ti guarda dal Grande Inquisitor

Angela Gheorghiu in het PSK [terug]

Opmerkingen ...

5

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 23 september 2004 om 15:56

Beste Marc,

Ik zal wel toegeven dat ik het ook wel beter had gevonden, als ze bv. alle grote solo-scènes uit Werther of Manon had gezongen (o waarom zong ze toch de 'Cours-de-la-Reine-scène) niet?). Dat is echt helemaal haar ding. Of nog wat uit La Traviata. Dus artistiek had het zeker beter gekund, maar ja, kom. In de opera moet je je eens kunnen laten gaan.
Ik kijk nu al uit naar de toejuichingen voor Violeta Urmana, Salvatore Licitra en Riccardo Muti in La Forza des Destino in Londen in november.
Wat niet betekent dat ik iedereen zomaar toejuich, het moet ook echt goed zijn. Zo herinner ik mij enkele jaren geleden een barslechte Alfons Eberz als Lohengrin in Bonn. Toen heb ik BOE! geroepen. Ook dat is opera ...

Muzikale groeten,

Sven De Boeck

PS het 'filmmuziekachtige' lied was wel degelijk Roemeens. Ze heeft dat zelf aangekondigd. Roemeens zal ze nu wel goed kunnen uitspreken ...

4

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op woensdag 22 september 2004 om 19:59

Beste Sven,

Vooreerst ik ben er zeker van dat A.Gheorghiu een mooie stem heeft en al prachtige opera's gezongen heeft.
Fan of geen fan je moet een kat een kat noemen haar recital van gisteren was niks punt.
In de Munt en de Vlaamse Opera heb ik al kleinere namen gehoord maar die zonder veel franjes prachtige recitals hebben gegeven zonder een 15 minutenlange staande ovatie.
Met andere woorden waren er daar waarschijnlijk een pak genodigden met vrijkaart die nog nooit naar een operahuis geweest waren en die dit het einde vonden(dat is niet persoonlijk tegen u ik weet dat u veel met klassieke muziek bezig bent)
Ik zou zeggen hoofdstuk Gheorghiu in Bozar is voor me afgesloten.Volgende keer beter want dat kan ze.

3

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op woensdag 22 september 2004 om 10:23

Ik ben het ABSOLUUT oneens met je, Marc. Het mag duidelijk wezen dat bis-nummers niet echt de bedoeling hebben om arististiek voluit te gaan (alhoewel, Addio del Passata was dat zeker).
Gheorghui heeft sterallure's maar ze weet het ook perfect uit te spelen. Ook dat is een kunst. Sinds de primo uomo's en prima donna's van de opera seria is dit één van de belangrijke aspecten van de opera-kunst, of men dat nu wel of niet goed vindt.
Het geeft ook dat opera - vandaag de dag - bijna geen kloof heeft met haar publiek, daar waar praktisch alle andere kunsten (sinds de moderne kunst) dit probleem wel hebben.

Maar eigenlijk spelen de sterallure's van Gheorghui in haar nadeel, want ze kan zingen! En hoe !
In het Franse repertoire (vooral Massenet) is ze samen met R. Fleming de absolute wereldtop. Bovendien heeft Gheorghui een karakteristieke stem die ook voor Italiaanse belcanto (of nog ander repertoire) werkt.
Het is niet omdat bepaalde kritikasters al jaren litanieën afsteken over het feit dat Sutherland of Callas de absolute top zijn 'door de eeuwen der eeuwen' dat dit ook zo is. Mensenlief !
Dat zijn haast religieuze dogma's waar je niet aan mag raken !
Het moge duidelijk zijn dat ook zangers zoals Gheorghui (of R. Alagna) de zangtechniek bezitten van hun illustere voorgangers. Ze hebben wel echter een andere kleur in de stem, een ander karakter. Dat kan inderdaad lichter uitvallen (zoals bij Gheorghui) maar is daarom niet minder. Dat is eerder een persoonlijke keuze. Ik vind bijvoorbeeld dat Maria Callas ronduit een LELIJKE stemkleur heeft. Ik heb van haar GEEN ENKELE opera-opname. Ik kan dat wrange harde stemgeluid gewoon niet horen, maar uiteraard maakt dit Callas geen slechte zangeres. Integendeel, ik heb ook haar legendarische tweede akte van Tosca eens gezien, en dat is adembenemend drama, zonder twijfel, maar ik vind haar stemkleur gewoon lelijk ...
Angela Gheorghui daarintegen... Ze straalt zo op dat podium, en ze heeft echt contact met het publiek.
Het is prachtig als grote kunst en publieke geestdrift zo samengaan.
Sorry, hoor , maar ik ben een fan !

Sven De Boeck

PS : de 2 'barok'-dingen waren inderdaad lachwekkend. Gheorghui kan nu wel veel, maar dat toch niet...

2

van Margo <margo@...> op woensdag 22 september 2004 om 8:38

Ja, ik heb nog getwijfeld of ik dat woordje "collectief" zou gebruiken, maar uiteindelijk vond ik dat het wel redelijk goed de sfeer weergaf. Zelfs als niet 100% een staande ovatie gegeven heeft (wat ik trouwens ook niet gedaan heb).

Ik heb toch al haar bisnummers gehoord. Ik vermoed dat je haar derde (filmmuziekachtig) bisnummer bedoelt. Moest dat Duits voorstellen ? Ik ging ervan uit dat het ook Roemeens was zoals haar vierde bisnummer. Maar dat bisnummer had ze inderdaad best achterwege gelaten... en ik had nog wel gedacht dat die piano daar klaarstond voor "Chi il bel sogno di Doretta". Niet dus.

1

van de palmenaer marc <marcdepalmenaer@...> op woensdag 22 september 2004 om 1:17

Hallo Margo,
Collectief uit de bol,daar was ik wel niet bij,eens goed rondom mij gekeken er waren er nog.
Waarschijnlijk hebt u alle bisnummers niet gehoord?Want haar duits was niet om aan te horen en zeer vals gezongen.
Het was inderdaad waanzin om daar 57 Euro voor te betalen.
Ik ga slapen maar moet toch nog even wat goede muziek horen,anders wordt het moeilijk de slaap te vatten na het horen van muziek van een grote (diva?)
Groetjes,
Marc.