ti guarda dal Grande Inquisitor

Rachmaninov Troika in het Théâtre National [terug]

Opmerkingen ...

1

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 22 juni 2015 om 11:25

Ik vond het een indrukwekkende produktie! Natuurlijk was het statisch, maar dat was opzettelijk om er een uiterst gestiliseerde, haast rituele handeling van te maken.
'Aleko' deed me in dat opzicht een beetje aan het eerste en het derde bedrijf van de 'Jenufa' van Hermanis denken. Dit zowel door de kleurrijke aankleding (de 'zigeuners' deden me wel meer aan de Inca's van "Kuifje en de Zonnetempel" denken maar visueel was het wel mooi) als door de kabuki-achtige (ook Wilson-achtige) bewegingen.
In 'De gierige Ridder' was het dan weer de prestatie van veteraan Leiferkus die fantastisch was. De manier waarop hij aan deze andere 'Harpagon' (De Vrek, Molière) gestalte gaf, zowel scenisch als vokaal was tegelijk hilarisch en meelijwekkend; indrukwekkend!
En in 'Francesca da Rimini' waren het dan weer vooral het orkest en het koor die een werkelijk indrukwekkend waren in de -wervelwind met de stemmen van de verdoemden- scenes! Om u bij wijze van spreken van uw stoel te blazen!
Prachtig ook de Pelleas-achtige scene van het liefdesduo die naar een climax gaat, terwijl de nieuwe Golaud-Lanceotto dichterbij komt.
En dat alles inderdaad met een prachtige bezetting!
Een werkelijke ontdekking op muzikaal gebied en in ideale omstandigheden!