ti guarda dal Grande Inquisitor

Otello in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

5

van Ricci <riccifrederic@...> op zaterdag 5 maart 2016 om 20:52

heb daarnet in de auto de eerste akte gehoord. Het koor was behoorlijk en de dirigent zeer goed maar de Otello die ik hoorde was en en al ergerlijke wobble waarschijnlijk nog geaccentueerd door de microfoons.....had er weldra genoeg van.

4

van Margo <margo@...> op dinsdag 16 februari 2016 om 10:36

Dat gesmeer met zwarte verf was voor mij de strijd om het officiersschap...

Otello is niet echt zwart, maar heeft een soort zwart masker dat ik interpreteer als een aanduiding voor zijn graad van generaal. Cassio is namelijk aanvankelijk ook wit, na zijn bevordering heeft hij ook een zwart gezicht, na zijn degradatie terug wit.

Tijdens dat drinklied is er de poging van Iago om Cassio - euh - zwart te maken en zelf bevorderd te worden... dus vond ik dat niet echt onlogisch.

3

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 15 februari 2016 om 12:59

Ik vond het vooral qua personenregie een vaak beklijvende voorstelling. Ik had wel wat moeite met Otello die van in het begin als een wanhopige sukkel wordt voorgesteld, waardoor zijn val van trotse bevelhebber tot wrak enigszins verloren gaat. En het gesmeer met zwarte verf in plaats van het drinken tijdens het drinklied vond ik ook wat raar...
Maar verder werd het drama wel vrij 'normaal' weergegeven, al vind ik wel dat in de toekomst liefst niet alle opera's in zulk decor (dwz zonder decor) moeten gegeven worden (al paste het hier wel...).
En inderdaad alle lof voor Storey die inderdaad soms mooi tracht te nuanceren door piano te zingen, voor een imposante Stoyanov (ook een mooi idee van hem op het einde de dolk aan Otello te laten doorgeven, als voltooiing van zijn plan) en Winters (met een voor mij prachtige stem en ingetogen vertolking); En voor een fantastisch klinkend orkest met prachtige soli!

2

van Iris <iris@...> op zaterdag 13 februari 2016 om 14:42

Opera Vlaanderen mag hier fier op zijn! Deze voorstelling scoorde voor mij goede punten over de ganse lijn. Ik was voor de aanvang een ietwat sceptisch over het zwart-zwarter-zwartst waarover ik had gehoord, maar dit zwart werkte echt! Groot compliment voor de man van de belichting (Stefan Bolliger volgens het programmaboekje).
Ik kende Ian Storey voordien enkel vanop de Tristan&Isolde-DVD (Chereau), maar ik ben blij om deze stem eens in `t echt gehoord te hebben. Een indrukwekkende Otello!

1

van Tristan <Tristanfaes@...> op zaterdag 13 februari 2016 om 11:17

Fijn dat je ook over de dirigent schrijft! Inderdaad een schitterende dirigent met oog voor nuance