ti guarda dal Grande Inquisitor

Shell Shock in de Munt [terug]

Opmerkingen ...

2

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op zondag 2 november 2014 om 21:47

Dit had ik toch ook willen zien. Ik herinner mij van Lens een Fire Requiem dat ergens in mijn CD-kasten ligt, dat ik toen toch niet slecht vond.

1

van Dirk Vandepitte <dirkvandepitte@...> op donderdag 30 oktober 2014 om 23:31

Dit was een originele en zeer geslaagde productie. Ik zou het niet echt een opera noemen, maar een requiem is een veel betere omschrijving. In deze productie is de totaalbeleving echt zeer belangrijk. De teksten zijn behoorlijk sterk, en trouwens zeer goed verstaanbaar. De muziek is gevarieerd, met enkele delen van canti die me aan Benjamin Britten doen denken. Verschillende delen zijn erg aangrijpend, zoals het slot, dat door één van de knapenstemmen wordt gezongen. Het scènebeeld is ook zeer gevarieerd en mooi. Met eenvoudige maar goed gekozen en relevante attributen (kerkhofkruisen, zandzakjes, draagberries, lakens, ...) worden zeer originele beelden gecreëerd. En hier is zeker een speciale vermelding voor de dans en de choreografie op zijn plaats. Ik heb het doorgaans moeilijk om dans goed te begrijpen, en dit is voor mij de eerste keer dat het echt een grote toegevoegde waarde heeft in de totaalbeleving.
En vooral, de boodschap van het hele werk wordt sterk gebracht: oorlog heeft enkel slachtoffers. Allerlei uniformen komen in beeld, maar toch is er geen plaats voor verheelijking van de macht of van de overwinnaar.
Het is een zeer geslaagde bijdrage aan dit herdenkingsjaar. Ik hoop dat dit werk een plaats krijgt in het repertorium, al zal dat niet gemakkelijk zijn.