ti guarda dal Grande Inquisitor

Idomeneo in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

4

van Kris <cornelis.vanhaute@...> op woensdag 18 mei 2016 om 14:02

Ik zag ook de tweede cast en misschien omdat ik vreesde dat hij wat minder ging zijn was ik eigenlijk wel tevreden. Lothar Odinius was misschien wel wat "licht", maar soit, hij heeft mij toch enkele mooie momenten bezorgd. Maria Kataeva (Idamante) voldeed ruimschoots, zij het wat "bedeesder", wat wel paste bij zijn/haar rol. Hasmik Torosyan (Ilia) was OK. Nicole Chevalier was eveneens voor mij een zeer goede Elletra. veel brava's bij de uitvoering die ik bijwoonde (zelfs onmiddellijk na haar aria's). Ik weet niet meer waar ik het gelezen heb (krant of blog) maar ergens had iemand een negatieve opmerking gemaakt over het koor... bwa... ze moesten misschien wat "opwarmen", eerste interventies waren misschien wat minder top, maar de rest was heel goed. Net als het orkest: mooie "oude" klanken uit een modern orkest. McCreesh heeft dat goed gedaan, die mag voor mijn part nog eens terugkomen.
Grofweg ben ik ook wel tevreden over de regie: het was al slechter, dit was best genietbaar, met af en toe mooie "vondsten" en een "overall" idee dat steek houdt. De bijlen, kruisen en bloed... tja: bij Strauss' Elektra aanvaarden we dat direct... hier hebben we dat blijkbaar wat lastiger mee.
En, ja: ik herinner mij ook de "oude" productie van idomeneo uit Antwerpen: met Minkowski, Richard Croft, Magdalena Kozena, en Guy De Mey !

3

van Stefan Verheyen <meneer_verheyen@...> op woensdag 11 mei 2016 om 12:32

Ik heb zondag de tweede cast gezien en was wat teleurgesteld: Lothar Odinius is geen Idomeneo meer: te veel geaspireerde coloraturen (Fuohohohor del Mahahar) en geschreeuw om een gebrek aan finesse te compenseren. Idamante en Illia waren adequaat bezet met jonge zangers die het wat moeilijk hadden met de hoogte. De Elettra van Nicole Chevalier was het beste van de voorstelling: homogene stem in alle registers, technisch bijna foutloos en geen overacting als gothic princess. De woede aria was een fijne afsluiter.
Omdat ik niet echt tevreden was, ben ik dinsdag naar de eerste cast gaan zien: Sacc heeft een beter stijlgevoel in Mozart, maar niet meer de stem. Hij moest tijdens zijn eerste aria nog opwarmen, fuor del mar was correct gezongen, maar de lage coloraturen waren een zootje. Pokupic was pas in het derde bedrijf op dreef en was inderdaad een beetje bleek in haar eerste aria. Anna Quintans was een overtuigende Illia. Serena Farnocchia beviel me minder dan Chevalier als Elettra: zij neigt tot meer vocaal overacting: uithalen op hoge noten hoeven niet echt. Zij leverde wel een ontroerende aria af in het tweede bedrijf.
Ik vond de productie niet helemaal geslaagd: vooral de inconsistenties blijven me bij: waarom gebruikt hij in het heidense Kreta (met de geestige octopus symboliek) zo veel kruisbeelden, zeker in het derde bedrijf? Verwijzing naar het offer van de mensenzoon? Waarom offeren de Kretenzers een jongen aan het einde van het tweede bedrijf, als de hele idee van een onschuldige offeren zo'n dilemma oplevert? Dit haalt toch de kern van het drama onderuit?

2

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op dinsdag 3 mei 2016 om 11:46

Zie recensie in "De Morgen" van vandaag...
Auteur: Stephan Moens

Interessante vergelijkingspunten..... commentaar volgt?

1

van Jos Hermans <jos.hermans@...> op zondag 1 mei 2016 om 15:02

Niet akkoord, as usual.
http://vlaamswagnergenootschap.blogspot.be/2016/05/david-bosch-met-idomeneo-in-antwerpen.html