ti guarda dal Grande Inquisitor

Macbeth in het Muntpaleis [terug]

Opmerkingen ...

5

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 27 september 2016 om 12:19

En o ja dat was destijds een heel mooie van Deflo (heel klassiek maar met dat extra dat Deflo eraan kon geven) en de memorabele Lady van Josephine Bartow!

4

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 27 september 2016 om 12:16

Mijn eerste indruk -vooral met die dansers dus- was een nogal (en soms te) burleske enscenering. De moordscene van Banquo in de keuken was zelfs enigszins belachelijk - maar paste wel in het geheel, waar Macbeth op het einde ook een nogal belachelijk gevecht levert met het hotelpersoneel. Als hij daarna bij zijn sterfaria buigt voor het koor-publiek (achter hem) en daarna van de scene afgaat, lijkt de tekst van Shakespeare (en Verdi) nogal letterlijk genomen (dat het leven niets meer is dan een komediant die even zijn rol speelt.enz...).
Merk op dat hier zowel die sterfaria als het abrupte slot uit de eerste versie gebruikt wordt, wat ik persoonlijk goed vind omdat ik die abruptheid veel 'Verdiaanser vind (vgl met zijn andere operafinales) en die slothymne uit de latere versie, hoe mooi op zich ook, de dramatiek afbreekt...
En inderdaad, koren maken een wezenlijk deel uit van opera en horen OP de scene. En als ge ze niet kunt regisseren, regisseer dan geen opera (met koren)! Ik hoop echt dat dit geen vaste gewoonte wordt! Wat hun positie in de zaal tijdens het 'opstandtoneel' betreft: ik zat dus wel op de eerste rij oog in oog met enkele sopranen wat akoustisch natuurlijk nefast is maar het dramatisch voordeel had dat ze me werkelijk krijgshaftig aanstaarden - ik voelde me plotseling midden in de aktie! Het ballet (dat er gelukkig inderdaad deze keer bij was) met diezelfde dansers vond ik dan weer mooi (vooral de solo). Ook de verschijningenscene daarna was mooi in beeld gezet. In de banketscene was het dan weer belachelijk dat de geest van Banquo de eerste keer uit een eetschotel verschijnt (en tegen de tekst - het is essentieel dat Banquo verschijnt op ZIJN stoel, daar waar hij verwacht werd) maar verder was ook dit toneel mooi gebracht. In zijn geheel dus een afwisseling van mooie beelden en meer belachelijke beelden, maar goed, het geheel was wel consequent...
Wat de bezetting betreft: helemaal akkoord dat S. Hendricks zeker de middelen heeft, maar vaak te expressief wil zingen ten koste van de zanglijn. B.Uria Monzon roept blijkbaar heel tegenstrijdige reacties op (vrienden van me beweerden dat ze "daar niet moest aan beginnen want er niets van kende". Persoonlijk vond ik het vrij goed: de entreearia en 'La luce langue' kunnen misschien nog wat extra kracht gebruiken maar haar slaapwandelscene was heel goed gebracht! En ik vond dat zowel C. Colombara als A. Richards hun aria prachtig zongen! Dus ondanks de zonsvloed (ik dacht eerst aan een akoustisch effect - heksen verschijnen in de storm... -helaas bleef die 'storm' lang duren) en de vliegtuigen (!), een memorabele voorstelling!

3

van Kris Cornelis <cornelis.vanhaute@...> op donderdag 22 september 2016 om 11:44

Ik was ook op de voorstelling "met het onweer". En ja, het blijft moeilijk in het muntpaleis. van waar ik zat (helemaal achteraan) was het of het orkest speelde met een pak watten rond hen heen. wat een verschil een paar dagen later in Antwerpen, waar ik ook vrij hoog en vanachter zit, waar er wel een perfecte akoestiek is. En dan die regen en vliegtuigen... lastig om je zo te concentreren... Maar soit.
Gelukkig speelde het orkest best wel goed. mooie tempi, gevat, puntig zelfs.
Scott Hendricks zou een perfecte Germont zijn, een slechte Luna denk ik, en is, mijns inziens, een redelijk goede Macbeth: mooie warme Verdi-bariton waar het hoort, soms wat dramatischer, maar zeker niet perfect.
Moeilijker had ik het met Béatrice Uria-Monzon (Lady M): die mocht voor mij wat steviger klinken, als mezzo had ze het misschien iets te "makkelijk" met de "dramatiek" van de partij? Wel inderdaad een mooie slaapwandelscène.
Koor was OK, en van waar ik zat was de "tribune-scène" (Patria oppressa) zeer aangrijpend. Geen kans dat er bij mij iemand in mijn oor "toeterde". Maar wat is tegenwoordig toch het probleem om het koor een rol te geven. Ze zitten meer in of naast de orkestbak dan dat ze op het podium staan: jammer.
Regie was OK, mooie voorstelling, voor mij was het van de regie van Deflo geleden dat ik nog eens een Macbeth had gezien (1990 in Antwerpen met Josephine Barstow).

2

van Margo <margo@...> op zondag 18 september 2016 om 20:11

Mijn voorstelling was niet uitverkocht, maar de tent zat toch goed vol.

1

van Jules Bouwen <jules.bouwen@...> op zondag 18 september 2016 om 11:39

Hoe groot is de publieke opkomst in het Muntpaleis ?