ti guarda dal Grande Inquisitor

Siegfried in Luik [terug]

Opmerkingen ...

4

van Nico Deloddere <nico.deloddere@...> op zondag 23 mei 2004 om 1:07

Met veel plezier lees ik steeds deze recensies, en ik was dan ook heel benieuwd de Luikse 'Siegfried' te zien na jullie beschrijvingen.
Wat mij onmiddellijk opviel was de oubollige regie en decors, wat Margo dan heel vriendelijk 'letterlijk vertellen van het verhaal' noemt. Als je de Vlaamse Opera en de Munt gewoon bent, dan geeft Luik toch een cultuurshock. De stemmen vond ik wel indrukwekkend: het uithoudingsvermogen van Christian Franz in de eerste plaats, weinig subtiel weliswaar. Schitterende Erda en Mime, ook Lafont kon ik smaken, ondanks enige sleet op de stem. Maar dan Susan Owen, dat was onvoorstelbaar. Wat een lijdensweg, die slotscene. Al leek ze bij de ontvangst van het 'applaus' heel zelfvoldaan ...
En die katrol: kan dat ook niet iets te maken hebben met wat Wotan Erda vraagt: een 'rollendes Rad' van onafwendbare gebeurtenissen stopzetten?

3

van Pieter Bijlsma <pieter.bijlsma@...> op donderdag 20 mei 2004 om 14:10

In de vertaling van Janneke van der Meulen zingt Erda: "Maar als ik slaap, waken de Nornen: zij weven het koord en spinnen frank wat ik weet: waarom vraag jij het de Nornen niet?" Ik interpreteer het derhalve dat het spinnewiel daadwerkelijk de alwetende kennis van Erda verbeeldt. Het zou me dan ook niet verbazen dat in de Götterdämmerung het spinnewiel terugkomt.

2

van Margo <margo@...> op donderdag 20 mei 2004 om 12:47

Ik heb ook aan die mogelijkheid gedacht dat die katrol een soort spoel is waarop de draad van de Nornen opgedraaid werd... maar dat leek me niet helemaal logisch. Waarom zou Erda dat doen ? Misschien dat ze daar haar kennis vandaan haalt ? Maar ik ben geen Nibelungenspecialist, dus misschien bestaat er wel een logische uitleg.

Wat Wildhaber betreft, klopt het dat hij allerlei interessante dingen doet. Maar ik zat effectief niet parterre, maar in de loge naast de technische cabine waar hij slechts met moeite hoorbaar was. Maar als hij dan in het tweede bedrijf wel doorzingt, bewijst dat die weke projectie in het eerste bedrijf waarschijnlijk zo bedoeld is.

Uit je opmerking over Owen maak ik op dat je haar de beste Brünnhilde vindt sinds Birgit Nilsson ? Of vergis ik me ?

1

van Pieter Bijlsma <pieter.bijlsma@...> op donderdag 20 mei 2004 om 10:41

De ronddraaiende katrol is natuurlijk een groot uitgevallen spinnewiel... het koord dat om de 'katrol' is gedraaid is ook het koord dat de drie nornen achteraan de scène gebruiken om te 'spinnen'.
Wildhaber als Mime vond ik veruit het beste van de gehele cast: perfecte dictie en een goed gedetailleerd uitgewerkte rolinterpretatie. Een kleinere stem is in de opstelling zoals die van Luik voor mij dan ook geen probleem. Het contrast wordt wel zeer duidelijk met Christian Franz, weliswaar produceert hij meer volume, maar hij brult naar mijn mening veel teveel over de tekstnuances heen. Ik vond het nogal fascinerend naar Wildhaber te kijken en te luisteren in elk geval, waarmee de eerste akte dus voor mij eigenlijk ook de sterkste was. Franz klonk tijdens de première zeer schreeuwerig en weinig jeugdig meer, en ik vond juist dat hij veel te luid zong in verhouding tot de zaal. Zal wel aan de plaats gelegen hebben. Voor mij was het in elk geval verbazingwekkend hoe iemand in slechts 3 à 4 jaar tijd zoveel van zijn glans kan verliezen...
Over Owen zullen we het dan maar niet hebben...