ti guarda dal Grande Inquisitor

Sadko in Gent [terug]

Opmerkingen ...

7

van Willy Faes <w.faes@...> op maandag 3 juli 2017 om 13:52

Inderdaad Mevrouw Simonne De Vos, Sadko werd indertijd in de K.V.O. van Antwerpen opgevoerd met een sterke vertolking van Jan Verbeeck in de titelrol. Hier debuteerde toen ook Nick Dumont onder de artiestennaam Nico Del Monte met een zeer mooie vertolking van het lied van de Hindoe. Nostalgie. Où sont les neiges d' antan? Maar deze Sadko in Gent was schitterend. Een prachtige uitvoering waarin het koor , de solisten en het koor overrompelend waren. Tutti bravi!

6

van Kris Cornelis <cornelis.vanhaute@...> op dinsdag 27 juni 2017 om 19:50

Ik zag de voorstelling afgelopen donderdag in een tropische Gentse opera, en was meer dan tevreden. "Gelukkig" zat ik op het vierde balkon en "miste" dus de beelden op het videoscherm (wel via de zijbalkons te zien op grote TV schermen).
Qua stemmen sluit ik mij aan bij de commentaren: goede tenor en goede Penélope van dienst. Orkest en koor in zeer goede doen. Jurowski mag de komende seizoenen gerust nog een paar "gast"-directies komen doen.
Rachmaninov-troijka, Gouden Haan (wel 'betere' muziek dan Sadko), Demon, Khovanshchina, Mazeppa: als er nog zo van die Russen zijn: laat maar komen. Iemand een Boris, ergens ?
Sluwe Vosje, Jenufa, Vec Macropulos, Blauwbaard (Bartok): idem.
Hamlet, La Vestale, Les Huegenots (met H aspiré), La Juive: ook deze ("grands") opera's hebben mij veel plezier gedaan.
Nu nog iemand die wat Duitse pareltjes tot leven wekt (Euryanthe, Zar und Z., Rienzi, ...) en wat Italiaanse rariteiten (Adriana hebben we al gehad, nu nog Andréa Chénier, en waarom niet: La Gioconda, La Wally, Fedora,...).
Dan nog een rondje Massenet, Britten en Richard Strauss.
En dan nog een Ring.
En dan vroege Verdi's, maar liefst niet op Luikse wijze.

5

van Stefan Verheyen <meneer_verheyen@...> op maandag 26 juni 2017 om 9:22

Zaterdag geweest en met volle teugen genoten van deze prachtige muziek! Koor en orkest waren super! Niet alle zangers waren opgewassen tegen de rol (zeker Volkhova was teleurstellend). De regie was leesbaarder dan verwacht, maar Daniel Kramer hoeft niet terug te komen wat mij betreft.
Ik kan wel genieten van Rimsky-Korsakov en ik hoop dat we nog een aantal Russische parels voorgeschoteld krijgen.

4

van eric danneels <eric. daneels1@...> op zaterdag 24 juni 2017 om 14:50

Onder Aviel Cahn hebben we al regelmatig Russische opera's gehad,onbekend repertoire.. Deze rariteit is mij best bevallen.Buiten het "ijzeren" repertoire, zijn er nog opera parels......aub Ondanks alle uitleg in programma boek : een toegankelijke regie.Zijn Carmen onthou ik, omdat het zo slecht was. Dat video scherm: gewoon prentjes bij aria's/baladen. Nutteloos dus.Op de balcons missen ze niets dus. Schitterende Sadko. De vernedering om in zijn onderbroek rond te lopen (omdat hij de inwoners uitgelachen had), hadden ze kunnen inkorten en hem vroeger aankleden. Duidelijk onderscheid tussen de aardse wereld en zee wereld. Schitterende verteltelster. Ze doe mij altijd aan de jonge Jessey Norman denken, figuur inbegrepen. Koor van onze Vlaamse Opera terug in een glansrol, olv Schweiger momenteel Dmitri kent zijn Russen. En als het orkest dan mee wil:vuurwerk vezekerd. En inderdaad een mooie finale met het openbreken van de aardse bodem in een rivier. Russiche muziek en koren... het was een prachtige avond. En zoals zo dikwijls:te weinig applaus van het Gentse publiek.

3

van Gilbert Antheunis <gilbert.antheunis@...> op zaterdag 24 juni 2017 om 0:15

Zo te zien terug niet veel gemankeerd. De laatste tijd wordt er veel verkloot door de regie.

2

van Sam Van Dam <sam_van_dam@...> op vrijdag 23 juni 2017 om 18:32

Vanop het derde middenbalkon was het nog goed te zien, en daar konden we ook zien dat er twee grote TV-schermen waren geplaatst op het vierde zijbalkon, waardoor de hogere balkons die beelden ook konden volgen. Niet dat dat veel bijbracht...

Ben blij dat ik deze rariteit eens live kon zien, maar ik begrijp volkomen dat dit geen vast repertoire is. Libretto is veel te verwarrend en deze productie hielp daar niet echt bij.

De kooplieden die na 12 jaar terugkomen en volledig doordrongen zijn van het kapitalisme vond ik echter een zeer goede vondst, en de transformatie van Volchova in de rivier was scenisch ook zeer mooi uitgevoerd! (geen spoilers ;-) )

1

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op vrijdag 23 juni 2017 om 17:59

Ik ken de opera Sadko niet.... maar heb wel een programmaboekje KVO in mijn bezit. De opera werd opgevoerd in het speeljaar 1964-1965 tijdens de directie
Renaat Verbruggen.
Met in de hoofdrol als Sadko.... Jan Verbeeck en Mimi Aarden als zijn vrouw Lioebava. De kooplieden.... Louis
Hendrikx, Nick Delmonte, Robert van Helvert, enz, enz,.....