ti guarda dal Grande Inquisitor

Don Giovanni in Luik [terug]

Opmerkingen ...

1

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 24 november 2016 om 11:53

Het was inderdaad een voor Luik ongebruikelijk moderne produktie en dat was aan de reacties van veel 'habitué(e)s te horen (bij mijn voorstelling zondag toch). Eén vrouw begon op het einde zelfs half-hysterisch te roepen en moest tot kalmte worden gemaand... Mijn aanvankelijk enthousiasme is intussen wel wat getemperd hoewel ik het toch een redelijke produktie vind. Maar slechts twee decors (zwembad en kantoorruimte) voor de ganse opera vind ik toch wat weinig. Als bv ook het groot sextet EN de kerkhofscene (het 'beeld' van de commendatore verschijnt op een beeldscherm) zich allemaal in die kantoorruimte afspelen, klopt het toch niet allemaal meer. Om dan nog een paar details uit het 2de bedrijf te noemen: Bij het slot'diner' liggen twee vrouwen op een tafel, worden dan door Don Giovanni met een pollepel overgoten met chocoladesaus (!) en daarna natuurlijk afgelikt! Dat was natuurlijk natuurlijk voor sommige toeschouwers DE spreekwoordelijke druppel! (ikzelf vond het nu ook niet echt 'smaak'vol). Op het einde komt de commendatore als een zombie terug uit het zwembad en sleurt Don Giovanni erin...en daar stopt de voorstelling! Nu mag men over die slotscene denken wat men wil maar ze hoort erbij en ze weglaten is voor mij toch uit den boze! Trouwens bv Guy Joosten had daar een mooie oplossing door de slotmoraal ironisch 'concertant' te laten opvoeren... Die produktie blijf ik toch beter vinden, maar mijn allerbeste herinnering hou ik toch aan die van de Hermanns uit het Mortier-tijdperk.
De dirigent vond ik redelijk goed, het begin van de ouverture doet hij behoorlijk snel (zoals het eigenlijk hoort) maar sommige passages doet hij dan weer opvallend traag.
De bezetting vond ook ik gedomineerd door de heel mooie Zerlina en de Don Ottavio, die ook 'Il mio tesoro' heel mooi bracht met ook hier nooit gehoorde variaties in het tweede deel. Inderdaad dus een produktie die gemengde gevoelens geeft...