ti guarda dal Grande Inquisitor

IMKEB 2014 - de winnaars [terug]

Opmerkingen ...

9

van Tristan <Tristanfaes@...> op woensdag 4 juni 2014 om 19:37

Om toch maar even aan te vullen: mijn ouders moesten lang geleden naar Parijs gaan om daar een jonge Belgische basbariton te ontdekken als Figaro (van Dam dus...). Hier was hij toen niet zo gekend

8

van ricci <riccifrederic@...> op woensdag 4 juni 2014 om 19:00

en zelfs als ze kwaliteit hebben worden ze niet geengageerd of pas na grote successen in het buitenland, denk aan Westbroek hoe lang heeft die moeten wachten vooraleer ze een kans kreeg in Amsterdam? Neen, zelfs met kwaliteit komen ze niet of onvoldoende aan de bak.
En stel -nadruk op stel- dat er idd geen kwaliteit is waartoe dienen al die academie en conservatoriumopleidingen dan?
Bezigheidstherapie?

7

van Jan VDB <jand_vdb@...> op woensdag 4 juni 2014 om 10:44

@Ricci & Margo: ik ben er van overtuigd dat het ontbreken van Belgische zangers niet zozeer aan het feit dat ze Belg zijn ligt, maar aan de kwaliteit... Je gaat me toch niet zeggen dat mensen als Jodie Devos of Charles Dekeyser van hetzelfde niveau zijn als een Marie-Nicole Lemieux of een Lionel Lhote?
Die positieve discriminatie wwerkt misschien voor vrouwen in de regering of immigranten in een bedrijf, maar in een artistiek milieu gaat kwaliteit voor. Je moet iemand engageren omdat hij goed zingt, niet omdat hij al dan niet Belg is...

6

van Margo <margo@...> op woensdag 4 juni 2014 om 9:39

Zeg nooit nooit...

Maar in deze moet ik ricci wel gelijk geven dat onze operahuizen niet massaal op de laureaten springen om ze te engageren. Dat heeft waarschijnlijk wel iets met timing te maken en het plannen van de volgende seizoenen, maar toch.

De enige recente laureaten die ik zo meteen kan bedenken die wel al in de Munt gezongen hebben, zijn uiteraard Marie-Nicole Lemieux, Hélène Guilmette (Sophie in Werhter), Michèle Losier (recent nog Sesto), Vladimir Baykov (Boris, alternerend met Van Dam) en Lionel Lhote... maar dat is toch allemaal al van twee of meer wedstrijden geleden.

Van de 2011-editie heeft Thomas Blondelle wel al in de Munt gezongen (in Frühlings Erwachen), maar dat was nog van voor hij aan de wedstrijd meegedaan heeft.

Het feit dat Dekeyser, Yu en Laulan al in de Munt gezongen hebben, heeft meer met de Muziekkapel te maken dan met iets anders...

Maar gezien de voorgeschiedenis denk ik ook niet dat we iemand uit deze lichting de eerst volgende drie-vier jaar in de Munt zullen horen in een substantiële rol.

5

van ricci <riccifrederic@...> op woensdag 4 juni 2014 om 0:16

@ Steffie : je bent nog vergeten de Heer Hermans te vermelden
@Jan : neen die opmerking si niet belachelijk maar to the point, 'Belgische' (om dit woord maar eens te gebruiken) artiesten krijgen weinig of geen kansen in onze operahuizen (iets meer in Luik), comprimario rollen -laat staan hoofdrollen- worden steevast bezet door buitenlanders..verleden en huidige programmatie bewijst het......Ieder zijn waarheid? Neen, ik heb gelijk

4

van Caprasse Stefan <stefan.caprasse@...> op dinsdag 3 juni 2014 om 19:56

Ge weet hoe graag dhr. Ricci op de Muntdirectie kapt (waarop niet?) en een speciale glazen bol heeft om in te zien welke zangers er niet zullen geengageerd zullen worden... :-)

3

van Jan VDB <jand_vdb@...> op dinsdag 3 juni 2014 om 14:45

Ricci, vooral jouw opmerking is belachelijk. Charles Dekeyser (niet in de finale), Yu Shao en Sarah Laulan hebben reeds in de Munt gezongen, Jodie Devos heeft als ik me niet vergis in het jeugdkoor van de Munt gezeten en er is absoluut geen reden om aan te nemen waarom zangers als Emöke Barath of Chiara Skerath nooit in Brussel op het toneel zouden staan.

Je hebt wel gelijk over de pruik van Clémeur :)

2

van ricci <riccifrederic@...> op zondag 1 juni 2014 om 12:55

1. om een zanger volledig objectief te kunnen beoordelen moet je hem dus live gehoord hebben
2. niemand van deze bende zal een internationale carriere van formaat hebben, enkelen zullen wel hun brood kunnen verdienen maar sterren, nee die zijn d'r niet bij
3. de drie 'Belgische' kandidaten hadden vroeger zeker carriere kunnen maken in eigen land toen de KVO etc nog voor een deel ensemble theaters waren, ze hadden er kunnen groeien, die kans is hen ontnomen door spijtige culturele verschuivingen en socio-economische toestanden
4. TOTAAL BELACHELIJK vond ik de houding van Petra de Caluwe, jezus wat een aanstellerij -dat rechtstaan, opzij gaan staan en kussen gedoe-vooral als je dan weet dan hij van heel die bende niemand zal engageren, misschien voor een enkele voorstelling maar daar zal het bij bljven zelfde geldt ook voor La Clémeur (dat zwart geverfde haar begint nu echt wel op te vallen een beetje zoals bij Pavarotti) en dan die er helemaal niet thuishoort want NIKS van stemmen afkent Serge Dorny, buitengegooid in Dresden en op hangende pootjes terug mogen komen naar Lyon ondanks dat zijn personeel hem daar letterlijk uitspuugt.
Vond de onderonsjes tussen van Dam en Berganza wel leuk.
Neen, een editie om snel te vergeten. Hoe leuk is het soms ook vind maar zangwedstrijden zijn niet meer van deze tijd, de realiteit is zo verschillend van een halve eeuw geleden toen opera nog een zekere rol speelde en er veel meer huizen waren met mogelijkheden, da's allemaal weg.
SHOOT!

1

van Karl <karl_stas@...> op zondag 1 juni 2014 om 11:39

Margo, ik vond je oordeel over Hwang Sumi onterecht bijzonder negatief. Ik heb niet de luxe de finale in de zaal bij te wonen, maar op basis van wat ik gehoord heb op radio en tv vond ik wel dat ze een plaats verdiende bij de laureaten, en zelfs bij de top drie. Of ze een verdiende winnares is, is een andere zaak, maar ze stak in elk geval wel met kop en schouders boven alle andere Aziatische kandidaten uit. Om op haar leeftijd en met haar achtergrond zo een vertoking van Richard Strauss' Abschied neerzetten, vind ik toch een fenomenale prestatie.

Waar ik het wel met je eens ben is dat het volstrekt onbegrijpelijk is dat Gerstenmeier zelfs niet bij de laureaten zit. Ik denk dat ze zwaar afgestraft is voor haar repertoirekeuze in de finale - had ze toch Mimi gezongen in plaats van Brahms bijvoorbeeld, dan was ze waarschijnlijk hoger geëindigd. Niet omdat de KEW "verworden" is tot een ordinaire operawedstrijd, zoals je suggereert, maar omdat dit van meer durf had blijk gegeven dan alleen maar stukken te zingen waarin ze "thuis" is. Ik denk dat Laulan aangetoond heeft dat een beetje durf en variëteit in de repertoirekeuze loont in deze wedstrijd. Ik ben er zeker van dat we nog van Gerstenmeier zullen horen, wat voor de meeste laureaten waarschijnlijk niet het geval zal zijn. Als ik zou moeten voorspellen we een kans heeft een mooie carrière te maken, dan denk ik dat Sumi, Laulan en Gerstenmeier de beste kaarten hebben. Devos en Skerath heb ik niet gehoord, maar ik ben geneigd de publieksprijzen toe te schrijven aan chauvinisme aan beide kanten van de taalgrens (in de commentaren op RTBF werd Devos te pas en te onpas bewierookt, terwijl ze op VRT uit den treuren bleven herhalen dat Skerath uit Leuven afkomstig is - wat een provincialisme!). Tehoval kan zich voorlopig beter tot het soubrette-repertoire beperken, want om voor een jury met Berganza erin Una voce poco fa op die manier te zingen, getuigt echt van een totaal gebrek aan inzicht! Yu Shao heeft volgens mij veel potentieel, maar mist voorlopig de maturiteit en kracht die nodig is voor Lenski. Over Barath kan ik mij niet uitspreken, want die heb ik ook gemist. Al de rest is om snel te vergeten, inclusief Park wat mij betreft - er is meer nodig dan een dure Juilliard-opleiding om van iemand een echte musicus te maken!