ti guarda dal Grande Inquisitor

IMKEB 2014 - Eerste ronde, dag 1 [terug]

Opmerkingen ...

4

van Margo <margo@...> op zaterdag 17 mei 2014 om 23:01

Ik heb er "De droom van een vorstin" nog eens op nageslagen... het boek van Vic De Donder dat als bijlage alle jury's oplijst. Ter vergelijking was dit de jury van de eerste zang-editie in 1988:

- Irina Arkhipova
- Martina Arroyo
- Jane Berbié
- Ria Bollen
- Christiane Eda-Pierre
- Robert Gartside
- Yvonne Minton
- Vladislav Piavko
- Herman Christian Polster
- Vera Rozsa
- Elisabeth Schwarzkopf
- Graziella Sciutti
- Eric Tappy
- José Van Dam

Geen intendant of pianist in zicht... allemaal zangers, de ene al legendarischer dan de andere, en met Vera Rozsa zowat de meest bekende zanglerares ter wereld.

Voor wat het waard is...

3

van ricci <riccifrederic@...> op vrijdag 16 mei 2014 om 20:56

wist niet dat van Dam ook in de jury zat, stond niet op het lijstje van de KEW website toen ik e rnaar keek....maar in vergelijking met vorige jurys valt deze toch echt wel licht uit, maar ik blijf luisteren

2

van Margo <margo@...> op vrijdag 16 mei 2014 om 13:16

Ricci, je gaat wel lichtjes kort door de bocht...

Het klopt dat er (te) veel sopranen deelnemen, maar dat kan je niet de wedstrijd of de deelneemsters verwijten... trouwens... buiten "Billy Budd" zijn er weinig opera's waarvoor je geen sopraan nodig hebt.

Een en ander maakt dat de eerste ronde niet altijd even boeiend is, maar dat ligt niet zozeer aan de sopranen zelf, maar aan hun gebrek aan fantasie om een programma samen te stellen. Voor de finale moeten ze weliswaar uit een beperkte lijst kiezen, maar voor de eerste twee rondes zijn ze totaal vrij. Maar toch wordt telkens weer hetzelfde zangboekje opengetrokken.

De relevantie van de KEW is inderdaad twijfelachtig... zeker nu ze het reglement wéér veranderd hebben, waardoor het nu een ordinaire zangwedstrijd geworden is en ze haar eigenheid totaal kwijt is.

Over de jury kan ik je mening gedeeltelijk delen: twee liedpianisten en drie opera-intendanten is van het goede teveel. Alleen denk ik dat José Van Dam toch ook wel iets afweet over zang. En alhoewel ik geen fan ben van Prégardien als liedzanger, is hij zeker niet onkundig... blijkens een indrukwekkende en zeer analytische master class die ik ooit van hem bijgewoond heb. Maar die ging uiteraard over liederen en niet over opera.

1

van Ricci <riccifrederic@...> op donderdag 15 mei 2014 om 18:53

'tis dus weer een meisjeswedstrijd m.a.w. DE nieuwe grote zanger gaan we weer niet horen want die zingt uiteraard al land m.a.w. die heeft geen wedstrijdjes meer nodig tenzij die van cardiff als auditienummer. Deze zangwedstrijd heeft GEEN nut meer en is volgens mij OERvervelend geworden-alhoewel men mij het tegendeel wil bewijzen. Zie naar de samenstelling van de jury buiten June Anderson en Berganza zit er niemand in de jury maar dan ook niemand van enige betekenis met betrekking zangtalent/techniek. Allez Brenciu waarom zit die d'r nu in? Heeft nauwelijks een carriere van betekenis gehad en zit nu al in de jury. Heb net de Vlaamse bas gehoord op cobra, ben minder enthoesiast dan onze groot inquisiteur, het ging al fout met zijn inzet en vond het allemaal nogal mat, flauw, vooral week en monotoon klinken. Zing toch eens door man, dacht ik voortdurend en open je mond. De kerel heeft misschien vokaal talent maar moet een andere techniek aanleren want met dit piepgedoe komt ie nergens.