ti guarda dal Grande Inquisitor

Stiffelio in Mönchengladbach [terug]

Opmerkingen ...

3

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op dinsdag 5 november 2013 om 8:02

Volledig akkoord met Stefan Caprasse! En wat is eigenlijk een meesterwerk......?
Verdi is en blijft Verdi...... groots!

2

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 4 november 2013 om 20:04

Helemaal mee eens dat Stiffelio tot de populairdere opera's van Verdi zou mogen behoren! Het verhaal is op menselijke schaal en muzikaal is het bijna zo niet helemaal evenwaardig aan de 'populaire 3'. Ik zag destijds een mooie produktie in Luik en ook de DVD met Carreras en Malfitano is prachtig...
Wat Aroldo betreft: er zijn een paar muzikale aanpassingen gedaan (oa het slot is compleet nieuw) maar het verhaal van Stiffelio is nogal ongeloofwaardig (vanwege de censuur) getransponeerd naar de kruisvaarderstijd en komt daardoor veel minder menselijk over. Nietemin mag het af en toe gespeeld worden - zoals AL zijn werken overigens, want er zijn toch NOG minder gespeelde werken (Alzira, Il bataglio di Legnano...) waarschijnlijk geen meesterwerken maar IK vind dat ook niet-meesterwerken af en toe mogen gespeeld worden!

1

van Hugo Delava <hugo.delava@...> op zaterdag 2 november 2013 om 15:44

Ik was ook onder de indruk van de kwaliteit van de "Stiffelio" in Mönchengladbach. Goede bezetting en een logische enscenering en vooral dat laatste is in Duitsland geen evidentie.
Wel had ik wat meer reserves bij Izabela Matula (die me ook niet zo jong leek), vooral omdat haar intonatie af en toe twijfelachtig is. Maar een stem heeft ze wel.
"Stiffelio" staat dit seizoen ook nog op het programma in Mannheim.
Nu is het nog uitkijken naar een productie van "Aroldo", misschien we de minst gespeelde opera van Verdi.
Gtz, Hugo