ti guarda dal Grande Inquisitor

Un ballo in maschera in de Munt (1/2) [terug]

Opmerkingen ...

7

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 27 mei 2015 om 19:49

Om te beginnen was mijn reactie natuurlijk ironisch bedoeld. Als toch wel groot operaliefhebber vind ik dat niets mag worden 'weggegoten', noch het kind, noch hetgeen U bij het badwater klasseert...
Vervolgens vind ik Ballo WEL tot de muzikale topwerken van Verdi behoren. Let eens op de erg afwisselende melodische vondsten, nu eens dramatisch dan operetteachtig vrolijk, wat Ballo uniek maakt in het oeuvre van Verdi. Let op de prachtig evocatieve orkestrale effecten (bv het begin van het Ulrica-toneel!). Ik zeg niet dat het mijn lievelingsVerdi is: Don Carlos, Boccanegra, Rigoletto en Falstaff gaan voor mij nog voor, maar toch...
Vervolgens zou men bv Aida qua verhaal een even grote draak kunnen vinden als Ballo. Het was Verdi vooral te doen bepaalde dramatische situaties te hebben waar hij dan de gepaste dramatische muziek kon bij schrijven, maar steeds in functie van het drama. En omwille van dat laatste vind ik dat AL zijn opera's slechts goed tot hun recht komen bij een SCENISCHE uitvoering, ook degene waar de handeling (om tot die dramatische situaties te komen) soms wat bij 'de haren gesleurd is'. Dat laatste stoort me trouwens helemaal niet, ik vind dat dat zelfs deel uitmaakt van de charme van de opera (maar dat is natuurlijk een hele persoonlijke mening). Ik heb trouwens bij een concertante opera nooit helemaal de indruk volwaardig 'naar de opera te zijn geweest. Al wil ik wel uitzondering maken voor bepaalde omstandigheden, bv als een een opera slechts 1 of 2 maal gespeeld wordt, omwille van een beroemde zanger die speciaal voor die gelegenheid 'even' langskomt. Maar anders mag het voor mij altijd scenisch zijn.
Maar nogmaals, dit is een persoonlijke mening. Als U vind dat scenische voorstellingen enkel voorbehouden moeten worden voor opera's die zowel muzikaal als dramaturgisch 'meesterwerken (?) kunnen genoemd worden, is dat Uw goed recht, maar verwacht niet dat omwille van Uw (ook persoonlijke) mening, nu plotseling de helft van het repertoire niet meer of concertant zal gespeelt worden (en gelukkig maar!)

6

van Dirk Vermassen <dirk.vermassen@...> op woensdag 27 mei 2015 om 17:33

Laten we het kind niet met het badwater weggooien, meneer Caprasse. Van Verdi zijn meer dan het opvoeren waard La Traviata, Don Carlos, Aida, Otello en Falstaff, vijf onbetwiste meesterwerken. Puccini's opera's werken meestal zeer goed als theater en zijn muziek ondersteunt het theatrale zeer vakkundig, maar ze is op zichzelf tijdsgebonden en niet echt meesterlijk. Draken zou ik zijn opera's niet noemen, maar topniveau haalt hij niet. Hoe hoog moeten we de lat leggen ? Dat kan ieder voor zichzelf uitmaken, opera-intendanten incluis. Ze kunnen programmeren wat ze willen, niemand is verplicht om te gaan kijken. Ik hoop alleen dat het niemand verboden wordt om daar zijn mening over te geven.

5

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 27 mei 2015 om 8:59

Natuurlijk! We zullen voortaan alle opera's van Verdi concertant geven! En terwijl we toch bezig zijn, ook die van Puccini en er zullen nog wel 'theatrale draken' zijn die 'niet behoren tot de muzikale topwerken' die daarvoor in aanmerking komen, nietwaar? U zegt maar... :-) :-) :-)

4

van Dirk Vermassen <dirk.vermassen@...> op dinsdag 26 mei 2015 om 20:18

Muzikaal behoort Un Ballo al niet tot Verdi's topwerken, maar theatraal bekeken is het helemaal een draak. Geen enkele enscenering zal dat ooit kunnen verhullen. Een actualisering, zoals die van Alex Ollé, zet de gebreken ervan nog veel meer in de verf. Een concertante uitvoering met topzangers lijkt mij de enige verdedigbare optie voor dit soort repertoire.

3

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 26 mei 2015 om 13:00

Op de ietwat futuristische aankleding en decor (inderdaad ingenieus) en de finale vergassing van iedereen (een detail toch :-) ) was dit inderdaad een vrij 'normale' enscenering, die me bijgevolg niet echt stoorde en waarin de personenregie zelfs vrij goed was, inclusief de voor Un Ballo zo karakteriserende lichte, quasi-Offenbachiaanse passages, waar ik eerst voor vreesde. Ik vond de stemmen doorgaans wel goed. Het zal wel weer aan mijn gebrekkige stemmenkennis liggen, maar ik vond Massi wel een mooi lyrisch zingende Ricardo. Hendricks zong Renato heel (misschien inderdaad soms wat te) karaktervol, maar het personnage stond er wel, heel doorleefd. Lemieux was inderdaad indrukwekkend. Zanettin vond ik nog een vrij degelijke Amelia Het stoorde me ook niet echt dat Oscar hier als een vrouw wordt voorgesteld en Eerens zong en speelde de rol inderdaad lichtvoetig genoeg. Wulpse houdingen? Tja... maar zelfs dat stoorde me niet. Ben ik te mild? De dirigent dirigeerde blijkbaar zonder partituur. Is dat een verdienste? Dus alles bijeen een ietwat somber spektakel, maar dat mij toch grotendeels beviel. Wel een enorm contrast met de juist heel kleurrijke Benvenuto Cellini s'anderendaags in Amsterdam...

2

van Margo <margo@...> op vrijdag 15 mei 2015 om 9:14

De aanleiding waren homofobe uitlatingen bij een holebi-parade in Tbilisi. Achteraf beweerde ze dat het haar man was die dat allemaal geschreven heeft, maar tegen dan was de schade al geleden.

Hier zijn een paar artikels daarover, maar er is nog veel meer te vinden als je wat googelt:

http://article.wn.com/view/2014/06/23/Opera_Star_Tamar_Iveris_Facebook_Post_Describes_Gay_People_A/

http://www.limelightmagazine.com.au/Article/388705,opera-australia-under-pressure-to-dismiss-tamar-iveri.aspx

1

van jacques en nadine <nadine.roeck@...> op vrijdag 15 mei 2015 om 7:34

mag ik van u een beetje meer uitleg over het facebook debacle aub