ti guarda dal Grande Inquisitor

Jérusalem in Luik [terug]

Opmerkingen ...

4

van Bart De Kegel <bartholomeusdekegel@...> op dinsdag 28 maart 2017 om 18:50

Het is altijd aangenaam enig commentaar te lezen over een voorstelling waarover je zelf een bepaald idee hebt.
Een paar bemerkingen van mijn kant:
1. Het werk bevat werkelijk prachtige muziek maar rammelt op conceptueel niveau. De spanningsboog wordt te vaak elastisch omdat vele delen de dramatische stuwing onderbreken en zelfs neerhalen. En dat ligt niet in de eerste plaats aan het ballet. Kortom: Verdi heeft hier beduidend meer tijd nodig dan anders om tot een dramatisch verloop te komen. Té veel tijd.
2. Alvarez droeg, hoewel ze enige inlooptijd nodig had, de voorstelling. Ruime stem, stuwende ademvoering, tot in de hoogste regionen getimbreerd. Het is overigens slechts gedeeltelijk correct deze rol te catalogeren als 'dramatische coloratuur'; Dat geldt eigenlijk enkel in Duitsland waar zelfs soms de Ernani-Elvira wordt bezet met een soort coloratuursoubrette.
Het is één van die typisch dramatische Verdirollen waarbij de sopraan van dienst in staat is tót coloratuur. Dat is iets anders dan wat 'dramatische coloratuur' als stemvakbenoeming inhoudt. Er is daarenboven in de rol geen extensie naar de echt stratosferische noten. Muzikaal beschouwd impliceert dat trouwens meer gelijkenis met Abigaille dan hier gedacht wordt. Dramaturgisch gezien uiteraard niet.
3. Laho's Frans is inderdaad prachtig. Gezien het feit dat dat zijn moedertaal is hoeft zoiets niet te verbazen, toch?
Hij heeft momenteel problemen met de hoogte: de stem ontkleurt en blijft niet geëgaliseerd. En van robuustheid was tijdens de voorstelling die ik zag weinig sprake: de hoogte balanceerde op de rand van het falsetto rinforzato.
Maar vooral: het is geen Verdistem.
4. Scandiuzzi: hierover bestaat weinig twijfel: het is voorbij.
5. Ster van de middag: Speranza Scappucci. Zij haalde uit het Luiks orkest kleuren die je zelden hoort. Met name in dit werk van kapitaal belang.
5. Heerlijk toch: een zelden gespeeld werk en veeeeeeeeel meningen..

3

van jacques en nadine <nadine.roeck@...> op vrijdag 24 maart 2017 om 12:42

sinds turandot in luik hebben wij ook beslist om dit operahuis te laten links liggen het is niet een leo nucci of een versleten josé cura die een opera-avond goed maken en de producties doen ons denken aan de tijd van locufier in gent de afstand het hotel kunnen niet op van wat we in a'dam voor dezelfde prijs krijgen

2

van Kris Cornelis <cornelis.vanhaute@...> op woensdag 22 maart 2017 om 16:19

Ik maak meestal 1 of 2 keer per seizoen de (verre) reis naar Luik: nogal dikwijls eens voor die vroege Verdi. Maar deze keer was ik wel erg teleurgesteld. Los van de regie (zozo) en het ballet (ook niet echt Verdi's beste muziek) was ik vooral teleurgesteld in de zangers. Marc Laho heeft inderdaad de boel moeten rechthouden, en hij deed dat goed. De bijrollen waren allemaal hoogstens correct ingevuld. Roberto Scandiuzzi was af en toe goed. Elaine Alvarez was voor mij over heel de lijn slecht. In Ernari was het al geene vette, nu heb ik mij quasi de hele avond geërgerd aan haar. Koor en orkest waren OK, maar ook niet meer dan dat (op zijn 'Luiks').
Ik was blij dat ik thuis was en ik twijfel of ik volgend seizoen nog naar Luik trek.

1

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 22 maart 2017 om 10:46

Inderdaad niets dan lof voor de Luikse opera om geregeld "zeldzame" Verdi's te geven! Eerder gaven ze ook twee produkties van 'Attila', 'Stiffelio', 'I masnadieri', 'Ernani', (allemaal scenisch!) en 'I due Foscari' (concertant). Nu nog 'La battaglia di Legnano'-dat ik ook een heel mooi werk vind!
'Jérusalem' is ook een opvallend prachtig werk, mooie aria's en indrukwekkende koren en (talrijke) ensembles!
Dat deze opera zo weinig gespeeld wordt, zal wel deels aan het verhaal liggen,al valt dat wat mij betreft, nog mee...
Visueel was het heel mooi, vooral de kostuums (bv de vrouwen in verschillende schakeringen van dezelfde kleur).
De decors waren sober maar gaven wel subtiel het contast tussen het Westen en het Oosten weer. Wat dat laatste betreft laat de regisseur ook schijnbaar de opera eerder eindigen op een verzoening tussen beide dan op een verpletterende zege van de kruisvaarders...(die nochtans in het libretto gesuggereerd wordt...)
Wel een eerder kubistische woestijn met enorme schuine balken...
De personenregie was eerder statisch maar dat was voldoende om het verhaal te vertellen en het had iets 'opera-ritueel-achtig'.
Wat het ballet betreft: ik ben ook geen balletomaan, maar principieel vind ik het wel goed dat, voor die ene keer dat men dit werk geeft, men het integraal geeft. Temeer dat dat ballet toch typisch bij de herwerkingen VOOR PARIJS hoort. Visueel viel dit ballet wat buiten de stijl van de rest maar was heel virtuoos en oogde heel mooi.
Ik vond (bij mijn voorstelling zondagnamiddag) E. Alvarez in het begin nogal schreeuwerig in de hoogte, maar dat verbeterde daarna wel. Het is al een hele prestatie dat ze de rol aankan maar ik vind haar stem niet echt 'aangenaam' klinken.
Ik ben wel een stuk enthousiaster over R. Scandiuzzi, eerst grimmig en daarna berouwvol. En natuurlijk over de stralende tenor van M. Laho!
En de koren (versterkt?) waren in uitzonderlijk goede doen wat hun tussenkomsten en de ensembles tot hoogtepunten maakte.
Een ontdekking dus, en een opera die wat vaker mag gespeeld worden!