ti guarda dal Grande Inquisitor

Der Rosenkavalier in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

9

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 22 januari 2014 om 13:47

Bedankt voor de toelichting; interessant om weten...

8

van Jef Smits <jsmits@...> op woensdag 22 januari 2014 om 13:01

Beste mensen, in deze productie wordt wel degelijk veel gecoupeerd. Het lijstje is niet klein. De coupures die de Vlaamse Opera besliste te doen, komen echter grotendeels overeen met de coupures die reeds tientallen jaren door alle grote dirigenten en regisseurs worden toegepast. Ik vermoed dat bepaalde passages op geen enkele opname te vinden zijn. In vergelijking met de originele partituur van Strauss werd er dus veel geknipt, maar als u dat vergelijkt met uw cd of dvd thuis, lijkt het alsof de Vlaamse Opera niets heeft gecoupeerd. Hoogachtend, Jef Smits - Hoofd van de muzikale instudering, Vlaamse Opera.

7

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 20 januari 2014 om 12:58

Gisterennamiddag in Gent de produktie gezien. Inderdaad (voor de Vlaamse Opera!) abnormaal "normale" enscenering. Zij het wel in een heel sober decor - weinig Weense Rococo - ook bv weinig ceremonieel bij Faninal bij de overhandiging van de roos; het decor was vooral heel functioneel en alles lag in de uitgediepte personenregie waarin alle personages heel menselijk (!) werden voorgesteld. Zo bracht Bengtsson een grootse Marschalin,
vrolijk, melancholiek en geresigneerd (haar laatste geste voor ze aan het einde van het -fantastisch gezongen!-trio van de scene gaat!). Doufexis blijft heel het stuk een onhandige jongeling (tot zelfs bij de aanbieding van de roos, waar hij eerst naar de verkeerde toegaat!) en Karg evolueert als Sophie van naief meisje tot min of meer zelfbewuste vrouw. De stemmen waren als geheel eerder licht maar dat stoorde niet, integendeel het gaf alles een Mozartiaanse sfeer. Kurt Rydl als invaller speelde waarschijnlijk vooral zijn eigen Ochs, maar deed dat met verve en gelukkig niet te vulgair - wel raar om hem hierin te zien na zijn werkelijk terrifiante Hagen in Amsterdam! Ook vocaal mag hij er nog steeds zijn.
Ik ging dus heel tevreden naar huis. Nogmaals, het hoeft van mij niet altijd zo "getrouw" te zijn maar het is soms wel een verademing, zeker als het zo mooi gebracht is!

6

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 27 december 2013 om 22:12

Sorry, maar zelfs zware dagen zijn geen reden voor coupures! :-) :-) :-)

5

van Wim <wim.verdonck@...> op vrijdag 27 december 2013 om 21:53

Na de mooie enscenering van Tosca, is Rosenkavalier weer een schot in de roos! Hopelijk zet deze trend zich door. Het zijn producties als deze waarvoor je naar de opera gaat: heerlijke stemmen, duidelijke enscenering, prachtig afgewerkt met mooi decor en kostuums.

@Stefan: ik ben in principe ook tegen coupures, maar na een zware dag heb ik toch ook gedacht dat in het eerste bedrijf minstens een half uur geknipt mocht worden...

w.

4

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 24 december 2013 om 19:20

Hoewel ik, wat mij betreft, heel verdraagzaam ben wat "afwijkende" ensceneringen betreft (ik wordt graag af en toe verrast in een toch al voorspelbaar medium als opera), kan dat soms zwaar tegenvallen. Het is echter een kwestie van heel persoonlijke smaak. De Tristan van begin seizoen vond ik bv visueel vreselijk! Het is daarom inderdaad soms een opluchting -in de Vlaamse Opera nog wel!- nog eens een opera in een "normale" enscenering te zien, zeker een époque-gebonden stuk als Der Rosencavalier! Daarom en ook wat het muzikale betreft, verheug ik me over de recentie van onze Inquisiteur (lang geleden zo positief!) en kijk eveneens uit naar de voorstelling (januari in Gent).
Waar ik het echter totaal oneens blijf met onze Inquisiteur, is over het knippen in opera's, of het nu gaat over het 3de bedrijf van Tristan of het 1ste van Der Rosencavalier. Ik spreek wellicht mijzelf tegen maar ook al vind ik Der Rosencavalier ook een ietwat langdradige opera toch ben ik principieel tegen coupures (evenmin als in eender welke opera). Dit is echter een heel persoonlijk standpunt en ik kan me voorstellen dat anderen hier anders over denken...

3

van Matthijssen Willy <adbr1@...> op zondag 22 december 2013 om 12:44

het was gewoon een klasse avond ,zo mooi ,zo vol met stijl en emoties ,dat was lang geleden ,super

2

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op zondag 22 december 2013 om 12:28

Een "normale" regie én mooi gezongen..... wat wil je nog meer in opera?

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op zaterdag 21 december 2013 om 16:19

Eindelijk na 2 eerste zwalpende producties. De staande ovatie die Waltz kreeg op de premiere bewijst toch hoe mensen hunkeren om af en toe eens een normale productie te zien, en wat is daar ook mis mee? Ik kijk ernaar uit.