau...In de Winbergh, Ventris, Stemme-tijden stonden voor mij persoonlijk Vlopera en Munt op min of meer gelijke hoogte. Tegenwoordig is er een duidelijk kwaliteitsverschil.
Ik ben ook nog altijd student, en om dan af en toe eens een uitstapje naar Parijs of Amsterdam te kunnen betalen heb ik gewoon (al enkele jaren geleden) mijn abonnement in Antwerpen opgezegd...

7

van Nico Deloddere <nico.deloddere@...> op woensdag 22 december 2004 om 19:34

Hallo,

Ik ben het op twee punten wel eens met Sven: 'Carmen' is dramatisch inderdaad vrij zwak. Neem nu bv. 'les contes d'Hoffmann', die overtreft 'Carmen' voor mij zowel muzikaal als dramaturgisch en biedt ook meer mogelijkheden voor de regie zoals we vorig jaar nog bij McVicar zagen. Denk het gepotel en de Mercedessen weg en er blijft weinig van deze productie over.
En de gloriedagen van de Vlaamse Opera lijken inderdaad veraf, ook wat zangers betreft. Enkele jaren geleden konden we nog aankomende supertalenten ontdekken zoals Magdalena Kozena, Rosemary Joshua, JP Fouchécourt, Mireille Delunsch, Charles Workman, Christopher Ventris, Nina Stimme, ...
Zangers die daarna carrière maakten, die hadden wij al gezien.
We kunnen alleen maar hopen op betere tijden, zonder Clemeur en met terug wat middelen.

Vriendelijke groeten,
Nico

6

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op woensdag 22 december 2004 om 14:07

Nu heb ik toch wel de stok in het hoenderhok gegooid met mijn opinie over Carmen.

Toch blijf ik bij mijn mening over de zwakke dramatische structuur van de opera. De muziek is ongewoon fantastisch en picturaal én origineel en al wat je wil, maar al die stukjes lijken wat losjes aan mekaar te hangen.
Er gebeurt ook vanalles achter mekaar zonder één echte intrige te vormen.
Op het einde van de eerste akte ontsnapt Carmen. De volgende moment komt José al vrij uit de gevangenis. In de derde akte is hij smokkelaar en is de relatie met Carmen plots al totaal afgekoeld (zijn ze tijdens de handeling eigenlijk ooit een koppel?), dan is de moeder van José doodziek. En in de laatste akte staat hij terug bij Carmen, en van de doodzieke moeder horen we niets meer !

Het spijt me, Tristan, maar ik vind het niet zo sterk (de intrige dus).

Ik kan er niets aan doen, maar tot mijn beste herinneringen in de Vlos zitten toch altijd bekende namen (of aankomende talenten) : Robert Hale, Jorma Hyninnen,Gabriele Schnaut Cheryl Barker, Gösta Winbergh, Rita Gorr en nog anderen.

De vergelijking maken met Parijs en Londen is niet echt aangewezen, maar vergelijken met bv. Amsterdam moet toch kunnen. En ik vind dat Amsterdam dan toch het pleit wint:
Is er bijvoorbeeld ooit een cast bijeengebracht in de Vlos, zoals de DNO deed met Don Carlo in juni van dit jaar ?

Het ligt natuurlijk ook aan die hopeloos verouderde gebouwen in Antwerpen en Gent : Wie genoeg betaalt zal zien, wie weinig betaalt ziet weinig of niks.
In Amsterdam heb ik eens 50 Euro betaalt voor een plaats helemaal opzij, en ik zag praktisch de hele scène. In de Vlos heb je in dat geval het risico van zo goed als de helft van de scène te missen.

Nee, ik vind dat ze dringend een soort van spaarpot moeten aanleggen voor een compleet nieuw opera-gebouw in Antwerpen met een moderne infrastructuur. Maar ja, dan zal de 'culturele' ingesteldheid van onze bestierders nog serieus moeten veranderen, me dunkt.

Een Zalig Kerstfeest en een
Gelukkig Nieuwjaar toegewenst aan
allen !

Sven.

5

van Margo <margo@...> op woensdag 22 december 2004 om 13:21

Geen bekende namen ? Nora Gubisch is toch niet echt onbekend meer... zeker voor iemand die regelmatig naar Parijs gaat, zou die naam toch al bekend moeten zijn. En Chris De Moor is pas écht een bekende naam... ik kan me niet voorstellen dat er nog Vlaamse Opera-bezoekers zijn die hem niet kennen.

En ja, ik vind het ook spijtig dat er niet meer tenoren zijn die zingen als een "zak aardappelen". Alhoewel ik me daar niet meteen iets bij kan voorstellen. Maar als het een synoniem is voor Pavarotti, laat die patatten dan maar komen !

4

van wim <wim.verdonck@...> op woensdag 22 december 2004 om 10:42

heren,

alsof enkel bekende namen garant staan voor kwaliteit...?? twee voorbeelden: pavarotti zingt zoals hij eruit ziet: als een zak aardappelen; en von karajan is de meest overroepen dirigent die er (geweest) is.
onze kleine vlaamse opera heeft nu eenmaal niet het budget (en de toegangsprijzen!) van covent garden...
jammer dat jullie enkel af en toe in het buitenland van opera kunnen genieten. ik geniet elke maand!

w.

3

van Tristan <tristanfaes@...> op dinsdag 21 december 2004 om 23:28

Sorry Sven, maar daar moét ik op reageren, al heb ik de productie niet gezien...
CARMEN EEN OVERROEPEN OPERA?????
Het grooote probleem met Carmen is dat het ontzettend moeilijk te casten is. Je hebt er 4 ideale solisten voor nodig, en voor Escamillo bvb. een bariton met de nodige hoogte én de nodige ruwheid.
Maar muzikaal, qua orkestratie, qua melodie, qua dramatische structuur. Het spijt mij wel, maar ik vind het geniaal en denk erover om net daarom niet te gaan :)
En wat de opnames betreft: ga maar eens naar de DECCA met Solti (erg bruisend) en een schitterende Tatiana Troyanos naast de enige echte Don José zijnde Placido Domingo. José van Dam mag dan niet de ideale Escamillo zijn, wat hij zelf ook wist, toch doet hij het met de nodige flair, en Kiri Te Kanawa als Micaela is ook niet te versmaden hoor...
Groeten, en prettige feesten

2

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 21 december 2004 om 10:33

Ja, dit weer typisch een Vlos-productie van de laatste jaren :

geen bekende namen (zeg maar gerust onbekend) maar ook geen uitzonderlijke stemmen of debuten.

En Carmen is dan ook nog een wat overroepen opera met een een zeer slechte dramatische structuur door al die dialogen. Dan is Manon (Massenet) - nochtans ook met dialogen- stukken beter.
De muziek op zich is natuurlijk prachtig.

In dat licht kan ik aan allen de laatste opname aanraden op Naïve met de eerder lichte stemmen van Christian Papis en Vincent Le Textier en een fantastische Beatrice Uria-Monzon in de titelrol.
Maar vooral Alain Lombard dirigeert de beste Carmen op CD ooit ! Enorm licht en transparant maar toch ook robust en agressief.

Ik ben toch blij, dan ik nu - na mijn studententijd - wat geld heb, zodat ik de opera's van Amsterdam, Londen of Parijs kan bezoeken ipv Antwerpen.

De tijd van Donald McIntyre en Jorma Hyninnen in Parsifal of Robert Hale als de Höllander is in de Vlos duidelijk voorbij...

Muzikale groeten,

Sven.

1

van wim <wim.verdonck@...> op maandag 20 december 2004 om 12:55

dag margo,

ik vind dat bieito een geslaagde enscenering in elkaar gezet heeft. een originele aanpak, kunnen we enkel toejuichen. tja, schoonheidsfouten waren er zeker wel: de militair die in de openingsscène storende rondjes blijft lopen, de arena die clownesk getekend wordt met wit "voetbalkrijt",... maar waar wordt er al eens niet uit lege kopjes gedronken of met lege pollepels geserveerd?

ook tijdens de premiere was de enscenering "braaf". ik denk niet dat je een gecensureerde versie gezien hebt. dat deze productie als "schandaalproductie" bestempeld werd (afgaande op bieito's reputatie) was een goed(kop)e marketingstunt, meer niet.

en inderdaad, ik vraag me ook af waarom ze chris de moor blijven vragen voor rollen die meer vergen dan recht-naar-het-publiek-toezingen... maar nora gubisch vond ik wel een hele sterke carmen!

prettig eindejaar!

w.

ps. er stonden 6 mercedessen op de scene en ik was maar wat blij dat die geen benzinedampen de zaal injoegen...