ti guarda dal Grande Inquisitor

Elektra in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

20

van jacques en nadine <nadine.roeck@...> op zondag 28 september 2014 om 9:59

gisteren de gentse premiere met theorin,stundyte,en morloc
grandioos alsook het orkest olv jurowski
prachtige en bloederige regie
hoogstaande produktie
nog van da in gent aub
nb de kadavers waren zeer goed nagemaakt

19

van gualtier maldé <gualtier@...> op zaterdag 27 september 2014 om 9:31

Beste Kathleen, die kadavers zijn niet echt, behoorlijk naïef van u om dat te veronderstellen, in tijden waarin men echt alles op het podium kan toveren maar de rekwisiteurs zullen u dankbaar zijn voor het compliment. Ik begrijp trouwens niet wat er zo onethisch is aan dat beeld van dode dieren in een van de meest bloederige vertelscenes uit het repertoire.
Ik denk ook niet dat de regisseur met dit beeld onze eetgewoonten of vleesconsumptie wil in vraag stellen . maar als u al deze insteek wil gebruiken, bekijk het dan gewoon als de maatschappij "een spiegel voorhouden".

18

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 26 september 2014 om 10:15

Wat dat laatste betreft, moet men ook niet overdrijven; het moet ergens nog om aan te zien zijn (wat het in de Vlaamse Opera zeker nog was). Het kan trouwens ook op een meer gestileerde manier, zoals in de enscenering van de betreurde Patrice Chereau, waar op de antipoden van die van de Vlaamse Opera, minder de nadruk lag op de hysterie en meer op de menselijkheid en waar bv Waltraud Meier (zoals steeds) zelfs een elegante Klytemnestra was. Beide uitersten kunnen mogelijk en zelfs schitterend zijn...

17

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 25 september 2014 om 17:45

Kathleen, denk toch eens na. Moesten die kadavers echt zijn. Dan liggen die daar anderhalf te rotten op dat bloedheet podium, en daarna steken ze die in een gigantische diepvries of zo ? Om daarna weer verder te rotten op het podium? Dat kan toch niet en inderdaad onvoorstelbaar onpraktisch. Het was een prachtige invulling van de tekst zoals Margo zeer goed opmerkt. Elektra is een uiterlijke uitbeelding van de intense razende emoties die in verstoorde relaties opduiken.Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er geen woorden of muziek zijn die dan uitdrukken wat men doormaakt. Elektra is het enigste opera-werk dat dat ietwat benadert. Een enscenering van Elektra kan dan ook niet gruwelijk genoeg zijn.

16

van Stefan caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 24 september 2014 om 8:38

Informeer er anders eens over bij de Vlaamse Opera, als dat voor U van zoveel belang is...

15

van Kathleen <kathleen.vanquickenborne@...> op dinsdag 23 september 2014 om 23:20

Van mijn kant kan ik mij niet voorstellen dat het GEEN echte dieren waren. Ze zagen er in elk geval bijzonder "echt" uit. (Het bloed is wat anders, dat zal uiteraard wel theaterbloed geweest zijn.)
Hoe ze dat praktisch organiseren, weet ik ook niet. Met een gehuurde koelkamer of zo. Namaken zou wellicht een fortuin kosten.
Maar ik hoop dat ik mij vergis en dat we wel degelijk namaak-lijken gezien hebben. Dan nog vind ik het smakeloos en overbodig. Als het over het slachten van talloze offerdieren gaat, begrijp ik de bloederigheid ook wel zonder de kadavers voor mijn neus te zien bengelen, echt of niet. Maar goed, ingeval van namaakdieren geldt mijn eerdere kritiek niet meer.

14

van Margo <margo@...> op dinsdag 23 september 2014 om 21:07

Ik kan me echt niet voorstellen dat ze echte kadavers gebruikt zouden hebben, dat lijkt me ook niet echt praktisch.

Maar ik vind dat wel een zinnig beeld op het moment dat Klytämnestra begint over "zeigst du nicht die Spuren mir an meinem Fleisch, und folg' ich dir nicht und schlachte, schlachte, schlachte Opfer um Opfer? " En nadien komt heel die raadselscène met Elektra over het offer dat moet gebracht worden...

13

van Walter Boers <walter.boers@...> op dinsdag 23 september 2014 om 17:36

Ik ging er eigenlijk van uit dat de kadavers en het bloed niet echt waren. Hoe dan ook vond ik het een geweldige voorstelling en een schitterend begin van het operaseizoen in Vlaanderen.

12

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 23 september 2014 om 17:29

Bent U er, om te beginnen, zeker van dat dit ECHTE kadavers waren ? Zoiets kan men heus wel goed namaken, hoor !
Moesten het inderdaad echte zijn, DAN kunnen we eventueel verder debateren...

11

van Kathleen <kathleen.vanquickenborne@...> op dinsdag 23 september 2014 om 17:10

Ik kom ook van onder de kerktoren en inderdaad, het is muziek waar je moet aan wennen. Ik kon het echter best wel appreciëren. Maar ik kom niet van een boerderij en die kadavers op de scène waren er voor mij teveel aan. Ik werd gewoon misselijk van ernaar te kijken en ik vind het vreemd dat ik daar nergens iets over lees. Iedereen vindt dat blijkbaar normaal. Voor mij is het onetisch. Een dood en gestroopt lichaam aan touwen ophangen boven een podium ter decoratie! Dat is toch pervers! Ik ben zelf zo-goed-als-vegetariër maar ik heb er begrip voor dat dieren geslacht worden om opgegeten te worden. Maar ze kweken, slachten, gebruiken als decoratie en dan vernietigen... daar kan ik echt totaal niet inkomen. Dat is voedselverspilling, dat is tegen alle ecologische principes en getuigt van een gebrek aan etiek. Het is niet de eerste keer dat de Vlaamse Opera over de schreef gaat op etisch gebied, maar blijkbaar wel de eerste keer dat ik de enige ben die zich eraan ergert. In naam van de kunst is voor mij NIET alles toegelaten. De productie zou zonder die kadavers niets aan waarde ingeboet hebben. Integendeel zelfs. Nu moest ik krampachtig proberen er niet naar te kijken om mijn maaginhoud bijeen te houden. Ik heb dit jaar een plaats midden in de rij en er was geen pauze, dus weglopen was geen optie! Jammer alweer dat dit gebeurt!

10

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 23 september 2014 om 15:26

Zou ik ook wel eens willen weten...

9

van Mia <mia_dz@...> op dinsdag 23 september 2014 om 15:08

Heeft iemand de voorstelling met de tweede cast meegemaakt? Benieuwd of die net zo sterk is.

8

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 23 september 2014 om 13:31

Dat is misschien een beetje overdreven gesteld. De zaal was (bij mijn voorstelling di 16/9) toch meer dan goed gevuld. En smaken verschillen nu éénmaal (alleen de manier van formuleren... ). En mensen die meer van Rigoletto of Zauberflöte houden (dat ik ergens wel kan begrijpen, hoezeer ik ook van Elektra hou-maar Elektra is nu éénmaal minder evidente muziek) zou ik niet zonder meer de geringschattende betitteling "vlamingen onder de kerktoren" geven. Overigens hou ikzelf ook van Rigoletto en Zauberflöte...

7

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 23 september 2014 om 13:03

Ook Vlamingen-onder-de-kerktoren zijn er nu éénmaal. Wat mij betreft nog alleen wat teveel, als je de lege stoelen telde op de balkons. Ongeveer heel de wereld is overtuigd van de genialiteit van Elektra behalve hier blijkbaar...

6

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 23 september 2014 om 8:52

Ik zou hier kunnen op ingaan, maar dat ga ik dus niet doen...

5

van ricci <riccifrederic@...> op maandag 22 september 2014 om 19:16

deze Vlaming onder de kerktoren luistert idd liever naar 'rigoletto of de toverfluit', vind elektra een orgasme van lawaai en geweld. Gelukkig niet te lang maar kom het is me allemaal te luid en de enige 'tune' komt al direct in het stuk....vond de hoofdrol zeer goed, de zus had een zeer, zeer vermoeiende stem en qua tekstverstaanbaarheid was het ook maar povertjes gesteld. Orkest speelde technisch perfect...Enscenering best OK, maar vond Jones in d'r Mercedes toch even goed gevonden. Met deze ga ik nooit nog naar elektra, 't is welletjes geweest. Geef me dan maar de andere naamgenoten die toen ten minste niet pijn aan de oren. Bovendien konden veel rollen door landgenoten worden bezet waarom altijd die import?

4

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op maandag 22 september 2014 om 13:00

Het was inderdaad over de hele lijn wereldklasse. Theorin liet de nekharen overeind komen en wat een vocaliteit, haast onvoorstelbaar hoeveel stembeheersing ze heeft. Ook het orkestgeluid was schitterend. Jurowski overdreef nog meer de extreme partituur en met zo'n schitterende bezetting was dat natuurlijk mogelijk. En dan komt dit grootse werk over de diepste menselijke frustraties en obsessies, volledig tot zijn recht. Dit was een opera-avond van de hoogste norm. 10/10. Bedroevend dat overal nog lege zitjes te bespeuren waren. De Vlaming-onder-de-kerktoren blijft nog altijd het liefst voor de miljoenste keer luisteren naar Rigoletto of De Zauberflöte.

3

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 22 september 2014 om 10:20

Inderdaad formidabele (!) Theorin (en rest bezetting !!), fantastisch orkest, bloedstollende (!) enscenering. Op het einde stroomde het bloed wel van de muren (waarschijnlijk voor diegenen, die nog niet begrepen hadden dat het een BLOEDIG werk betreft). Het einde was ook wat anders dan anders (Orest lijkt zelfmoord te plegen, Elektra overleeft). Maar dit WAS Elektra, en een fantastische!

2

van Ruud De Houwer <Ruud.de.houwer@...> op zondag 21 september 2014 om 14:23

Jurowski's Strauss is heel sterk vind ik. Ook nu weer: groots zonder ooit rommelig te worden en goed afgestemd op de zangers.

1

van jacques en nadine <nadine.roeck@...> op zondag 21 september 2014 om 8:11

en hoe was het orkest ???