ti guarda dal Grande Inquisitor

Opera Vlaanderen 2016-2017 [terug]

Opmerkingen ...

27

van Jan <jan_vdb@...> op maandag 25 april 2016 om 21:02

Uhu, allemaal mensen die dood of bijna dood zijn. En noem nu eens enkele jonge zangers van nu, die je zo morgen op een podium kan zetten, die de moeite waard zijn en het niveau halen van een Rita Gorr?
Jullie willen blijkbaar van België / Vlaanderen een tweede Scandinavië maken. Ik ben verschillende keren naar operaproducties gaan kijken in Stockholm, Kopenhagen, Göteborg en Malmö. Daar engageren ze steevast de ene Scandinavische zanger na de andere. Het gevolg is wel dat het niveau vaak niet boven een gemiddeld cabaret uitsteekt. Veel van de zangers die ik daar gezien en gehoord heb, zouden in de Munt nog niet als koorlid aangenomen worden. Maar ze zingen er wel. Niet omdat ze goed kunnen zingen, gewoon omdat ze "lokaal" zijn.

Eva Maria is een Nederlandse, geen Belgische. Een van de redenen waarom het even geduurd heeft voor ze hier op het podium stond, is omdat ze een contract van 5 jaar (!) tekende in Stuttgart. Ik weet niet of u wel weet hoe een opera in elkaar steekt, maar als je lid bent van een operagezelschap en in meerdere producties zingt, is het zeer moeilijk en zelfs onmogelijk om gewoon even 2 maanden weg te gaan naar elders om daar ook een productie te doen. Daar heb je gewoon geen tijd voor.
Ze stond nog geen jaar na het einde van dat contract al in Brussel op de planken.

26

van ricci <riccifrederic@...> op maandag 25 april 2016 om 20:07

nou als josephinekke van de bakker om de hoek zich ontwikkelt tot een viona bovy, een Rita Gorr, een lucienne Delvaux, een Berthe van hyfte, een maria of raymonde serverius, een maria van der meirsch, een mia van den bosch, een jacqueline van quaille etc etc tsja niks mis mee....
Dus mevrouw De Vos, gewoon negeren...
@ paus Jan (want onfeilbaar en bewaarder van de enige echte goeie smaak), neem eens een cursus 'leren lezen' in de hand; zal je goed doen voor volgende reacties....
Types zoals jij zijn er verantwoordelijk voor dat eva maria westbeoek jaren in het buitenland heeft gezongen vooraleer ze mocht debuteren in haar geboorteland, jveel van haar beste jaren verloren voor haar eigen publiek. Want ook in de stopera moest men zo nodig internationaal doen.
Op deze niet zo vrolijke noot kunnen we deze zinloze discussie best wel afsluiten.
Je hebt eens kunnen 'gieren', werkt therapeutisch...no thanks :)

25

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op maandag 25 april 2016 om 18:00

Opera Nederland (!) vermeldt het overlijden van de Belgische sopraan Maria/ Mia /Mieke Geens 1922-2016. Een beknopt artikel met een prachtig In Memoriam via You Tube. Auteur: Rudi van den Bulck.

24

van Jan <jan_vdb@...> op maandag 25 april 2016 om 15:41

Lol en je wentelt jezelf er steeds dieper in. Nog een paar zo'n uitspraken en je verliest het laatste grammetje geloofwaardigheid dat je nog had voor de échte opera- en muziekliefhebbers.

Je mag er van denken wat je wil, maar we hebben in ons landje nu eenmaal weinig goede zangers van topniveau. Er was Van Dam vroeger - hoewel die ook een paar jaar te laat gestopt is - en we hebben vandaag Lionel Lhote en eventueel Sophie Karthäuser of Lore Binon. Hoewel ik er absoluut geen fan van ben, durf ik Thomas Blondelle nog aan het lijstje toevoegen. Maar verder?
Er zijn hoop en al enkele goede stemmen die het fantastisch zouden doen in een B-huis, maar die van zijn leven niet op het niveau van ROH of Bastille geraken, of het moest zijn in de piepkleine rolletjes. Moeten de Belgische operahuizen dan hun niveau verlagen en minder goede zangers vragen, gewoon omdat het Belgen zijn? Dat zou pas geldverspilling zijn.

En ook weer leuk wat je schrijft over Nicholas, je laat me echt gieren. De enige hedendaagse muziek die echt goed is? Laat Flamma Flamma nu net een werk zijn waarvan hij zélf zegt dat het een "jeugdzonde" was, iets waar hij vandaag liever niet meer mee geassocieerd wordt, leuke amusementsmuziek maar niets serieus.
De enige reden waarom Brossé nog geen opera heeft geschreven is dat hij zich bewust is van zijn beperkingen.

@Simonne: tja, tijden en smaken veranderen. In de jaren 1960 zong men ook Wagner in het Nederlands. Vandaag wordt dat aanzien als onaanvaardbaar en debiel. Vroeger was het culturele gebeuren veel lokaler. Men maakte cultuur met en voor de plaatselijke bevolking. Vandaag gaat alles er iets internationaler aan toe. We hebben vandaag de mogelijkheid om andere zangers dan Josephineke de dochter van de bakker van om de hoek aan te nemen. Er is een veel diverser publiek. En producties zijn meer zichtbaar over een grotere oppervlakte.
Zoals ik hierboven zei: moeten onze operahuizen dan totaal onbekende muziek brengen met middelmatige zangers, gewoon omdat ze "Belgisch" zijn? Ik dacht het niet...

23

van ricci <riccifrederic@...> op maandag 25 april 2016 om 9:46

een volledig Belgisch-vlaamse cast dus (op Gottlieb na), kan je nu enkel maar van dromen want we moeten toch zo nodig 'internationaal' doen he. Wel sluit dan maar het overgrote deel van conservatoria want afstuderen met het oog op een professionale carriere heeft 1. geen zin meer 2. verkwisting van belastingsgeld
En nog ééntje voor paus Jan (want onfeilbaar) : ik heb nergens gezegd dat jouw aangehaald lijstje componisten "prutsers" zijn. De meesten kunnen wel degelijk een technisch perfecte opera partituur schrijven maar steeds eentje zonder ziel en zonder dat de muziek beklijft of blijft hangen....Nicholas Lens heeft dat wel in zijn 'oratoria' vooral flamma flamma vond ik erg goed maar een echte opera (wat ik daar dan onder versta) heeft ie nog niet geschreven, Brossé ook (nog) niet maar daar zijn andere redenen voor denk ik.
En zelfs goeroe Mortier heeft op het einde van zijn leven op een onvoorzichtig moment eens gezegd in een interview dat die creaties weinig hebben teweeg gebracht en niet het effect hebben veroorzaakt dat ze hadden moeten doen. A waste dus. Hij vond dat spijtig maar gaf het wel toe

22

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op zondag 24 april 2016 om 9:18

Beste allen,persoonlijk vind ik het spijtig (zacht uitgedrukt !) dat men zo meewarig blijft doen over Vlaamse operamuziek. Met nostalgie denk ik terug aan de opvoering van "Egmont" (Arthur Meulemans) tijdens de directie Mina Bolotine-Speelseizoen 1960-1961.
Met zangers als Antoon Huysman, Marcel Vercammen, Maryse Patris, Andrea Nevry, Peter Gottlieb, Pierre Lanni,
Tadeusz Wierzbicki, Jef Vermeersch, enz,.. Ja, ook buitenlandse zangers zongen toendertijd in het Nederlands. Ook al verweet men in 'bepaalde' kringen Mina Bolotine een anti-Vlaamse houding!
En nog een belangrijk gegeven... de muzikale leiding was in handen van Frits Celis. Regie: Eddy Verbruggen.

21

van Jan <jan_vdb@...> op zaterdag 23 april 2016 om 19:09

Dus nu ga jij nog wat beginnen bepalen welke opera's ik al dan niet gezien heb in mijn leven? Jongen je wordt met de dag arroganter.
En het feit dat je alle opgenoemde componisten blijkbaar prutser vindt, behalve Brossé spreekt ook boekdelen. Laat Brossé nu net degene zijn in het opgesomde rijtje die er het minst thuis hoort.

20

van ricci <riccifrederic@...> op vrijdag 22 april 2016 om 23:14

De enige die onzin uitkraamt ben jij en maakt heel je discours zo ongeloofwaardig als wat.
Paus Jan (want onfeilbaar) "deze vaak ook gewoon artistiek gezien van een véél lager niveau zijn dan de gemiddelde Puccini of Wagner of Donizetti" Hoe kan jij dat nu weten want je hebt nog nooit een van die werken gehoord laat staan op de scene gezien. Ik dus wel en ik weet dat ze van een heel ander (lees veel superieurder) niveau zijn dan de bende subsidiecomponisten die jij opsomt op Brossé na.....en die componisten die jij opsomt wel pas daar je aangehaalde tekst ook maar op toe.
Discours gesloten wat mij betreft....

19

van Jan <jan_vdb@...> op vrijdag 22 april 2016 om 13:43

@Simonne: een operahuis moet ook geld genereren om te kunnen blijven bestaan. De subsidies - waarvan sommige mensen al denken dat ze veel te hoog liggen - zijn absoluut onvoldoende om een operahuis te laten draaien. Vergeet niet dat een huis als de Munt 350 vaste en zo'n 200 tijdelijke werknemers in dienst heeft. De loonkost alleen loopt in de miljoenen. En dan heb je nog geen decor, kostuums, onderhoud van de zaal, huur van partituren, energie-rekeningen,...

Het ontbreken van Vlaamse opera's is in de eerste plaats denk ik een gebrek aan belangstelling/interesse omdat:
1) die opera's zijn bij het publiek totaal onbekend en zullen nooit genoeg volle zalen trekken om rendabel te zijn
2) ze vaak ook gewoon artistiek gezien van een véél lager niveau zijn dan de gemiddelde Puccini of Wagner of Donizetti

Ik begrijp niet goed wat je bedoelt met "men promoot buitenlandse creaties"... Wat dan met Philippe Boesmans, Pierre Bartholomée, Kurt Bikkembergs, Luc Brewaeys, Wim henderickx, Dirk Brossé, Frédéric Devreese, Wim Mertens, Benoit Mernier, en vele anderen? Belgische componisten die allemaal aan bod zijn gekomen in Antwerpen, Brussel of Luik in de laatste paar jaar.
En zelfs bij buitenlandse componisten, zoals de Hanjo van Hosokawa, wordt er toch iets "Belgisch" van gemaakt door de regie in handen van AT De Keersmaecker te geven.

Het is dus pertinent onwaar dat Belgische componisten niet aan bod zouden komen in onze operahuizen.

18

van Jan <jan_vdb@...> op vrijdag 22 april 2016 om 13:32

1. Alpaerts en Veremans zijn complete onbekenden buiten een select groepje van Vlaamse muziekkenners. Als je nu echt denkt dat je hen op een zelfde trede kan plaatsen als pakweg Wagner, Bizet, Puccini of Mozart, dan heb je echt wel last van waanbeelden. Als je denkt dat een titel als Shylock volle zalen zal trekken, ben ik blij dat jij geen programmator bent want je huis zou na een seizoen al failliet zijn.
2. drie nieuwe ensceneringen (misschien meer, ik ken ook niet het programma van álle operahuizen van buiten) op amper 10 jaar voor een hedendaagse opera is echt wel zeldzaam en getuigt van een grote populariteit van het werk.

Je zit zo stevig vastgeroest in je eeuwige gekanker dat je niet eens beseft dat je onzin uitkraamt...

17

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op zondag 17 april 2016 om 12:01

Beste allen,
Mon prénom... Flamand, mon nom de famille... Belge! Hieromtrent géén misverstand.
Wij hebben parels van Vlaamse operamuziek. Waarom doet de Opera Vlaanderen daar niets mee? Géén interesse? Onkunde? Men promoot buitenlandse creaties....waarom Vlaams werk niet aantrekkelijk maken? Ik was aanwezig op de "Studiedag over Vlaamse Opera" dd.26 november jl. in Gent. Interessante uiteenzetting... maar géén tijd voor discussie..... gegrom en terechte
ontevredenheid in de zaal.

16

van ricci <riccifrederic@...> op zondag 17 april 2016 om 10:46

1. Tsja als je Alpaerts en Veremans obscure en totaal onbekende namen vindt, vraag ik me toch af of je niet van planet Ignorance afkomstig bent....
2. Tsja als je omdat een opera al 3 (!) ensceringen heeft gekend , het werk al direct tot een repertoirestuk bombardeert.....
Wat baten kaars en bril....

15

van Jan <jan_vdb@...> op zaterdag 16 april 2016 om 22:13

Aan de ene kant zit je te klagen dat er "geld weggesmeten wordt", aan de andere kant wil je dat ze opera's spelen waar ze met moeite 2x een halve zaal mee vol zullen krijgen, en bijgevolg miljoenen verlies zullen lijden? Je moet weten wat je wil he...

Met uitzondering van een paar handvol uitzonderingen staat niémand van de 10.000 bezoekers van elke productie te wachten op obscure en totaal onbekende namen als Alpaerts of Veremans. Als operahuis moet je cultuur brengen, maar juist om géén geld weg te smijten moet je ook wat rekening houden met je publiek en niet alleen de intellectueel uithangen. Je zal het niet graag horen, maar een Toverfluit trekt nu eenmaal véél meer volk dan een Attila... Als iedereen bruin brood wil eten en je verkoopt als bakker enkel wit, zal je het niet lang uithouden. Hetzelfde met opera.
Het is ook de taak van operahuizen om mee te helpen actuele muziek te "promoten" en jonge componisten een kans te geven hun werk ook publiek te tonen. Ik hoor het ook niet graag, de meeste muziek van na 1880 is lawaai in mijn oren, maar ik heb wel respect voor de huizen die creaties opvoeren enerzijds, en jonge componisten die het aandurven een opera te schrijven en op te tornen tegen Bohemes en Aidas en Barbieren van Sevilla anderzijds.

Wat operette betreft ben ik het met je eens (hoezee!), maar in hun hoofden zijn de Munt en de Vlaamse Opera nog steeds operahuizen, geen cabarets. Operettes kan je in het Witte Paard in Oostende gaan zien, of in het casino van Blankenberge.
De Munt heeft vorig jaar trouwens wél een semi-staged opvoering van de Fledermaus gegeven, en komt later dit seizoen met Sweeney Todd. Je kan dus niet zeggen dat ze helemaal niets doen in die trand...

Julie en Wintermärchen toeren nog steeds de wereld rond, van Julie zijn er al minstens twee nieuwe ensceneringen geweest (dus niet de originele van Bondy). Wanneer dat gebeurt, kan je gerust stellen dat toch zeker Julie tot het repertoire behoort.

14

van Ricci <riccifrederic@...> op zaterdag 16 april 2016 om 19:44

met erfgoed bedoel ik uiteraard de Vlaamse opera-erfenis van Alpaerts, DeBoeck, Wambach, Veremans e.d.
in plaats van belastingsgeld weg te gooien een creaties zou men beter ook hier aandacht aan besteden, maar dat kan niet met een bewind die daar geen kaas van heeft gegeten, laat staan er enige interesse voor toont. De enige interesse die ze tonen is voor zichzelf en het knikkend en mee profiterend kliekje rond hun. En ja ik zou liever nog eens een Nabucco zien, een Attila, een Lombardi of ja waarom niet een Aida. en nog VEEL liever andere werken die hier nooit of te nimmer nog aan bod zullen komen : Mascagni, Giordano, een Jan Blockx etc...Om van de goeie operette maar te zwijgen.
Boheme en traviata zijn repertoire stukken Boesman's opera zijn dat niet en terecht eigenlijk, Julie heb ik gezien en ik verveelde me stierlijk....

13

van Jan <jan_vdb@...> op zaterdag 16 april 2016 om 1:33

Er is precies een deel weggevallen van mijn antwoord op Boccanegra... Dat moet dus zijn:

Als jij vindt dat een opera die hier in de buurt 3 keer is opgevoerd in de laatste meer dan 30 jaar, waarvan de laatste keer meer dan 10 jaar geleden, te veel wordt gespeeld, dan is er iets serieus mis met u.

12

van Jan <jan_vdb@...> op zaterdag 16 april 2016 om 1:31

1. Heb gezegd dat boccanegra voor mij eventueel wel kan, als je een topcast presenteert, en die heeft de Vlaamse opera niet.
--> in de budgetklasse van Opera Vlaanderen vind ik Nicola Alaimo en Myrtò Papatanasiu anders helemaal niet slecht... Zou het beter zijn met mensen als Hvorostovsky of Georgiu? Zeker wel. Maar zo'n stemmen kan OV gewoon niet betalen met haar beperkt budget.

Boccanegra heb ik gezien in de Munt, Vlaamse opera en Luik en amsterdam, mag dat tellen, er zijn andere Verdi's die ik liever zou zien.
--> De Munt was in 1990, Luik was in 2004, Amsterdam in 2006. Als jij vindt dat een opera die hier in de buurt 3 keer is opgevoerd in de laatste meer dan 30 jaar, waarvan de laatste keer meer dan 10 jaar geleden, dan is er iets serieus mis met u.

2. Macropoulos : een werk waar ik mijn kot niet voor uitkom...
--> Puur persoonlijke smaak. Dat wil niet zeggen dat de hele programmering "slecht" is. Dat jíj dit werk niet graag hoort is jouw probleem. Ik hoor niet graag Wagner, maar dat wil niet zeggen dat ik direct elk operahuis dat een Wagner wil programmeren begin zwart te maken.

3. creaties interesseren me sowieso niet, weggesmeten belastingsgeld..
--> Weerom jouw eigen persoonlijke smaak. Producties als Hanjo of Medulla hebben in de Munt zalen vele malen gevuld, en producties als Fröken Julie of Wintermärchen zijn intussen repertoire geworden. Hoor jij dat niet graag? Dat ligt aan jou. Dat betekent niet dat het "slecht" is of "weggesmeten geld".

4. Handel hoeft niet perse voor mij, maar met een topcast en dirigent kan het wel...
--> is Ann Hallenberg dan geen topcast? Voor mij is dat een van de beste barok-mezzi van het moment... En mensen als Christophe Rousset, René Jacobs of Spinosi zijn he volmondig met me eens.

Sadko, ja dat wil ik nog wel zien. Dus één opera op een heel seizoen, vroeger ging ik elke weer naar het huis...
--> Dit is de éérste keer op al die tijd dat ik je iets weet zeggen dat vanop afstand een beetje positief lijkt te zijn. Bravo.

En zoals Renaat Verbruggen het ooit zei , een Vlaamse opera heeft geen reden van bestaan als het zijn erfgoed niet onderhoudt....Ze draaien zich om in hun graf de mannen van vroeger...
--> En wat bedoel je dan met "erfgoed onderhouden"? Weet je dan niet dat er zowel in Antwerpen als in Gent renovaties op til zijn? En dat kost ook allemaal geld. Meer geld uitgeven aan het gebouw, is minder goede zangers engageren en dan zal je nog méér liggen zagen en schelden.

11

van Ricci <riccifrederic@...> op vrijdag 15 april 2016 om 19:59

normen in vlaanderen? heel simpel 'de ons kent ons kliek', de vrt, d'n humo, d emorgen met zijn stefan moens etcetc
Intriest

10

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op vrijdag 15 april 2016 om 12:17

Cultuurgeld???? Wat een dubieus begrip! Wie bepaalt wat en verdeelt de koek? Wat zijn de normen?

9

van jacques en nadine <nadine.roeck@...> op vrijdag 15 april 2016 om 7:24

volledig eens met der ricci
er wordt in belgie veel cultuurgeld weggesmeten

8

van ricci <riccifrederic@...> op donderdag 14 april 2016 om 18:37

Daar is mijn grootste 'fan' weer.......
1. Heb gezegd dat boccanegra voor mij eventueel wel kan, als je een topcast presenteert, en die heeft de Vlaamse opera niet. Boccanegra heb ik gezien in de Munt, Vlaamse opera en Luik en amsterdam, mag dat tellen, er zijn andere Verdi's die ik liever zou zien.
2. Macropoulos : een werk waar ik mijn kot niet voor uitkom...
3. creaties interesseren me sowieso niet, weggesmeten belastingsgeld..
4. Handel hoeft niet perse voor mij, maar met een topcast en dirigent kan het wel...
Sadko, ja dat wil ik nog wel zien. Dus één opera op een heel seizoen, vroeger ging ik elke weer naar het huis...
Alle hoop op Luik maar zelfs daar slaagt een regisseur erin Auber te verknallen....
Maar de ons kent ons kliek, zal het weer allemaal geweeeeeldig vinden en ondertussen haken de jongere generaties af en gaan in het beste naar de musical. Kan ze geen ongelijk geven.
En zoals Renaat Verbruggen het ooit zei , een Vlaamse opera heeft geen reden van bestaan als het zijn erfgoed niet onderhoudt....Ze draaien zich om in hun graf de mannen van vroeger...

7

van Jan <jan_vdb@...> op donderdag 14 april 2016 om 16:02

What a surprise... Ricci schrijft een reactie, en het eerste woord is "vreselijk", geschreeuwd dan nog wel.
Ik zou nog steeds willen weten van waar deze frustratie komt...

Om je tegen te spreken:
- Simon Boccanegra wordt niet vaak gespeeld; van Antwerpen of Luik weet ik het niet, maar de laatste keer in Brussel was in 1990
- Makropulos hetzelfde: die wordt echt niet vaak gespeeld
- de Toverfluit was 4 jaar terug een groot succes; aangezien een huis niet enkel nieuwe producties kan maken en voor budgettaire redenen producties moet hernemen, vind ik dit een goede keuze
- Sadko is vrijwel ongehoord en Infinite Now is een creatie
- Agrippina is intussen ook al meer dan 10 jaar geleden

Met andere woorden: je lult maar wat uit je nek.

6

van Margo <margo@...> op donderdag 14 april 2016 om 15:38

Sadko had ik inderdaad over het hoofd gezien (steek het maar op de onoverzichtelijke opzet van hun website).

Ricci, Boccanegra wordt niet echt zo vaak gespeeld als je misschien denkt... in België heb ik het enkel nog maar in Luik gezien.

5

van ricci <riccifrederic@...> op donderdag 14 april 2016 om 10:50

VRESELIJK seizoen, allemaal operas die we x keer gezien hebben op een Sadko na misschien, Verspild belastingsgeld.
Is daar nu echt iemand die daar tickets voor gaat kopen?
Tenzij je echt top casts presenteert, kan een toverfluit of een boccanegra (waarom nog eens deze opera?) me niet meer bekoren.
Borderline indeed, weg met Kahn ander en beter.
Kan het bijna niet uit mijn strot krijgen maar zelfs PDC doet het beter. En de opera de wallonie is idd mijn laatste hoop.....

4

van jacques en nadine <nadine.roeck@...> op donderdag 14 april 2016 om 8:04

de wallonie geeft betere dingen en met cura en nucci !!!!!!

3

van Wim <Wvanbree@...> op donderdag 14 april 2016 om 7:12

Tatjana Gürbaca maakt een gloednieuwe productie van Der fliegende Holländer, met hetzelfde team als voor Parsifal, waarmee ze zo veel prijzen won.

2

van Jan <jan_vdb@...> op woensdag 13 april 2016 om 23:16

Je bent Sadko vergeten vermelden, als ik goed gelezen heb.

1

van Luc Hannes <luc.hannes@...> op woensdag 13 april 2016 om 22:42

Een van de eerste producties van de Vlaamse Opera was de Muntproductie van Simon Boccenegra van Deflo, in Antwerpen met Van Dam, Vanaud, King, Madra en Lombardo...