ti guarda dal Grande Inquisitor

Alcina in de Munt [terug]

Opmerkingen ...

3

van PB <paulbrussel@...> op dinsdag 3 februari 2015 om 20:31

Ik had het 'genoegen' met mijn twee abonnementen van dinsdag tot en met vrijdag beide voorstellingen twee keer te zien. Eigenlijk waren dit gewoon concertante uitvoeringen: de regie stelt gewoon niets voor, en als je beide opera's twee keer ziet is het allemaal wel buitengewoon eentonig en uitermate weinig creatief. Gelukkig waren de stemmen in beide uitvoeringen goed (genoeg), hoewel de contratenor een nogal vlakke stem heeft, ondanks zijn mooie timbre (hier zou je toch eens graag een Mehta of Jarousky horen). Vier avonden vier uur achter elkaar eentonige regie zien waarvan de 'betekenis' (zo die er is) je ook nog eens ontgaat, is toch echt van het slechte te veel. Op alle avonden zag ik na de pauzes meer lege plaatsen dan ervoor.

2

van Margo <margo@...> op zondag 1 februari 2015 om 20:17

Dirk, ik kan me best voorstellen dat de lege plaatsen te maken hebben met het verkeer. Er was echt geen doorkomen aan. Voor Alcina zat de zaal wel stampvol.

Tamerlano zal niet meer lukken, want de enige voorstellingen die nog op het programma staan, passen niet in mijn agenda (en ik ben dan trouwens in het buitenland).

1

van Dirk Vandepitte <dirkvandepitte@...> op zaterdag 31 januari 2015 om 10:00

Het is zeer jammer dat Tamerlano aan u voorbij gegaan is. Het was een zeer geslaagde productie. De hele opera gaat over de tekening van de karakters en de evolutie die zij doormaken, en in deze opvoering draagt de sterke personenregie daar in hoge mate toe bij. Ik ben van het begin tot het einde zeer geboeid gebleven en ook al is de afloop natuurlijk op voorhand bekend in het laatste bedrijf wordt het zelfs spannend in het afwachten hoe alles zal worden gebracht.

In de bezetting was Christophe Dumaux voor mij absoluut de topper, maar ik moet toegeven dat een contratenor al gauw een streepje voofheeft. In het eerste bedrijf was Jeremy Ovenden niet wat ik verwachtte, al was de aria Ciel e terra mede door een zeer gedreven orkest bijzonder goed. Maar hij draagt zowat het volledige laatste bedrijf op een indrukwekkende manier. De dames waren wat meer wisselvallig.

Na de draak van don Giovanni is dit een eerherstel voor de Munt. Het bewijst dat een verstandige regisseur zelfs met beperkte middelen - nauwelijks decorwisselingen en eigenlijk slechts twee attributen (een dolk, een stoel en een beker) - heel wat meer kan bereiken dan met een overdaad aan van alles en nog wat dat de aandacht van de ge´nteresseerde kijker weghaalt.

Ik zou u zeker aanraden nog een kaart proberen te bemachtigen. Op 29 feb zijn er overigens bijzonder veel stoelen leeg gebleven in het theater, heeft dat alleen met het verkeer te maken ... ?