ti guarda dal Grande Inquisitor

Rigoletto in de Munt [terug]

Opmerkingen ...

9

van Wim <wim_miranda@...> op woensdag 21 mei 2014 om 23:27

De voorstelling van 20 mei meegemaakt en heel erg onder de indruk ! Platanias zonder twijfel WERELDTOP, hij grijpt je vast vanaf het begin en laat je niet meer los. Hij speelt de rol niet, hij is gewoon Rigoletto en Saturova moet niet onderdoen als Gilda. De interactie tussen deze 2 zangers is echt onvoorstelbaar !
Chacon-Cruz vind ik geen aangename stem maar in die rol is dit geen ramp. Pisapia (die dit seizoen Radames zong in Luik) had ik veel liever gehoord maar met zo'n sublieme Rigoletto en Gilda mag je niet klagen. Voeg daarbij de geniale inzichten van Carsen en je hebt natuurlijk een adembenemende maar vooral ook ontroerende productie. De laatste 10 minuten, als Rigoletto ontdekt dat hij zijn dochter (en dus eigenlijk zijn leven) verliest, zijn onvergetelijk, zo levensecht. Op dat moment gaat Platanias zodanig op in die rol, is hij zo radeloos dat je bijna gelooft wat er zich afspeelt. Je voelt dat hij alles gegeven heeft, hij leek wel uitgeput. Wat een uitzonderlijk zanger en acteur, Topniveau !

8

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 14 mei 2014 om 13:17

Over de Wagnerlibretti en Uw mening over regisseurs, geen commentaar of we zijn weer vertrokken voor een marathondiscussie waar ik weer riskeer uit de bol te gaan... Wat Mortier betreft (goed mijn tekst lezen aub!), ik val nergens Mortier zelf aan (ik had zelfs veel respect voor hem op een paar van zijn standpunten na en inderdaad, hij gaf Verdi, Donizetti, barok enz...), wel zijn slaafse leerling Jos Hermans, die te pas en te onpas naar hem refereert om zowat 80% van het repertoire af te breken en zowat iedereen van slechte smaak te beschuldigen!

7

van Ricci <riccifrederic@...> op woensdag 14 mei 2014 om 12:38

en nog dit : GEEN ENKELE maar dan ook geen enkele regie kon/kan maar tippen aan de updateversie (Italiaanse Maffia) van de ENO destijds en dit vanwege een traditionalist qua regies, ik ga enkel voor de stemmen Ťn de muziek naar de opera -als ik nog eens ga - maar nooit speciaal voor een regisseur, heaven forbid, die "hogepriesters van de slechte smaak" (Claus dixit)

6

van Ricci <riccifrederic@...> op woensdag 14 mei 2014 om 12:36

1. Wagner libretti DAT zijn pas 19de eeuwse draken
2. in defense of Mortier : a. GM heeft ooit zelf Rigoletto scenisch willen brengen in de Munt b. bewonderde La Juive
3. in defense of Canio zijn 'italiaans' hier de juiste versie: "il teatro e la vita non SON la stessa cosa"....
4. ShakespEAre, maar kom hier kun je zeggen dat ook in zijn tijd de naam verschillend werd gespeld

5

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 14 mei 2014 om 10:56

Mijn beurt om het helemaal met U eens te zijn, Wim. We verstaan mekaar blijkbaar goed! In godsnaam! Dit is opera! Dit is theater! Dit is melodrama! (heerlijk toch?) 'Il theatro e la vita non ť la stessa cosa!' (Canio dixit). Ge zult me zeker niet horen zeggen dat alle libretti Shakespaere zijn (al heeft Shakespaere ook zijn 'onwaarschijnlijkheden'-realistisch gezien dan toch) maar Rigoletto heeft juist een heel goed libretto! Het tittelpersonnage is prachtig getekend (in al zijn contradicties) en de muziek sluit daar perfect op aan! (Pari siamo! Cortigiani!). Maar ook mindere libretti zijn voor mij geen excuus om een opera concertant te geven. Alstublieft! Als men sommige mensen zou volgen, zou men minstens 80% van het repertoire of niet geven, zoals de 'flutopera's uit de barok' of de 'draken uit de belcanto'; nietwaar, meneer Jos Hermans. En 'La Juive' heeft ook al zijn veto! Maar ja, Mortier (God hebbe zijn ziel!) zal het ook wel zo gezegd hebben, zeker?! Of ze allemaal concertant geven! En dan pas ik! Bij een concertante uitvoering heb ik nooit het gevoel volwaardig naar de opera geweest te zijn! Dan kunt ge evengoed een CD opzetten, dan hebt ge meestal NOG een betere uitvoering ook! Meningen verschillen en niet iedereen kan van hetzelfde houden, maar als een libretto U zo stoort dat ze Uw luister- EN kijkplezier verbrot, kunt ge (naar mijn bescheiden mening) beter gewoon niet naar dat werk gaan...

4

van Wim <Wim.verdonck@...> op dinsdag 13 mei 2014 om 23:19

@Dirk: 't is net zo'n enscenering als de deze die een "negentiende eeuwse draak" tot een prachtige belevenis maakt. Ik had in elk geval te doen met die sukkel van een clown. Maar je suggestie heeft me aan het denken gezet: misschien moeten we het omkeren en kunnen er wel een paar hedendaagse draken enkel geŽnsceneerd worden en kan de muziek weggelaten worden...

3

van Dirk Vermassen <dirk.vermassen@...> op dinsdag 13 mei 2014 om 20:21

Een knappe, vakkundige regie inderdaad, mooie beelden, en degelijke zangers. Maar een en ander kan toch niet verhullen dat Rigoletto, net zoals Il Trovatore en La Forza del Destino, een negentiende-eeuwse draak is, een onwaarschijnlijk melodrama dat ondanks de muziek op geen enkele manier kan overtuigen of ontroeren. Zou men dat soort werken niet beter concertant uitvoeren ?

2

van Wim <wim.verdonck@...> op dinsdag 13 mei 2014 om 0:05

Helemaal mee eens, Stefan. Carsen is mij favoriete regisseur. Waarschijnlijk omdat zijn producties goed "leesbaar" zijn. Daarom zal hij ook nooit de "productie van het jaar award" uitgereikt krijgen, maar voor mij is hij de beste. Ik vond de Rigoletto van zondag ook heel sterk, zowel scenisch als vocaal. Hiervoor ga ik naar de opera!

1

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 12 mei 2014 om 10:22

Inderdaad een prachtige produktie! En dat alles zich op de circuspiste afspeelt stoort me niet, omdat het hier geen realistische enscenering betreft, maar het circus als allegorie voor de wereld... En wat een opluchting dat na de vreselijk lelijke Traviata's en andere Manon Lescauts (Il trovatore vond IK wel interessant...) de Munt met Hamlet, Jenufa en deze Rigoletto weer uitpakt met visueel (heel) mooie ensceneringen! Enkele prachtige beelden, zoals de vermelde aria van Gilda gezongen op een trapezeschommel tegen een sterrenhemel of de overleden moeder van Gilda die op het einde als een engel uit de lucht komt 'vallen'...
Met mijn beperkte kennis van zaken vond ik de bezetting ook meer dan behoorlijk: Ik vond Chacon-Cruz soms wel lichtelijk 'brallen' maar zijn laatste bedrijf was wel beter. Gillet vond ik vocaal en fysisch prachtig als Gilda (ik vond wel een paar hoge noten ontbreken op het einde van haar aria, of zijn dat noten die er anders 'bijgezongen' worden?) en sorry, maar ik vond Tiliakos scenisch een enorm geengageerde Rigoletto en ook vokaal vond ik hem redelijk indrukwekkend... Ik was dus na de voorstelling werkelijk in de wolken! En ik hoop hierbij, beste Eric, dat ik weer niet teveel gezaagd heb...