ti guarda dal Grande Inquisitor

Tannhäuser in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

9

van Stefan Verheyen <meneer_verheyen@...> op zondag 11 oktober 2015 om 22:51

Ik heb net de matinee in Antwerpen gezien en ik ben tevreden teruggekeerd. De Tannhäuser van Fritz is geen heldentenor, wel een lyrische tenor met genoeg stamina om de partij vol te houden. In het tweede bedrijf spaarde hij zich in de ensembles om het derde bedrijf toch alles te geven wat hij had (niet altijd zo veel). De Elisabeth was Liene Kinca en zij zong vandaag met overtuiging en in redelijk goed verstaanbaar Duits. Zij was voor mij de beste zanger vandaag, gevolgd door de landgraf van Ante Jercunika. De Wolfram had al een storend vibrato in zijn eerste solo tijdens de aangehouden noten en kon nergens tijdens de voorstelling een impact maken. Hij was een beetje kleurloos en in het derde bedrijf geheel zonder kleur.
Het koor en orkest waren in formidabel.

8

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op zondag 11 oktober 2015 om 7:47

Beste Ricci, niet akkoord met je stellingname! Maar gelukkig is dit een vrij podium.... Ik was trouwens ook grote fan van Jan Verbeeck. Nick Dumont volgde ik niet en heb slechte herinneringen aan Emiel de Jonghe...In mijn tijd (!) werden de opera's in het "Vlaams" gezongen.... ook niet altijd evident. Hoe dan ook Marcel Vercammen was bij uitstek een Wagnerzanger.

7

van Ricci <riccifrederic@...> op zaterdag 10 oktober 2015 om 21:29

marcel vercammen? dikke onaangename klank, slechte dictie, geen topregister, zijn opname van vesti la giubba is een lacher maar wel lederen stembanden die niet kapot te krijgen waren. Jan Verbeek, Nick Dumont en zelfs Emiel de Jonghe waren veel betere tenoren alhoewel ze ook niet allemaal uitblonken door pure klankschoonheid....Heb goeie herinneringen aan de KVO maar doe nou niet alsof marcel vercammen het nec plus altra was, want dat was ie niet

6

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op vrijdag 9 oktober 2015 om 12:44

Iris, dank je wel voor je speciale vermelding aangaande het
koor..... In onze Vlaamse Opera (in mijn tijd.... K.V.O.!) is
een degelijk én gepassioneerd koor aanwezig. Deze mensen
kennen hun stiel en met deze vergeet ik zeker ook niet het kinderkoor!
Wat de solopartijen betreft.... dan koester ik heimwee naar
een "heldentenor".... met name.... Marcel Vercammen!
Wie spreekt me tegen?

5

van Iris <iris@...> op vrijdag 9 oktober 2015 om 6:59

Heb deze nacht de première vd Tannhauser uit de MET beluisterd via metopera.com. Totaal anders als onze Vlaamse. James Levine had iets te veel red bull gedronken naar mijn goesting. Heel vreemde tempi en accenten. Johan Botha zeer degelijke Tannhauser (hij moest hier wel hoorbaar hard werken, terwijl zijn Meistersinger vorig jaar aan de MET moeiteloos leek). Westbroek was een zeer wobbelige Elisabeth. De Venus (De Youn) klonk ronduit lelijk. Een goddelijke Peter Mattei als Wolfram maakte de nacht goed. En speciaal voor Simonne: het MET-koor was zeer, zeer goed!
Nu ne straffe koffie en rap naar t werk.

4

van Iris <Iris@...> op woensdag 7 oktober 2015 om 0:38

Ik vond deze Tannhaüser zeer geslaagd. Zowel voor oor als voor oog. Veel andere huizen mogen nu stinkend jaloers zijn op deze productie!
Ik heb de voorstelling op 4 okt in A'pen (Fritz/Dasch) bijgewoond en geluisterd naar de Klara-opname vanuit Gent (Schager/Dasch). (en een stukje repetitie gezien met Schager, maar het zou uiteraard niet erg fair zijn om commentaar te geven op een repetitie).
Fritz en Schager zijn mekaars tegenpolen. Bij Fritz klinkt het allemaal erg mooi en hij houdt dat ook vol tot de laatste noot zonder dat 't vermoeid klinkt, maar ik mis een beetje "Held", een beetje testosteron. Bij Schager hoor ik dan weer wél wat ik verwacht te horen bij een personage als Tannhaüser, maar het durft dan af en toe op de zwaardere stukken een ietwat brullerig worden. Beiden zeker geslaagd, mijn persoonlijke voorkeur gaat naar Schager.
Ik had niet zo'n probleem met Dasch. Ik vond ze zelfs enkele erg mooie momenten hebben.
Haar acteerwerk was hier ook van een heel ander niveau dan de vervelende eeuwigdurende "domme-wichtjesblik" van haar Meistersinger-Eva van vorige seizoen in de MET-HD. Bieito weet dan ook hoe hij met zijn acteurs moet omgaan.
De Wolfram deed me niks. Geen warmte, geen karakter, niks.
Stundyte heeft niet de allermooiste stem, maar ze acteert zo fantastisch dat dit ruimschoots compenseert.
Ik heb de boventiteling hier niet gemist. Waarschijnlijk zullen de geplande klassiekers alla Boheme en Otello ook geen probleem geven, maar ik hoop toch dat ze mij bij König Kandaules een beetje helpen. Misschien toch maar terug een beetje opfrissen voor alle zekerheid.

3

van eric danneels <eric.daneels1@...> op dinsdag 6 oktober 2015 om 21:06

Il Grand'Inquisitor had waarschijnlijk een slechte dag/voorstelling als dit geschreven werd. In matinee Gent hadden wij Andreas Schager als Tanhauser. Wat een helden tenor tot het einde, zonder inzinking...Rom-vertelling inbegrepen!!!!Met Elisabeth zijn/waren er problemen: die Teure Halle ging volledig de mist in... Met Wolfram had ik ook geen probleem. Maar in de regie van Beito maakt hij wel een zeer bizarre evolutie door. En inderdaad over het koor niets......... Terwjl Beito voor een krachtige personen regie gezorgd had, tot aan het slotkoor toe. Wagner en de orkestbak in Gent, is geen ideaal huwelijk.Maar dat weten we. Place de l'Opera schrijft toch iets anders. Of iets dat ik in het engels gevonden heb.... Gelukkig was er de minuten lange staande ovatie matinee gent.... voor koor...en sommige solisten

2

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 6 oktober 2015 om 13:07

Wat maakt het koor uit als je geen goede solo-prestaties kunt neerzetten in een werk als dit?

Precies een goede oude middelmatige Vlaamse Opera-productie. :) Dat was lang geleden

1

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op maandag 5 oktober 2015 om 21:20

En ik lees niets over het optreden van het koor?