ti guarda dal Grande Inquisitor

Le Pré aux Clercs in Parijs [terug]

Opmerkingen ...

6

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 9 april 2015 om 9:14

Oeps, had ik geen idee van. Dat geeft toch te bedenken; al klinkt de klank toch "natuurlijk"...

5

van Margo <margo@...> op woensdag 8 april 2015 om 20:47

Ja, in de Bastille is een "sound enhancement" geïnstalleerd... net zoals in nog wel andere operahuizen.

Ik had ooit de Yamaha-site gebookmarkt met het systeem dat geïnstalleerd was, maar ondertussen is die site aangepast en vind ik de pagina met details niet meteen meer terug. Yamaha is bv. ook in het nieuwe operahuis van Kopenhagen geïnstalleerd:

http://www.yamahaproaudio.com/global/en/news_events/newsrelease/2009/20_10_20090925_copenhagen_opera.jsp

In de opera van Amsterdam gebruiken dan ze weer het Lares-systeem (vooral om de orkestklank te verbeteren):

http://www.lares-lexicon.com/installations/amsterdam2.html

Nu, het is niet zo dat de zangers allemaal met microfoontjes rondlopen.

In principe hangen er op bepaalde plaatsen in de zaal microfoontjes die het geluid opvangen. Dat geluid wordt dan via versterkers en via tientallen luidsprekers terug de zaal ingestuurd, met meer of minder vertraging waardoor de nagalmtijd van de zaal aangepast wordt... waardoor de zaal bv. meer of minder "droog" klinkt.

4

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 8 april 2015 om 17:55

Wat bedoel je met "ingebouwde elektronica"? Wordt het geluid dan ergens kunstmatig versterkt?

3

van Margo <margo@...> op woensdag 8 april 2015 om 17:41

De akoestiek in de Bastille is "boven" inderdaad niet slecht. Onder de balkons trouwens ook niet, in vergelijking met ergens midden in de parterre. Allemaal dankzij de ingebouwde electronica... wat ze in Bayreuth en de meeste andere "natuurlijke" zalen uiteraard niet nodig hebben.

2

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 7 april 2015 om 18:04

Ik vond dit dus een werk dat zeker de moeite was om eens te horen (en te zien!) en ik wil het best vroeg of laat eens terugzien... Is dit een een meesterwerk? Wellicht niet, maar moeten enkel zg 'meesterwerken' uitgevoerd worden? En wat is een meesterwerk? "Ein schönes Lied, ein Meisterlied, wie fass' ich da den Unterschied?" (Walther von Stolzing dixit). Het werk bevat inderdaad enkele hele mooie momententen, zoals de aria's van Mergy en Isabelle, het duet tussen Nicette en Girot en eigenlijk de hele finale van de opera. Origineel is ook dat de opera eerder 'licht' is, maar wel een eerder grimmig slot heeft (een beetje een evolutie zoals in Carmen), met een dodelijk duel en een lijk in een sloep... Ook even opmerken dat het werk in 'Louise' van Charpentier vermeld wordt: in het begin van de scene in het naaiatelier maken de naaisters een vergelijking tussen 'Le pré aux clercs', 'Mignon' en 'Manon' (over dat laatste: "c'est très beau, surtout quand elle meurt!") wat toch iets zegt over de populariteit van 'Le pré aux clercs' toen... En muzikaal was het dus prachtig; Spyres natuurlijk en Munger vond ik prachtig zingen. En Helmer en Azaretti als schattig jong koppel. En inderdaad, Lenormand als intrigerende Marguerite de Valois... Uitstekende koren en orkest (de ouverture!). En het is een werk dat men best 'traditioneel' geeft en aldus was het ook visueel een heel mooi spektakel.

Op 2 april ben ik in het Palais Garnier 'Le Cid' gaan zien.
Een hele mooie bezetting, gedomineerd door Roberto Alagna met als hoogtepunt een stralend gezongen "O souverain, o juge, o pêre" (één van Massenets mooiste aria's!). Ook Annick Massis straalde in de rol van l'Infante. De beide vaders (de het hun kinderen zo moeilijk maken!) waren ook uitstekend bezet met Paul Gay en Laurent Alvaro. Als Chimène was oorspronkelijk Anna Catarina Antonacci voorzien (één van de elementen waar ik trouwens naar uitkeek). Als passioneel theaterbeest (Cassandre! Carmen!) kon ik me haar goed inbeelden als Chimène daar waar Sonia Ganassi misschien wat op de vlakte bleef (maar wel mooi zong). De enscenering vond ik wat aan de sfeerloze kant. Bij zulk een werk vind ik een transpositie (in dit geval naar het fascisme natuurlijk!) een beetje nutteloos (wat niet wil zeggen dat dat soms niet kan meevallen). Trouwens, waarom liepen de soldaten er in moderne fascistische uniformen rond, terwijl de islamitische gezanten er dan weer traditioneel-historisch bij liepen? Maar alle hulde voor 'veteraan' Michel Plasson. Hij deed het orkest schitteren! Het slotapplaus was wel maar heel lauw, wat de sfeerloosheid nog versterkte. Niettemin een goede zaak dat dit werk opnieuw wordt opgevoerd!

De volgende dag, 3 april ben ik de Bastille 'Rusalka' gaan zien, waarvan ik deze Carsen-enscenering nog niet had gezien (een schande voor een bijna onvoorwaardelijk Carsen-fan als ik!). Zeer (psycho)analytisch maar met hele mooie beelden - de waterplas in I, die daarna moet plaatsmaken voor een slaapkamer met bed - natuurlijk, stel U een Carsen-escenering voor zonder bed! - en helaas legde een technische storing de voorstelling enkele minuten lam bij deze decorverandering. Ook heel knap de spiegeleffecten in II. En een prachtige bezetting. Svetlana Aksenova (ook een vervanging) zong op hemelse wijze de tittelrol (haar maanlied!). Paavel Cernoch was een prachtige prins en ook de watergeest zong heel goed evenals de rest....
Ik zat trouwens bijna op de 'uil' en het viel me op hoe goed de akoustiek van de Bastille klinkt - ik moest haast aan Bayreuth denken temeer omdat de orkestratie van Dvorak (me) vaak aan Wagner doet denken (bv begin van de prelude). En dat orkest klonk fantastisch! En hier wel overdonderend applaus, ook voor Carsen!

1

van Stefan V. <meneer_verheyen@...> op donderdag 26 maart 2015 om 13:06

Ik zal het jammer genoeg met de radiouitzending moeten doen. Ik vind Michael Spyres en zijn repertoirekeuze boeiend om volgend, dus ik kijk al uit naar de Mitridate volgend jaar in de De Munt.