ti guarda dal Grande Inquisitor

Don Giovanni in de Munt [terug]

Opmerkingen ...

7

van PB <paulbrussel@...> op dinsdag 30 december 2014 om 20:39

Dit behoorde tot de slechtste producties die ik sinds 20 jaar in de Munt gezien heb. Zoals aangegeven: totaal onsamenhangend of de plank misslaand. Bovendien nu toch wel met het niet meer ter zake doende en clichématige seksbedrijven waarop de Munt sinds vorig seizoen een patent op lijkt te hebben. De regisseur heeft ooit wel eens mooie producties gemaakt, maar deze behoort beslist tot zijn dieptepunten; met instemming hoorde ik tijdens de première het luidkeelse boegeroep (ook nog nooit zo meegemaakt in die 20 jaar) van het publiek, en met evenveel instemming zag ik de regisseur daarna zo goed als wegvluchten van het podium.

De tweede voorstelling heb ik me meer op de muziek geconcentreerd, en die beviel me dus al beter. Er zaten inderdaad mooie stemmen tussen waarvan die van White zeker niet de minste is. Op zich vond ik het filmische bgin aardig, maar het tijdsverschil kan vervelend zijn, en je moet inderdaad (zoals ik) een plek juist in het midden hebben om het goed te kunnen volgen (de rechterkant van de zaal ziet dus niets van wat zich in de loge afspeelt).

Kortom: voor mij misschien wel de slechtste productie van de afgelopen 20 jaar.

6

van Jan VDB <jan_vdb@...> op woensdag 24 december 2014 om 12:34

Wel Nadine, smaken verschillen. Ik vond het theatrale in Don Giovanni goed. Ik vond het super hoe Warlikowski de tekst uitdiepte en in zijn regie toonde waar Don Giovanni eigenlijk over gaat: lust, sex, verleiding, nymfomanie,...
Je moet er niet mee akkoord gaan, uiteraard. Maar zeggen dat ALLE producties van de Munt "slecht" zijn is zeker een brug te ver. Ik heb de laatste 10 jaar elke productie kunnen zien, en ik blijf er bij: er zaten pareltjes tussen.
Trouwens, ik zie liever iets vernieuwend, dan zo'n ouwbollig papier-maché decor van de opera van Luik of zo.

5

van Ricci <riccifrederic@...> op dinsdag 23 december 2014 om 0:26

en wat dan te denken van het debacle met de vervanger van de nog steeds betaalde Wiggie? PdC heeft nocht verstand van dirigenten noch van zangers, enkel van op-spraakmakende "pompous ass" regisseurs....Internationale prijzen? Laat me niet lachten we weten hoe dat gebeurt...ons kent ons met etentjes en hotels, eigenlijk prostitueren die 'critici' zich. Een verschijnsel zo wat begonnen met Mortier. De "groten van vroeger" hadden dat allemaal niet nodig omdat opera nog belangrijk was en ze een vast betaalde job hadden bij de krant of tijdschrift...Intriest.

4

van Roeck Nadine <nadine.roeck@...> op maandag 22 december 2014 om 17:13

Als je die regie goed vindt dan is er iets mis met uw opvatting van opera en misschien met uw cultuurbelevenis.
Wij hoeven geen porno te zien met Mozart en verlangen topzangers en geen beginnelingen noch derderangs zoals nu. Maar ja, de directie ziet volle zalen en telt enkel kassa kassa. Wij gaan al sinds enkele jaren niet meer naar de Munt omdat de meeste producties werkelijk rotzooi is. De Munt wint internationale prijzen maar begrijpen echt niet hoe dat mogelijk is. Veel van haar producties zijn een voorbeeld hoe het NIET moet.

3

van Jan VDB <jan_vdb@...> op zaterdag 20 december 2014 om 15:06

Sven, dit soort wansmakelijke opmerkingen is echt wel onder de gordel.
Over smaak valt niet te twisten. Ik vond nu toevallig de regie van Don Giovanni wél goed (muzikaal was het inderdaad een pak minder... wat geheel onverwacht was met namen als Willard White, Barbara Hannigan en Topi Lehtipuu!). Je kan niet altijd alles goed vinden.
Ok, je vond het niveau van Don Giovanni "bedenkelijk". Maar wat met producties als Les Huguenots? Jenufa? Au Monde? La Dispute? Lulu? Rusalka? Macbeth? Matsukaze? Allemaal pareltjes, stuk voor stuk. De Munt wint de ene internationale prijs na de andere met haar producties. Telt dat dan plots niet meer mee, omdat je één of misschien twee producties "bedenkelijk" vond?

2

van Ishtarra <Ishtar ra@...> op vrijdag 19 december 2014 om 13:45

En dan blijven ze beweren dat opera "gemoderniseerd" moet worden om aantrekkelijk te zijn voor de "jeugd". Is hier dan iets aantrekkelijks aan te vinden? Inderdaad, deze keizer is wel poedel...

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 19 december 2014 om 12:49

Met zulks bedenkelijk niveau, mogen ze nog wat subsidies schrappen van mij. Wat een onzin. Blijft men nu echt geloven in deze omhooggevallen idioten?