ti guarda dal Grande Inquisitor

Juni 2004 [terug]

Opmerkingen ...

5

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 29 juni 2004 om 16:16

Jullie zijn allen erg vurig, heren.

Maar het is zo, Fabre maakt dat los.
Nu, ik denk dat het probleem met Fabre is, dat hij denkt all-round kunstenaar te zijn, wijl hij in feite gewoon goed is in bepaalde dingen.

Indertijd heb ik een paar van zijn monologen gelezen en die vond ik niet slecht. Bepaalde andere dingen zijn echt belachelijk (en vooral : wat kost het allemaal aan de gemeenschap).

Feit blijft : als een regisseur in kwestie niet eens de moeite wil doen om de opera grondig te bestuderen (als hij niets van opera kent), dat hij er dan beter af blijft.

Vocaal gezien, laten we het erbij houden dat Gentile rampzalig was. Morgen ga ik luisteren naar J-F-West (als die ook al niet vervangen is natuurlijk!). Ik zal jullie mijn ervaring mededelen.

groetjes,

Sven.

4

van Ricci <Riccifrederic@...> op donderdag 17 juni 2004 om 0:11

Deze Tannhauser prachtig gezongen? Deze Tannhauser was eveneens vocaal een VERSCHRIKKING: de enige die het min of meer nog wat aankon was Trekel Roman maar de rest? Petrinsky kon er nog mee doorgaan maar die onbenullen die die titelrol zongen. JEZUS. Dan was Vercammen Marcel nog een echte Melchior.
Wat Fabre in het buitenland gepresteerd heeft? LUCHT! Juist. Ik verwijs nogmaals naar de opmerkingen van Kamagurka over dat genie uit de Seefhoek.
Dit is regelrecht verspillen van belastingsgeld. Eigenlijk crimineel gedrag van de incrowd die zichzelf en hun vriendjes nog maar wat rijker willen maken. Dat hij er aan gewerkt heeft, aan zijn concept wil ik nog wel toegeven, maar niveau? Wagner zou het besterven en Karajan zou d'r op kotsen.
Geen wonder dat al die jonge mensen naar pop luisteren of naar musicals of eventueel zelfs nog naar Bocelli. De weinige (een of andere verloren vogel)jonge mensen die d'r dan toch weg van zijn, ja....de mening van de minderheid is niet direct de juiste mening.
Trouwens ik vond Mortier's interview in the NY Times ook veelzeggend. Vooral de laatste paragraaf. Waarom heeft het bij hem zo lang moeten duren vooral zijn Gentse frank viel? Maar zoals oma zaliger altijd zei: wijsheid komt nooit te laat. Nu nog het genie Foccroulle en het genie Clemeur....Maar wat moet er dan met dat andere genie Boesmans gebeuren? Die moet toch ook van zij 'kunst' kunnen leven?
Genoeg geraasd. Nu even een Cd'tje van goeie "ouderwetse" muziek (lees 'muziek') opzetten. Schwarzkopf's operette-album, altijd een goed tegengif:):):):)
Ricci Frederic en niet Frederic Ricci:):)

3

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op maandag 14 juni 2004 om 9:39

Beste Heren,

Het wordt tijd dat jullie de regie's van concervatieve en oubollige opera's uit jullie hoofd moeten zetten.
Dat jullie durven beweren dat J. Fabre geen groot kunstenaar is wordt het tijd dat jullie je hoor eens te luisteren leggen wat deze man zowel in binnen als buitenland al heeft gepresteerd.
Wat de opera betreft deze is prachtig gezongen ik denk dat jullie misschien wat meer Wagner moeten beluisteren.

Groeten,
De Palmenaer Marc.

2

van Ricci <Riccifrederic@...> op maandag 31 mei 2004 om 19:25

dixit amateur Fabre: "ze zullen d'r zeker over spreken". Wat je zeker krijgt, zijn dansende naakte zwangere vrouwen, penisje trek en TQ.Uit goeie bron weet ik dat hij nog nooit een noot uit Tannhauser gehoord had.
Ik herinner me een uitzending met Hanneke GroeNteman waarin onze eigen Kamagurka letterlijk brandhout maakte van het genie Fabre toen die d'r letterlijk bijzat.
Een overroepen clooney dat is Jan Frabre maar de incrowd vindt het weer allemaal grote kunst.
Geen haan die d'r om kraait: Biexto in de Vlaamse opera, en Fabre in de munt. Zolang ze d'r maar over praten zekers dan zijn die operadirecteurs tevreden.
Dat ze schijt hebben aan hun publiek weten we al langer. Maar dat dat zelfde publiek er nog blijft voor betalen ook vind ik nog dommer.

1

van Pieter Bijlsma <pieter.bijlsma@...> op maandag 31 mei 2004 om 12:36

Zouden er zoveel zangers zijn herbezet voor Tannhäuser omdat zij zich niet kunnen vinden in het regieconcept? Het is toch alleszins verdacht dat bijna alle hoofdrollen zijn gewijzigd...