ti guarda dal Grande Inquisitor

Seil Kim in deSingel [terug]

Opmerkingen ...

3

van Dirk Vermassen <dirk.vermassen@...> op donderdag 24 oktober 2013 om 20:48

En nog tussendoor: ik heb het gisteravond niet uitgehouden in de Tristan van de Vlaamse opera. Toen na een prachtig en ontroerend voorspel het doek opging, kon het contrast niet groter zijn: tegenover de verheven en verheffende schoonheid van Wagners muziek, de gewilde lelijkheid en de deprimerende banaliteit van wat er te zien was. Ik wil aannemen dat niet iedereen het niveau van Wagner en van wat hij wou zeggen aankan - als Lernous iets begrepen heeft van Tristan, kan hij het in elk geval goed verbergen - maar alles neerhalen in een gore modderbrij is nog een andere zaak. Vindt men geen regisseurs die nog betekenis willen en kunnen geven aan dergelijke werken , dan kan men ze beter concertant brengen.

2

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 21 oktober 2013 om 10:21

Effe tussendoor: effenaf prachtige voorstelling van Tristan und Isolde door de Reisopera gisteren in Maastricht. Werkelijk formidabele Isolde van Claudia Iten! Een vooral in het derde bedrijf bloedstollende Tristan van Robert Kûnzli! Spijtig dat de Brangäne van Anne-Marie Owens na een goed eerste bedrijf in het tweede bedrijf plots in vocale moeilijkheden kwam. Een degelijke Marke van Yorck Felix Speer en een heel présente Kurwenal van Sebastian Noack. Heel mooi klinkend orkest en heel spanningsvol gedirigeerd door Antony Hermus. Sober maar stemmingvol decor en tenminste terzake doende! Mooie kostuums. Heel verzorgde personenregie. Enfin, ik was in de wolken! En sommige mensen zouden tevreden geweest zijn want afgezien van de gebruikelijke coupure in II was hier ook bijna de ganse eerste monoloog van Tristan in III weggelaten (en dat met zulk een Tristan!) ...

1

van d. tecker <diny.tecker@...> op zondag 20 oktober 2013 om 23:55

Mag ik bij een recital van een lied duo ook lezen hoe de pianist speelde? Het is opmerkelijk hoe anno 2013 er nog steeds 'critici' zijn die aan dit gelijkwaardig muzikale aspect geen "noot vuil maken'. Dank u wel.