ti guarda dal Grande Inquisitor

Rienzi in Mönchengladbach [terug]

Opmerkingen ...

5

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 2 januari 2014 om 12:13

De enige absoluut volledige opname van Rienzi (4u37) zou inderdaad een BBC opname zijn uit 1976 onder Edward Downes. Zie voor meer informatie daarover de discografie van het Rienzi-nr van AVANT-SCENE. Het zou overigens ook musikaal een hele goede opname zijn...

4

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 2 januari 2014 om 12:05

Ik heb deze zomer Rienzi gezien in Bayreuth, samen met Die Feen en Das Liebesverbot (trouwens alle 3 werken die ruimschoots de moeite waard zijn en wat vaker zouden mogen opgevoerd worden - men moet natuurlijk wel even willen vergeten dat deze werken geschreven zijn door de componist van Tristan en Parsifal!). Dat waren, geloof ik de produkties van Leipzig. Inderdaad was die Rienzi ver van volledig, wat toch spijtig is in het Wagnerjaar EN in Bayreuth. Wel een mooie enscenering en Dean Smith als een degelijke Rienzi. Waarom zou het overigens "uiteraard" uitgesloten zijn de opera in de -bedoelde- 14de eeuw te plaatsen? Ik ben overigens niet helemaal akkoord om Rienzi als een soort van Hitler voor te stellen; ik denk dat Wagner hem tot op het einde als een idealist wilde voorstellen, die -terecht- de macht van de adel wil breken en op het einde eerder het slachtoffer wordt van zijn noodzakelijke keuzes tussen mildheid en ongenadigheid...

3

van Hugo <hugo.delava@...> op maandag 30 december 2013 om 18:20

Walter, de versie die in de DO Berlijn gespeeld wordt is volgens mij niet completer dan die in Mönchengladbach/Krefeld. Wel vind ik die enscenering ongemeen boeiend. Maar ook op dat punt scoort Leipzig het hoogst.
De beste tenor die ik als Rienzi hoorde was Andreas Schager, onlangs nog Tristan in Antwerpen. Hij viel in Berlijn in voor Torsten Kerl en was een revelatie.
Akkoord overigens wat betreft volledige uitvoeringen van opera's, vooral van Meyerbeer etc. Zeer aanbevelenswaardig is de productie van "La Juive" die een paar jaar liep in Stuttgart en nu overgenomen is door de Semperoper.

Gtz,
Hugo

2

van Walter <walter.boers@...> op zondag 29 december 2013 om 21:06

In de Deutsche oper in Berlijn heb ik een paar jaar geleden een heel wat vollediger versie gezien, met Torsten Kerl in de hoofdrol. Dat was geweldig! Die versie is ook op dvd te verkrijgen. Ik ben enkele weken geleden ook in Mönchengladbach gaan kijken, en had daar jammer genoeg Ketilsson, die de rol echt niet aankon. Ik ben overigens ook speciaal naar Chemnitz gegaan voor die Vasco da Gama, en zoals gewoonlijk bleek weer eens dat de meeste opera's veel beter zijn als je ze volledig opvoert, wat mij betreft zelfs inclusief balletten.

1

van Hugo <hugo.delava@...> op zondag 29 december 2013 om 14:35

Zag de productie vorig seizoen in Krefeld met Ketilsson als "Rienzi". Noch de productie noch de zangers hebben toen indruk gemaakt - behalve dan misschien Günschmann.
Ik had toch verwacht dat op zijn minst één theater de moed gehad zou hebben om tijdens het Wagnerjaar een volledige versie van "Rienzi" te brengen. Niet dus, de langste voorstelling die ik ooit zag vond plaats in Leipzig en duurde zonder pauzes zowat 2u50min.
Er kan natuurlijk altijd gediscussieerd worden over coupures. Neem nu "L'Africaine" van Meyerbeer. Ik zag ooit in Chemnitz de "oorspronkelijke" versie onder de naam "Vasco de Gama". Die duurde bijna 5u zonder pauzes. Nochtans was de namiddag op geen enkele manier saai en het publiek razend enthousiast.
Nee, het enige dat ik zou weglaten in "Rienzi" is het ballet van zowat 40 minuten. Er bestaat trouwens een opname van de BBC Radio uit de jaren '70 van vorige eeuw die vrij compleet is.

Gtz,
Hugo