ti guarda dal Grande Inquisitor

Der König Kandaules in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

7

van Iris <iris@...> op woensdag 6 april 2016 om 22:59

Ik ben erg blij dat A' pen dit meesterwerk op het programma heeft gezet. Voordien een onbekend werk voor mij, maar doorheen mijn voorbereiding ben ik het bij elke beluistering meer en meer gaan waarderen. Zo'n emotionele en kleurrijke muziek!
Ik zag de premičre. Er was zoveel tegelijk te zien op het podium, dat de muziek gewoon naar de achtergrond werd verdrongen. Bovendien was wat ik zag helemaal niet in overeenstemming met het beeld dat ik tijdens mijn voorbereiding had gevormd. Ik hoef het allemaal niet persé te snappen, maar deze regie werkte wat mij betreft gewoon tegen. Jammer.
Ben daarom de tweede voorstelling opnieuw geweest. Heb gewoon een beetje in de orkestbak gestaard en daarbij gewoon geluisterd. Mijn persoonlijke conclusie: de partituur is gewoon geniaal. Jurowski en ons orkest hebben dit zeer goed vertolkt. Gidon Saks was een heerlijke Gyges. De tenor van dienst beviel mij prima en klonk mij alles-behalve-geitachtig. Elisabeth Strid was in haar element als Nyssia.
Ondanks de ietwat vreemde regie, toch een goede totaal score!

6

van wim <wim.verdonck@...> op woensdag 6 april 2016 om 20:55

Als de componist geen 100 jaar dood is, vind ik het meestal een kwelling, maar ik was aangenaam verrast door Zemlinsky's muziek. De regie ging echter zover uit de bocht, dat ik het tweede bedrijf aan mij voorbij heb laten gaan. Wat is het nut als alleen de regisseur enige zin kan geven aan deze beeldenstorm? Ach, de nominatie "operaproductie van het jaar" is hiermee ongetwijfeld op zak (de Alwetende recensenten, met Moens op kop, vonden het immers fantastisch). Het publiek is toch maar bijzaak... Toch?

5

van Jan <jan_vdb@...> op woensdag 6 april 2016 om 15:11

Waarmee je nog maar eens bewijst dat je geen oren aan je kop hebt... Van waar die frustratie, beste man? Zoals ik al eerder zei: heb je nu eigenlijk ooit al iets positief geschreven? Alles wat ik van jouw hand lees, zijn persoonlijke aanvallen op de Munt en PdC, en denigrerende opmerkingen (zoals de vergelijking met een geit) over zangers die de rest van de wereld wél goed vindt.

4

van Fred <riccifrederic@...> op woensdag 6 april 2016 om 13:45

1. ik heb nooit beweerd dat ASVO een slechte zangeres was, ik zeg wel dat ze past her prime is zoals de Britten zo mooi zeggen, dus da's een recital waarvoor ik pas.
2. uiteraard blijf ik zeggen dat ian bostridge de grootste tenor grap is die uit de UK is gekomen en had EMI er niet geweest, had hij zelfs nog niet eens de booschapper in aida mogen zingen laat staan Gastone in traviata. Een muistenor, een vokale niemandal...Heb hem in recital in de munt gehoord. Het slechtste wat ik ooit gehoord heb in die zaal, zelfs in Schubert kraakte hij om de zoveel minuten. Een geknepen geitentenor idd, gepusht door de platenindustrie....voor iemand die oren AAN zijn hoofd heeft, is dit zo klaar als een klontje
3. en ja die tenor in Zemlinsky klonk als een geit

3

van Jan <jan_vdb@...> op woensdag 6 april 2016 om 13:17

Ik vraag me af of onze Ricci ooit al eens iets positief geschreven heeft... En ik vraag me meteen ook af of hij oren in zijn hoofd heeft. Nadat hij beweerde dat zangers als Ian Bostridge of AS von Otter slechte zangers zijn, komt hij nu af met "een tenor die blaat als een geit"? Komaan... Iedereen die de voorstelling gezien heeft zal dit tegenspreken.
Dat de regie op niet veel trekt is persoonlijk - ik was er ook niet voor te vinden. Maar die geiten-opmerking is echt wel compleet uit de lucht gegrepen.
Ook persoonlijk: ik ben absoluut geen fan van Zemlinsky, ik vind zijn muziek over het algemeen nogal saai. Kandaules is voor mij een van de betere werken, waarbij ik tenminste niet in slaap val.

2

van Fred <riccifrederic@...> op dinsdag 5 april 2016 om 22:36

1. ben ook geweest
2. vond de muziek de mindere zemlinsky en vrij vervelend met momenten. De tenor klonk als een geittenor, eerder een comprimario, zong de muziek wel maar de stem was te geknepen voor mij om indruk te maken
3. regie ridicuul
4. na de pauze was een derde van het publiek weg en terecht eigenlijk
5. en voor auber kom ik mijn kot nog wel eens uit, daar is het leven niet te kort voor ben benieuwd wat er van sumi jo d'r stem is overgebleven

1

van Stefan V. <meneer_verheyen@...> op dinsdag 5 april 2016 om 11:36

Ik heb genoten van de uitvoering: de drie hoofdrollen waren goed bezet. De muziek viel beter mee dan verwacht (een grote pluim ook voor de het orkest!). Ik was behoorlijk teleurgesteld in de regie: de actie was onleesbaar en onbegrijpbaar, ze stond haaks op het libretto. Als kennismaking met Zemlinsky is zo'n productie eerder contraproductief. Erg jammer.