ti guarda dal Grande Inquisitor

Siegfried in Bayreuth [terug]

Opmerkingen ...

10

van Tristan <Tristanfaes@...> op woensdag 13 augustus 2014 om 23:52

Net terug...het was er inderdaad zo gigantisch over dat het eigenlijk hilarisch werd. Ik kan me niet voorstellen dat dit ernstig bedoeld was, maar heb me wel geamuseerd. Petrenko was weer geniaal!
Bij de zangers was ik erg onder indruk van Oleg Bryak! Catherine Foster had vandaag blijkbaar wat intonatielast en miste haar slotnoot gigantisch, Lance Ryan, tja...ik had het erger verwacht, maar mooi was het niet :-)

9

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 1 augustus 2014 om 12:45

Wat die voorbije Ringen in Bayreuth betreft (ik spreek nu enkel van de enscenering) Chereau ( HELAAS! enkel op TV en DVD gezien) blijft in zijn totaliteit wel een zo niet HET monument. Peter Hall (wel ter plaatse gezien) was een terugkeer naar de oertraditie maar veel minder slecht dan men beweerd heeft- en er was Hildegard Behrens!. Kupfer vond ik persoonlijk dan weer een hoogtepunt. Kirchner was als 'design' Ring wat kitcherig maar bij momenten puur visueel wel mooi. Flimm heb ik niet gezien. Dorst vond ik persoonlijk ook veel minder slecht dan men beweerd heeft en Castorf...zie mijn vorige replieken...à propos, de Erda-scene in Siegfried vond ik toch ook een absoluut dieptepunt (zo zie je maar dat smaken verschillen en dat mag, nee dat MOET!)

Wat dan die overige 2 recente vermelde producties betreft: De Holländer gesitueerd in de zakenwereld "alles is commerce", vond ik een heel interessant concept en goed weergegeven. En de Tannhauser, eenmaal men gewoon is aan het op zijn minst extavagante decor (ik heb de productie nu tweemaal ter plaatse gezien) bevat TOCH wel een paar mooie plaatjes...

8

van Dolf Lossie <adolf.lossie@...> op vrijdag 1 augustus 2014 om 11:44

De ervaring met de laatste 5 Bayreuth Ring-ensceneringen, enkele andere en nog de Boulez-Götterdämmerung bracht het inzicht dat je de Ring best per akte en Rheingold per scene beoordeelt. Binnen een en hetzelfde deel kan het immers van fantastisch tot zelfs slecht fluctueren en soms omgekeerd. vB Walküre in de Flimm Ring 2001, met schitterende eerste akte, een goede tweede en met een door de decoropbouw volledig verknalde derde akte (veel weergalm in de Walküenritt, en onthutsend lelijk zonder enige poëzie). Vorig jaar vond ik de 2de scene van Rheingold en de goudbedekkingscene van Freia best goed, de Nibelungenscene daarentegen zwak. Deze Walküre was aanvaardbaar tot schitterend. Siegfried was een bergafdaling maar ik vond de Erda-scène wel vrij knap. Götterdämmerung fluctueerde, maar de tweede akte met het prachtig koor is wel blijven hangen. Globaal ervaar ik doorgaans twee valkuilen in het ringconcept, nl. vanaf de Todesverkündigung tot net voor het gevecht in Walküre en wat er volgt na Heil Sonne tot het slot in Siegfried. De eerste klip is door nevenspektakel en een goed ritme probleemloos genomen door Castorf en Petrenko. De tweede klip was in 2013 (Ring II) een ware schipbreuk voor zowel Castorf als voor Lance Ryan.

Verder, de Holländer-enscenering is niet echt gesofistikeerd maar muzikaal is de uitvoering prachtig onder Thielemann, met opnieuw het verbluffend koor en in 2013 een droombezetting van de Steuermann (Bruns) en Daland Selig, nu vervangen) en een goede elders. De Tannhäuser ga ik nu op 12/8 in de Cinema in Aken bekijken.

De tweede "surrealistische" akte van Castelluci's Parsifal, vond ik persoonlijk wel de moeite. De rest was qua enscenering inderdaad een ramp, maar de directie van Haenchen lag een heel stuk boven die van Eschenbach in 2000. De enscenering van Herheim in Bayreuth was bijzonder knap maar in 2011 was het nog met Daniele Gatti (daarna P. Jordan) waarbij het weliswaar gepolijst, maar toch wat te braafjes klonk. Vocaal was het redelijk goed maar zonder echte uitschieters, en met pech door een instant-vervanging voor de Klingsor van Jesatko door Snell.

7

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 1 augustus 2014 om 11:29

O, op die naam op de kaarten, wordt helemaal niet gekeken! Hoe geraak jij trouwens aan 2 verschillende weken de Ring?!
Geniet alleszins van de typische ambiance in Bayreuth! ... En van de voorstellingen, wat onze opgenoemde minpunten ook zijn. Er zijn nog elementen genoeg, die het zeker de moeite waard maken; en bij de onnozelste momenten (krokodillen!) moet ge er maar eens goed mee lachen! Laat alleszins weten wat ge er van vond!

6

van Tristan <Tristanfaes@...> op vrijdag 1 augustus 2014 om 10:05

Stefan, Margo heeft samen met nog iemand mijn tickets voor deze Ring overgekocht, en niettegenstaande mijn naam op de kaarten, zijn ze blijkbaar gewoon binnengeraakt :-)
Zelf kijk ik uit naar volgende week voor de Ring, mijn eerste keer in Bayreuth.

5

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 1 augustus 2014 om 9:26

Blij dat toch iemand het met me eens is over de Lohengrin van Neuenfels in positieve zin! (en in negatieve over het derde bedrijf van Siegfried, maar daar zal het eerder zeldzaam zijn iemand met een andere mening te vinden!).
Het overkopen van kaarten lijkt veel minder een probleem dan men zou kunnen denken. In 2009 lukte me dat voor de 3 niet-Ring opera's (wel 3 dure plaatsen) en vorig jaar lukte het me nog voor Holländer (weer heel dure) en Tannhauser (heel goedkope)...
Ik vond overigens zelfs die inderdaad totaal ongeinpireerde Parsifal van Wolfgang Wagner nog beter dan die van Castelucci in de Munt! Maar DE allermooiste Parsifal (tevens één van de allermooiste ensceneringen van de agelopen jaren tout court) vond ik toch die van Herheim!
En tot slot toch ook benieuwd wat Margo vindt van de akoustiek na het bijwonen van een ganse Ring!

4

van Dolf Lossie <adolf.lossie@...> op vrijdag 1 augustus 2014 om 0:05

Vorig jaar heb ik deze volledige Ring beleefd en de Siegfried-voorstelling en in het bijzonder de derde akte vormde de op één na slechtste voorstelling van de 30 die ik er intussen heb beleefd. Nog een stuk erger was de Parsifal van 4u40 uit 2000 onder een inspiratieloze Eschenbach en een oudbakken, inhoudsloze regie van Wolfgang Wagner. Het publiek (1925 p.) hield bij het verschijnen van beide heren synchroon op te applaudisseren en verliet "en masse" stilzwijgend de zaal, zonder hen zelfs nog een boe-roep te gunnen.
Daarentegen is de Lohengrin van Andris Nelsons Hans en Neuenfels, met o.m. KF Vogt als Lohengrin een feest, (beleefd in 2011), ondanks de net iets suboptimale akoestische combinatie van koorpositionering tussen de zijwanden van het decor. Toch meer dan een poging waard om nog als toemaat te trachten een kaartje te bemachtigen door vanaf 's ochtends aan de kassa aan te schuiven en/of via navraag bij de sponsorclub (links naast de cafetaria). Het is me vorig jaar zo gelukt voor de Holländer.
Margo, de toegevoegde waarde van de akoestiek komt in de Ring het best tot haar recht bij Götterdämmerung. Het orkest is dan een derde groter en voller dan bij de andere delen met veel extra koper dat warm klinkt vanuit de diepte en met een perfect opgesteld koor in een ditmaal akoestisch zeer dankbaar decor. De strijkers zijn verhoudingsgewijs minder gedempt dan de koperblazers en het slagwerk, wat ook de verfijndheid van de totaalklank ten goede komt. De gunstige verhouding zangers/orkest lijkt nog iets toe te nemen naarmate je meer naar achter zit.
Naast de zaal zelf is het weergaloos koor nog steeds dé constante attractie van het festival. Ook het orkest is een echte hoogvlieger. Benieuwd naar je bevinding daarover van vanavond.

3

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 31 juli 2014 om 14:08

Hierop toch eventjes antwoorden dat het bijwonen van een Ring (of andere werken) in Bayreuth hoedanook een evenement is, omwille van het (heel) bijzondere kader en dus sowieso de jaren wachten waard zijn. Wat mezelf betreft is het ook een kwestie van smaak: van deze Ring hield ik (merendeels) niet, maar bv de Lohengrin van Neuenfels (met de ratten!), waarvan ik me best kan voorstellen dat ze heel wat mensen tegen de borst stoot, heb ik altijd een mooie produktie gevonden...

2

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 31 juli 2014 om 12:54

Wat een hilarische bedoening ! Ongelofelijk. Stel je maar voor dat je 20 jaar aan het wachten bent op Bayreuth een paar honderd euro betaald en je krijgt dit... Tja... Ik vind dat in de volgende Ring minstens een gangbang of een potje groeps-sex moet zitten! Misschien al de walkuren die incest plegen met Wotan ? Het is maar een idee ...

1

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 31 juli 2014 om 11:08

Voor mij waren verleden jaar het derde bedrijf met de pijpbeurt van Erda en de krokodillen aan het einde DE enorme druppel, die de emmer deed overlopen... ik had voor het eerst in mijn leven zin om mee boe te roepen (misschien heb ik dat nog gedaan ook, ik weet het niet meer), en dat wil al HEEL wat zeggen! Maar verder inderdaad een indrukwekkend mooi decor (de communistische Mount Rushmore!), een prachtig kostuum voor de waldvogel. Fafner als pooier vond ik dan weer weinig indrukwekkend. Wat die knallen betreft: bij een vorige voorstelling moet toen een man flauwgevallen zijn, vandaar de waarschuwingen (dat er geen gevaar zou zijn voor gehoorschade (!), oef!).
Overigens speelt in het eerste bedrijf ook een derde persoon mee (de "beer", hier echter dus een mens), die al 'kelner' was in Rheingold en ook nog een rol zal spelen in Götterdämmerung, een soort rode-draad figuur dus.
Muzikaal bleef het me echter heel goed meevallen. Lance Ryan meen ik verleden jaar nog degelijk gevonden te hebben en Catherine Foster was formidabel!