ti guarda dal Grande Inquisitor

Infinite Now in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

6

van Parsifal <caerseric78@...> op zaterdag 6 mei 2017 om 21:03

Over het "bezettingsprobleem" van de stoelen gesproken, ik vrees dat dit probleem enkel nog zal vergroten. Het publiek is zichtbaar oud en blank, en de participatiegraad van jongeren blijft laag. Dit was twintig jaar geleden ook zo (ondanks de ressor van het Clémeur-tijdperk) maar de snel veranderende (stads)demografie zal dit probleem zeker niet verhelpen. Ik vermoed dat de meeste operavoorstellingen zowel naar inhoud als beeld eerder haram dan halal zijn. In een later interview stelde Maria Callas ooit verbitterd dat opera dood is. Of het genre het einde van de 21ste eeuw zal halen valt sterk te betwijfelen. Tot zover mijn cultuurpessimisme.

5

van Dolf <adolf.lossie@...> op donderdag 4 mei 2017 om 11:50

Indien het de bedoeling was om de uitzichtloze verveling aan het front te simuleren, dan zijn de regisseur en componiste daarin wonderbaarlijk geslaagd. De slachtoffers sneuvelden ook bij bosjes aan het geallieerde front ... eh in de zaal. Ook mij bekroop na 1u45 de gedachte om te deserteren, maar ik ben uiteindelijk trouw op post gebleven. Het aantal soldaten op het podium had blijkbaar wel immuniteit bereikt. Geen gesneuvelden daar, al was het met langzaam vallen en opstaan !
Maar er zijn geregeld ook sterke punten tijdens de avond met op kop de toch vaak mooi klinkende orkestrale partituur, waarvan vooral het vijfde bedrijf, o.m. met stormachtige passages en de prachtig spelende kopersecties opvielen. Op dat vlak zal ik die muziek niet zo snel vergeten.

Vocaal vond ik er bitter weinig aan maar de doorgaans passende tekstkeuzes in de 4 talen rond het front boden wel een multiculturele dimensie die er honderd jaar geleden ook is geweest, met daarnaast ook veel toetsen van impressionisme. Had het experiment een uur minder geduurd met meer vocale inbreng, dan had ik de zaal misschien met een veel positiever gevoel verlaten.

Ik zat vooraan op het eerste zijbalkon links en had zicht op de afleesgegevens van de computerinstallatie, met de maatnummers, een maatslagnummer en dan een snel roterend onderverdeelnummer van de maatslag. Bij de stukken die ik gevolgd heb leek alles in vierde maat 4/4, 5/4 soms 7/4. Soms leek de dirigent wel één tot twee maatslagnummers af te wijken om dan kort daarna terug synchroon te slaan. Het was niet duidelijk wie uiteindelijk bijstuurde. Maar wel boeiend om de variaties te volgen, die anders onbewust zouden voorbij zijn gaan. Het is trouwens uitgesproken ritmeluwe muziek.

4

van Sam Van Dam <sam_van_dam@...> op dinsdag 2 mei 2017 om 22:36

Je bent nog vrij positief vind ik, Margo. Ik vond er echt niets aan, zowel "muziek" als "regie". Het derde middenbalkon was nagenoeg leeg tegen het einde op de Gentse premiere...

Kris, dat is me ook al meermaals opgevallen. Gent is steevast (nagenoeg) uitverkocht, Antwerpen verre van... en toch blijven ze seizoen na seizoen steeds 1, 2 of 3 voorstellingen meer spelen in Antwerpen, per productie!

3

van Kris Cornelis <cornelis.vanhaute@...> op dinsdag 2 mei 2017 om 16:22

Ik dacht dat men "bewust" maar de helft van de zaal had vrijgegeven (zoals men wel eens vaker doet bijvoorbeeld in BOZAR). Maar los daarvan heeft de opera in Antwerpen de laatste jaren een "bezettingsprobleem" en dan bedoel ik natuurlijk niet de bezetting van de zangers maar van de stoelen. Ik ga al 25 jaar naar Antwerpen en ik heb de indruk (ik wik mijn woorden) dat de zaalbezetting daalt. Als ik naar Gent ga (zo 1 of 2 keer per seizoen) dan lijkt het (ik wik ze weer, mijn woorden) dat daar de zaal voller is.
Soit, voor wat het waard zou kunnen zijn. Maar ik zit toch liever in een volle zaal. Marc Clémeur zei altijd dat elke voorstelling spelen er een met verlies was. Dan zou ik er toch in Antwerpen maar 5 spelen ipv 7 of 8. Maar wie ben ik...

2

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 2 mei 2017 om 11:23

Slow motion in slow motion dus...dat moet wel erg traag zijn!

1

van Tristan <Tristanfaes@...> op maandag 1 mei 2017 om 19:06

Bob Wilson in slow motion??