ti guarda dal Grande Inquisitor

De Munt 2015-2016 [terug]

Opmerkingen ...

19

van Jan VDB <jan_vdb@...> op woensdag 25 maart 2015 om 18:37

@Stefan: ik vind hedendaagse muziek ook niet mooi, ik ben een fervent barokliefhebber. Het meeste van wat na Strauss en Wagner komt vind ik afschuwelijk. Maar dat is mijn persoonlijke smaak, dat wil niet zeggen dat die muziek "brol" is, of dat de componisten "knoeiers" zijn.

@Ricci: Wat hebben zijn "media-optredens" te maken met de programmatie? Voor een onverklaarbare reden heb je een rothekel aan de persoon PdC, en dat is je goed recht, maar dat is toch geen reden om de producties aan te vallen? Het is niet omdat PdC u irriteert, dat prachtproducties zoals Jenufa, Rusalka, Don Quichotte of Les Huguenots slecht zijn.

@allen: Ik ben het er trouwens niet mee eens dat er "te veel" hedendaagse producties zijn.

Aan de ene kant hebben we Powder Her Face, To Be Sung en Frankenstein. Aan de andere kant La Vestale, Hänsel und Gretel, Demon, L'Opera Seria, Adriana Lecouvreur, Béatrice et Bénédict en Mitridate.
30% hedendaags, 70% "traditioneel". Ik ken mensen die vinden dat er te weinig aandacht wordt besteed aan hedendaagse muziek...

Bij de concerten en recitals is het nog beter: twee concerten op acht (Mahler/Adès en Boesmans) en één recital op acht (Sally Matthews) met hedendaagse muziek. Respectievelijk slechts 25% en 12,5%.

In totaal: 6 avonden op 26, ofwel 23% hedendaags. Minder dan een kwart. Is dat dan "te veel"?

18

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 25 maart 2015 om 17:02

Over het seizoen blijf ik het deels met U eens. Daar 'keer ik mijn kar' niet. Er zijn wel een paar interessante werken Demon, La Vestale) maar te weinig. En Adriana Lecouvreur gaat inderdaad niet concertant. En er is inderdaad misschien wat veel modern, waar ik niet sta op te springen (maar daarom nog geen brol is). Wat ik zei over sommige moderne werken (die ik ken en waardeer) stond los van de discussie over het seizoen...
José van Dam heeft St François in Parijs, in Salzburg en een hele tijd daarna terug in Parijs gezongen. Met veel bezieling trouwens (vond ik toch, maar wie ben ik, nietwaar?). En dat voor een rol die hij zogezegd tegen zijn zin zou zingen... Trouwens, zelfs ALS hij het tegen zijn zin zou zingen (wat ik dus betwijfel) zou dat voor mij nog geen reden zijn om niet van dat werk te houden; Dat is dus een argument naast de kwestie. Maar U zult het wel beter weten zeker, zoals altijd...
Ik sta overigens vol ongeduld te wachten tot U eens Uw mond zult opendoen (en daarmee bedoel ik wel degelijk iets SCHRIJVEN) om eens iets POSITIEFS te zeggen over eender wat... Of valt er misschien nooit eens iets positiefs te zeggen?
Maar ik ben me, tegen mijn voornemens in weer aan 't laten verleiden tot de zoveelste nutteloze discussie...

17

van ricci <riccifrederic@...> op woensdag 25 maart 2015 om 14:59

@ Stef et all
je zou eens moeten weten van jose van dam van Sint Francuscus (ne moderne brol) vindt............Heb hem zelf ooit die werken op een grappige manier met de grond weten gelijk te maken........Dat ie het zong deed ie enkel voor Gerard. Coda

I rest my case

16

van ricci <riccifrederic@...> op woensdag 25 maart 2015 om 14:54

1. nog eentje werden er dus twee:) een man van zijn woord onze Jan
2. en wederom kan je niet lezen of lees je bewust wat je ZELF WIL lezen , heb nergens beweerd dat ik 'Julie' goed vond, integendeel, heb de produktie gezien en verveelde me dood. En idd nogmaals : 99,9 van de hedendaagse "klassieke" operamuziek vind ik 'brol', dus ook de Boesmans rommel.....
3. heb nooit of te nimmer "geauditioneerd" bij PDC, djeezes waar haal je het?!? Laat je complottheorien maar achterwege. Maar als persoon irriteert hij me ook mateloos vanwege. Gewoon al één reden hiervoor : zijn interviews en mediaoptredens.........
4. ik vind zijn manier van 'intendant' spelen alles behalve en compleet ingaan tegen hoe ik van de opera geniet/genoot. En geloof me binnenshuis wordt hij ook door velen lettelrijk uitgespuugd. Heb zo ook mijn bronnen. Sta dus niet alleen. Vond Foccroulle ook maar niks hoor en zijn gedoe in aix ook ergerlijk, maar hij had nog loebe en pappano om de gekkigheid te beperken, het is dus niet pdc alleen.
Maar was "Steffie" het nu niet deels met me eens om dan plots weer zijn kar t ekeren na een tirade van jou? Trouwens na een lange afwezigheid is hij er plotseling terug, dat heet een 'onweerstaanbare drang' in juridische termen..Che gioa , che gioa!

15

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 25 maart 2015 om 14:41

Ik moet nu ook wel bekennen dat ik de meeste opera's uit het echt 'atonale' tijdperk, met clusters en sprechgesang en zo... toch ook niet echt kon waarderen. De laatste tijd is er echter een evolutie naar terug meer 'toegankelijke' muziek. Werken als 'St François d'Assise' (natuurlijk ook niet echt meer een hedendaags werk), L'amour de loin, Dead man walking enz... vind ik echt wel mooi. En van Boesmans ben ik echt wel fan! Maar bon, ik kan me wel voorstellen dat vele mensen daar minder voor zijn en het liever houden bij de meer klassieke componisten. Natuurlijk tussen dat en het 'brol' noemen, dat is een kwestie van taalgebruik natuurlijk...

14

van Jan VDB <jan_vdb@...> op woensdag 25 maart 2015 om 14:08

PS als Julie zo "slecht" was, waarom speelt men deze poductie nu nog, overal ter wereld? Zelfs in nieuwe ensceneringen!

13

van Jan VDB <jan_vdb@...> op woensdag 25 maart 2015 om 14:06

@Stefan: ik weet het, maar ingaan tegen kwallen is sterker dan mezelf, ik kan het niet laten om te reageren en hem op zijn plaats te zetten... Nog eentje, en dan probeer ik er mee te stoppen. Beloofd :)

@Ricci: Sommige mensen moeten echt leren schrijven. Je spreekt nergens over vaste dirigenten, je hebt het over dirigenten in het algemeen. Aangezien 75% (en meer) van alle producties in de Munt door gastdirigenten gedirigeerd wordt, is het ook logisch dat je het over hen hebt en niet over de dirigenten die misschien één concert en twee opera's per seizoen doen.

Je kan een week na de uitgave ook al CD's van Madonna tweedehands kopen, dat wil niets zeggen. En of het nu Foccroulle was of niet, dat doet er niet toe. Het ging over het feit dat je hedendaagse opera's "brol" noemt. Ik snap niet dat je Julie wel goed zou vinden omdat het uit het Foccroulle tijdperk komtn, maar Yvonne of Au Monde niet omdat het uit het PdC tijdperk komt. Ze zijn nochtans alledrie van dezelfde componist en in een gelijkaardige stijl.
Zoals ik eerder al zei: dit gaat niet meer over de muziek, maar over een persoonlijk vendetta van jou tegen PdC. Wat is er gebeurd? Heb je ooit auditie gedaan en geen rol gekregen of zo?

Ik woon in het centrum van Brussel, binnen de vijfhoek, op 10min van de Munt. Ik kom bijna dagelijks voorbij het plein, soms ook 's avonds en 's nachts. En er is absoluut niets gevaarlijk aan. Ik ben anders wel ooit overvallen op de Keizerlei in Antwerpen...

12

van ricci <riccifrederic@...> op dinsdag 24 maart 2015 om 22:23

Sommige mensen zijn toch hardleers en kunnen of willen niet lezen. Het dirigentengeknoei verwijst uiteraard naar de vaste dirigenten (Wiggie etc) en niet naar de gastdirigenten. Uiteraard is een streaming niet hetzelfde als live maar het zegt wel iets over enscenering e.d....en mensen vinden/vonden "Julie' zo goed dat de Cd opname ervan na enkele dagen al tweedehands in de pele mele lag, ze ligt er nog trouwens samen met die AFGRIJSELIJKE troebadoer..........:) en was "Julie" niet van het Foccroulle tijdperk?
Wat mijn mening over Brussel betreft, blijf ik bij mijn standpunt, de criminaliteitscijfers geven me trouwens gelijk. Je woont waarschijnlijk niet in het centrum maar ergens in de rand....Ik kom er quasi elke week, heb er nog vrienden en idd er is dus eigenlijk niks veranderd.

11

van Jan VDB <jan_vdb@...> op dinsdag 24 maart 2015 om 13:01

Ricci, je bent nù al producties aan het afbreken, die helemaal niet online staan. Dus dat argument houdt geen steek.
Verder moet je echt een cultuurbarbaar zijn om te denken dat een opname online bekijken hetzelfde is als een live voorstelling. Niet dus. Ik vond Orphée & Eurydice bijvoorbeeld fantastisch in de zaal, maar de streaming heb ik na geen 20min afgezet.

Als jij dirigenten als Christophe Rousset, Hartmut Haenchen, Carlo Rizzi, Evelino Pido, Alain Altinoglu en vele anderen "knoeiers" vindt, is er iets serieus mis met je muzikale kennis. Dit is zelfs geen kwestie van smaak: je moet een interpretatie niet goed vinden om te zien of een dirigent al dan niet verstand heeft van zijn werk.

Hoe kan je zijn projecten "maar niks" en "oerlelijk" vinden als je ze niet eens komt bekijken?

En wat hedendaagse creaties betreft... Smaken verschillen. Maar het is een grote sprong van zeggen "ik vind dit niet mooi" naar "dit is brol".
Wees er maar zeker van dat héél veel mensen werken als Julie, Au Monde, Hanjo of Frühlingserwachen wel mooi vonden.

Wat Brussel betreft: ik kan je verzekeren dat er héél veel veranderd is in de laatste 17 jaar. Nogal kortzichtig om te denken dat het vandaag dezelfde stad is als toen...

10

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 24 maart 2015 om 10:14

@Ricci: vind U echt niets beters dan die opmerking over "zeggen" en "schrijven" ?!

9

van Iris <Iris@...> op dinsdag 24 maart 2015 om 0:01

Ik moet 't toegeven: voor een echte polderbewoner als ik schept het toch wel een kleine drempel om naar de Hallen van Schaarbeek te gaan. Waarschijnlijk zal mijn nieuwsgierigheid naar de Mariusz Trelinsky-creatie mij toch over de streep trekken.
Heb daarnet de stream van Jakob Lenz bekeken. Omdat ik het werk nog niet kende, en omdat de titel nu niet direct een exotische aantrekkingskracht uitoefent, had ik geen ticketje gekocht. Nu heb ik daar zo'n spijt van. God, wat 'n fascinerende uitvoering! In deze tendens mag het voor mij zeker blijven gaan! Ook de kwaliteit van de stream zelf en de video-editing moet echt ni onderdoen voor een heleboel andere grote huizen.
Hänsel und Gretel werkt voor mij altijd, met of zonder beeld. (ligt misschien puur aan mijn nostalgie rond het wiegeliedje).
De Demon ... Aangezien ik geen woord Russisch versta, zal ik mij eerst effe moeten "inwerken". Er circuleert op you tube genoeg materiaal dus dat moet wel lukken.
De muziek van Adriana Lecouvreur is volgens mij niet sterk genoeg om te overleven zonder enscenering. Andrea Caré lijkt me nu ook ni direct de meest interessante Maurizio. Daar pas ik dus voor. De Elisir laat ik ook aan mij voorbijgaan (efkens in de schuif bij de Bohèmes en de Carmens. Genoeg is genoeg)
Qua concertagenda verheug ik mij vooral op de Bruckner door Hartmunt Haenchen (een van mijn helden!) en...
jahaaaaa - vreugdedansje - Simon Keenlyside komt op 2e sinterklaasdag!!!
Mijnen agenda staat alweer vol, en dan hebben we het programma van Antwerpen nog ni eens gezien.

8

van ricci <riccifrederic@...> op maandag 23 maart 2015 om 21:16

Idd djeezes....ik hoef niet naar de Munt te gaan om de producties te zien slimmerd, ze staan/stonden gewoon on-line en ik vond er niks aan dus ik ga er ook geen cent aan uitgeven. Dus 'grof' is eerder aan jou besteed en ik weet ook niet welke liefdesverhouding jij hebt met PDC. Ik vind zijn projecten maar niks, zijn recitals een ramp, zijn dirigenten geknoei een ramp, zijn interviews een politiek correcte aanstellerij, zijn webcasts van zijn oerlelijke producties de moeite niet waard om er een verplaatsing voor te doen etc.etc. Hij biedt MIJ niks dat me aanstaat terwijl dat bij mortier (zeker in zijn beginjaren) en de organist (dankzij Loebe en Pappano) wel het geval was....en de zogezegde moderne muziek (lees hedendaagse creaties) vind ik idd meestal brol. Ik vind sommige Brittens geen brol, ik vind Menotti geen brol, ik vind floyd geen brol maar dat zijn eigenlijk klassiekers. Ik vind de brokeback mountain in dit geval dus WEL brol inclusief ALLE creaties van PDC, opera is een levende kunst weet je wel....djeezes nogmaals
Geef me dan maar een goeie musical.
@ steffie :je zou het idd niet beter kunnen zeggen maar vooral niet beter kunnen SCHRIJVEN
Nogmaals ben een rasecht ketje, heb er heel mijn leven gewoond tot het er niet meer draaglijk was, woonde op wandelafstand van de Munt, ging er quasi wekelijks naar toe tot het politiek wanbeleid het allemaal verknoeide en ik het er 17 jaar geleden afbolde. Het enige veilige Brussel is op weekeindes van 's morgens 8.00 tot ongeveer de middag en dan is het wegwezen.

7

van Jan VDB <jan°vdb@...> op maandag 23 maart 2015 om 3:08

Ricci, die uitspraak alleen bewijst dat je niets van Brussel kent. Ik woon er al 20 jaar en bevestig met een hand op het hart dat er niets gevaarlijk is aan de stad na 20u00. Sommige buurten vermijd je beter, Molenbeek en Simonis en zo, maar de Munt gevaarlijk? Laat me niet lachen... In de jaren 1970 misschien, maar nu zeker niet hoor.

De Hallen van Schaarbeek zijn ook géén gevaarlijke buurt. En zoals ik aanhaalde: er stoppen twee bussen voor de deur die rechtstreeks naar het Centraal Station gaan. Je moet dus helemaal geen taxi nemen.

Je hebt geschreven dat je moderne opera's brol vindt. Ik vind dat een nogal straffe uitspraak, gewoon omdat jij persoonlijk die muziek niet graag hoort. Ik trek de lijn door: ik hoor niet graag Wagner en Strauss, dus in jouw redenering moet ik dat brol vinden. Quatsch.
Het is je goed recht om hedendaagse muziek niet mooi te vinden, maar hou het wat beschaafd en heb wat respect voor de componisten (en voor de mensen die het wél goed vinden).

Je geeft zelf dus toe dat je de producties van de Munt zelfs nog nooit gezien hebt!? Je zit ze hier constant te beschimpen voor al het vuil van de straat, en je hebt ze niet eens gezien? Wat een arrogante en hypocriete houding is dat.
Ik weet niet welk persoonlijk vendetta je hebt tegen PdC, maar dat vind ik maar al te grof. Djeezes... Keer op keer het kot afbreken en niet eens weten waar je het over hebt. Wat een lef. Dat je een productie komt kijken en ze dán afbreekt, ok. Over smaken valt niet te twisten. Maar zo reageren zonder ze te zien vind ik ronduit grof.

6

van Ricci <Riccifrederic@...> op zondag 22 maart 2015 om 13:12

Om la vestale genietbaar te maken heb je sterren nodig zoals een Callas en corelli en zelfs dan zitten er stukken verveling in, niet echt een kanjer van een opera

Sherlock jan VDB weet al waar ik woon, NIET dus, heb jaren in het centrum van Brussel gewoond, dus ik ken mijn pappenheimers daar en JA het noord station is na 1800 een te mijden buurt, eigenlijk is 80 percent van Brussel te vermijden na 20.00 zelfs de buurt rond de munt zelf kan gevaarlijk zijn!
Ken meer dan 1 persoon die er is aangevallen, veilig, ja wadde
Ben in Brussel letterlijk gaan lopen, deze ooit eens zo mooie stad is kapot gemaakt door ongehoorde en ongebreidelde immigratie.

Heb ook nergens gezegd dat Wagner of Strauss brol hebben geschreven, leg me niks in de pen dat ik niet heb gezegd

En de hallen van Schaarbeek zijn idd een te mijden buurt na een bepaald uur, en je auto kan je d'r ook niet veilig kwijt, dus enkel met taxi en in groep te doen.

Adriana is leuk vertier en bevat enkele leuke tunes, maar is nou net niet de opera om concertant te brengen.

De Caluwé en zijn politiek correcte projecten kunnen me gestolen worden, ben er slechts geweest voor de hugenoten, nog nooit voor een recital, nog nooit voor een opera. Dat was ooit anders tijdens het mortier en focrroulle regime alhoewel ik het me die laatste ook nooit echt had, en mortier tsja het bleef het bakkerszoontje uit Gent die er zo graag bijwoorden en dikwijls uit zijn nek lulde maar hij hield wel van het genre en KENDE het ook. Geen wonder dat hij tijdens zijn dikwijls eenzame avonden dan maar een Callas cd opzette, denk niet da tij naar Philip glas luisterde......

5

van Margo <margo@...> op zondag 22 maart 2015 om 10:32

Jacques en Nadine, dat sneuvelen heeft vooral te maken met de opgelegde besparingen en met de renovaties.

Zo zou René Jacobs de drie Monteverdi-opera's doen. Maar aangezien hij dat niet wil doen met het Muntorkest, zou er een extra barokorkest geëngageerd moeten worden... dus werd dat geschrapt.

Voor tijdens de verbouwingen, hadden ze ook het idee om uit te wijken naar Tour & Taxis. Maar dat zou een akoestische verbouwing van ca. 1 miljoen euro kosten, dus dat gaat ook niet door. Misschien dat ze daar "Die tote Stadt" gepland hadden ?

Verder wilden ze ook "Assassinio nella cattedrale" van Pizzetti in de Sint-Michielskathedraal opvoeren. Maar dat was praktisch niet haalbaar om bv. de kathedraal te sluiten voor repetities.

Voor het eindejaar hadden ze Dreigroschenoper voorzien. Dat werd vervangen door "Hänsel und Gretel" met dezelfde zangers. Daarvan begrijp ik de logica niet helemaal. Ze hadden evengoed de Dreigroschenoper semi-scenisch kunnen doen... maar misschien houden ze die productie van Olivier Py achter de hand voor een later seizoen.

4

van Jan VDB <jan_vdb@...> op zaterdag 21 maart 2015 om 15:23

@Ricci: komaan zeg, wat een schijtreactie...

"voor la vestale heb je een Callas nodig"
--> bedoel je dat geen enkele zangeres goed genoeg is om Vestale te zingen? Wel ja, Callas is dood en je zal sowieso een ander op je bord krijgen. Zal het even goed zijn als Callas? Ik weet het niet. Maar ik noem het geen "schijtproductie" omdat Caalas er niet bij zit.

"Adriana concertant? Pas ik voor"
--> jouw goed recht...

"toch liever scenisch gezien dan al die moderne brol"
--> tja, wat brol is voor de ene is een nieuwe ontdekking voor de ander. Ik zie ook veel liever Rossini en Mozart dan Wagner of Strauss. Wil dat zeggen dat Wagner "brol" geschreven heeft? Zeker niet. Hetzelfde voor die "moderne brol".

"hallen van schaarbeek? die buurt?"
--> dat valt serieus mee hoor, het is Molenbeek niet he. Voor iemand die in Antwerpen woont en Brussel dus niet zo goed kent is dat toch wel heel kortzichtig. Op 10min van het Noordstation, of als je dat "te gevaarlijk vindt" (wat een onzin) kan je ook bussen 65 en 66 nemen aan het Centraal station die je van deur tot deur brengen.

3

van jacques en nadine <nadine.roeck@...> op zaterdag 21 maart 2015 om 8:00

een beetje meer uitleg over het sneuvelen aub

2

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 20 maart 2015 om 13:16

DE voorspelbare reactie natuurlijk, maar... voor de afwisseling ben ik het er nu deels mee eens. Mij bevalt dat seizoen ook niet echt in zijn geheel. 'La Vestale' (wie weet valt het vocaal toch mee...) en 'Demon' vind ik dan wel eens interessant om te horen. Na 'Les Huguenots' in de Munt, 'La Juive' in de Vlaamse Opera en bv 'Le Pré aux clercs' in Parijs, lijkt men dat soort repertoire toch weer te ontdekken, wat ik alleen maar kan toejuichen... Maar dat 'Die Tote Stadt' (één van mijn lievelingswerken) in de Munt heeft moeten sneuvelen vind ik dan weer erg!

1

van Ricci <riccifrederic@...> op donderdag 19 maart 2015 om 23:51

komaan zeg eigenlijk toch een 'schijt' seizoen, sorry 'project....En voor la vestale heb je een Callas nodig...Adriana concertant? Pas ik voor. Demon ga ik misschien naar toe maar had he ttoch liever scenisch gezien dan al die moderne brol....en de hallen van schaarbeek? die buurt? Heb geen zin om in een hospitaal te belanden. Kan je enkel met de taxi naar toe en terug