ti guarda dal Grande Inquisitor

Saint François d'Assise in Parijs [terug]

Opmerkingen ...

8

van Geert <geert.vancanegem@...> op donderdag 28 oktober 2004 om 16:26

Inderdaad Workman is iemand om in 't oog te houden. Hij was (na Keenlyside) de beste stem in de "Don Giovanni's" van in de Munt. Echt wel schitterend wat hij allemaal deed met zijn stem. Alhoewel Moens van de Morgen hem een "nekkerende" zanger vond. Maar ja, Moens mag met de Munt waarschijnlijk niet mee op snoepreisjes naar Japan (zoals dat met de Vlaamse Opera wel het geval is) ...

Groeten,
Geert

7

van Margo <margo@...> op dinsdag 26 oktober 2004 om 20:20

Hugo, spijtig dat je je niet hebt laten meeslepen door St-François. En Charles Workman heb ik uiteraard al lang in de mot... hij heeft vorig jaar, op één na, alle voorstellingen van Don Giovanni gezongen in de Munt, in de rol van Don Ottavio.

Sven, over Massenet... "Le jongleur" is niet echt zijn laatste opera en geschreven in 1900 waardoor hij eigenlijk nog tot de 19e eeuw behoort. Daarna heeft hij nog opera's geschreven als "Chérubin" (nogal flauw), "Don Quichotte" (in 1908), "Cléopâtre" (in 1912), ...

6

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 26 oktober 2004 om 10:45

Hallo,

Om dan toch nog een interessante Franse opera te vermelden uit de 20ste eeuw : Le Jongleur du Notre-Dame van Massenet, zijn laatste opera geschreven voor de opera van Monte-Carlo.
Het gaat over een middeleeuwe armoedzaaier/jongleur die in het klooster van Cluny intreedt. Zijn jongleurs-talent wordt daar niet op prijs gesteld, maar door een verschijning van de H. Maagd wordt hij gereabiliteerd en sterft zelfs !
Toegegeven, klinkt erg melig en ongeloofwaardig, maar de partituur en de muzikaal-dramatische benadering van Massenet is gewoon FANTASTISCH! Bij de opening op de markt van Cluny moet je zo denken aan de Feestweide-scène uit de Meistersinger. En het geheel heeft een pucciniaanse ontroering.
Er bestaat slechts 1 volledige oude (eind jaren 70) opname op EMI met een geniale Alain Vanzo als Jean de jongleur. Recent opnieuw verkrijgbaar.
Voor Massenet-en Puccini-fans een absolute must !

groetjes,

Sven De Boeck.

5

van Hugo <hdp@...> op maandag 25 oktober 2004 om 13:57

Hello,
ondertussen heb ik ook de calvarieberg gedaan...en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet goed begrijp dat dit tot de meesterwerken uit het Franse repertoire zou behoren. Maar ja, het zal wel aan mij liggen zeker ??
In ieder geval...niets dan lof voor de solisten...een steengoeie Van Dam en een schitterende Schaeffer ( an angel indeed). Ook een speciale vermelding voor Charles Workman, in 't oog houden zeg ik.
Muzikaal zeer mooi maar echter een doodsaaie enscenering...*geeuw*

4

van Margo <margo@...> op vrijdag 22 oktober 2004 om 14:41

Inderdaad... Pelléas en Dialogues... zo moeilijk was dat toch niet !?

Anderzijds... zoveel andere keuze is er ook niet. Ik denk bijvoorbeeld ook aan "La voix humaine" of "Louise", en Massenet heeft ook nog wel een en ander geproduceerd na 1900 ("Don Quichotte" zou bijvoorbeeld ook een kans kunnen maken, en ik heb onlangs een opname van zijn "Cléopâtre" gekocht, maar moet er nog eens serieus naar luisteren).

En dan is er nog "Oedipe" van Enesco (maar dat werk heb ik nog nooit gehoord, ondanks de opname met Van Dam), en nog wat werkjes van Honegger, Milhaud, Ravel, ... maar niet echt iets waarvoor ik meteen de drang voel opkomen om er voor naar Parijs te gaan.

3

van Tristan <tristanfaes@...> op vrijdag 22 oktober 2004 om 13:10

UITERAARD!
Zoals ik al vreesde: gigantisch geflaterd van mij...Hoe kon ik dàt vergeten!

2

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 22 oktober 2004 om 11:48

Laat mij eens raden ...

Pélleas en Melisande van Debussy
en
Dialogues des Carmélites van Poulenc

Wat win ik nu ?

Muzikale groetjes,

Sven De Boeck

1

van Tristan <tristanfaes@...> op vrijdag 22 oktober 2004 om 0:29

Hallo Margo,

Ik ga kijken in de herfstvakantie, maar vroeg mij af (misschien flater ik gigantisch): welke zijn de 2 andere Franse meesterwerken? Gewoon uit nieuwsgierigheid...
Groetjes,

T