ti guarda dal Grande Inquisitor

De zaak Makropoulos in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

3

van eric danneels <eric.daneels1@...> op zondag 9 oktober 2016 om 20:17

Indruk wekkend...indruk...wekkend....deze productie van de Vlaamse Opera, zoals ik dit en nog anderen blijven noemen...... In matinee Gent, deze namiddag, hebben de artiesten te weinig applaus gekregen......!!!!!. ook orchestraal indrukwekkend.....tijdens deze matinee vandaag. tja onze oudjes in de Matinee hebben nu eenmaal niet meer zo'n luide stem om bravo te roepen....Zelf ben ik ook de zestig voorbij....maar ik heb nog altijd mijn stem....Deze productie mag bij gezet worden bij de "legendarische"-producties van de Vlaamse Opera..nu onder de Aviel Cahn directie.Om af te ronden: wijlen Herr Doctor Gerard Motier, toenmalig directeur van De Munt, heeft ons leren kennismaken met de muziek Janacek......

2

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 30 september 2016 om 11:56

... en de Jenufa van de Vlaamse Opera al zou helaas de formidabele Josephine Barstow er dan niet meer bij zijn...

Maar inderdaad fantastische Makropoulos in een regie die ondanks enkele afwijkingetjes toch globaal het verhaal volgt en vrij duidelijk is (op zich al een verdienste). Maar wat betekenen bvb die personen met motorhelm die tijdens de prelude aan de tafels dossiers inkijken en er één tenslotte triomfantelijk papieren de lucht insteekt. Is Emilia daar ook al bij, zoekend naar de fameuze formule?. (ze komt later de eerste keer ook op met een motorhelm...)
Dat het tweede bedrijf zich -reeds- in de woning van Emilia afspeelt in plaats van de voorgeschreven schouwburg stoort niet, al is het wel raar dat Jan en alleman daar zomaar binnenkomt... Décor waarvan vooral het haardvuur me deed terugdenken aan het décor van Blauwbaard, alsmede de toenemende chaos...
Het derde bedrijf was zonder meer hallucinant. Alleen de uiteindelijke 'dood' van Emilia waarbij ze een beetje ondramatisch in de grond zinkt vond ik een beetje een anticlimax. Maar Rachel Harnisch bereikte hier wel een emotioneel hoogtepunt zoals ze daar stond, ontdaan van al haar attributen, als een levende mummy (onvergetelijk beeld!). En inderdaad vocaal en dramatisch formidabele M. Krauss en M. Laurenz. En Guy de Mey als de oude Hauk, telkens duidelijk als een herinnering van Emilia geensceneerd. Kortom, een voorstelling die zal bijblijven!

1

van Kris Cornelis <cornelis.vanhaute@...> op donderdag 22 september 2016 om 11:52

Wat een knappe voorstelling. Misschien ontgaan mij redelijk wat regie-vondstjes maar het blijft een goede regie.
Pluim voor het orkest: ik had de opera al een paar keer beluisterd op You Tube... maar het orkest van de Vlaamse Opera moet in deze niet onderdoen voor wat op het net is te vinden (en het zijn niet van de minste).
Rachel Harnisch komt inderdaad pas echt goed op dreef in het derde bedrijf, maar dat stoort me niet echt, het lijkt zelfs in de regie te passen. Toch een goede stem hoor. Zeer goed waren inderdaad Michael Kraus en Michael Laurenz. Terecht een stormachtig applaus voor deze productie: de zaal zat maar half vol, maar zij die er waren applaudisseerden voor twee (in tegenstelling tot het zeer zwakke beleefdheidsapplausje bij Macbeth in het muntpaleis).
Volgend jaar Vosje... en dan mogen ze in de Munt Jenufa ook nog eens hernemen van mij (en Katia K in de Vlaamse Opera).