ti guarda dal Grande Inquisitor

Aida in het Muntpaleis [terug]

Opmerkingen ...

2

van Tristan <Tristanfaes@...> op vrijdag 2 juni 2017 om 17:48

Kris: Samuel Jean was niet de assistent van Antinoglu, dat was iemand anders. Jean was de vervanger voor twee vertoningen. Wij van het koor hadden hem vooraf niet gezien.

Margo: ik ben ook geweldige fan van Meoni :)

1

van Kris Cornelis <cornelis.vanhaute@...> op donderdag 1 juni 2017 om 20:34

Ik zag de "tweede" bezetting. Maar voor het vocale te starten zou ik wel iets willen zeggen over de regie.
Zeer tegenstrijdige gevoelens had ik. Het decor deed mij soms denken aan een Bayreuther Ring uit de jaren 60 en anderzijds was de grafsteen met het hemels "gat" wel een zeer sterk beeld. De link met Antwerpen/Gent is makkelijk: een sofa of een rots, wat is het verschil? Zelfde tegenstrijd met de koorregie: soms onbestaande (de regisseur was het soms gewoon vergeten denk ik) en soms sterk (gekke mars, koor als toeschouwer tijdens de triomfmars,...).
Koor en orkest waren zeer te genieten. Samuel Jean als dirigent: zou die ook de voorbereidingen voor Altinoglu gedaan hebben of zou hij enkel het "hulpje" zijn bij de uitvoeringen. Het was er niet aan te horen: rake tempi, gedoseerde forte's.
Monica Zanettin (Aida) vond ik iets problematischer. "Ritorno" was nog OK, maar bij "Paria mia" was het al heel wat minder. En pleidooi om voor de twee grote aria's en het slotduet een lyrische sopraan te kiezen ipv een spinto of een dramatische. Maar wat dan met de ensembles...? Aida goed bezetten lijkt tegenwoordig moeilijker dan een goede Brunnhilde vinden.
Voor de rest treed ik Margo bij wat de tweede bezetting betreft: goede Gaston Rivero (Radames), zeer goede Ksenia Dudnikova (Amneris) en idd zeer goede Giovanni Meoni (Amonasro).
Samenvattend kwam ik met een goed gevoel buiten gisteren. En ja: voor mij ook de laatste keer in het Muntpaleis !
Iedereen praat maar over het paleis maar "vergeet" dat we al veel langer rond-tjollen in Brussel: het zal in september 28 maand geleden zij dat we nog eens een voorstelling in de Munt schouwburg hebben gezien (Un Ballo in mei 2015). We zijn gestart met onze tocht door de woestijn in juni 2015 met Rachmaninov Troika in het Théâtre National en eindigen nu in juni 2017 met Aida in het Muntpaleis.