ti guarda dal Grande Inquisitor

Giulio Cesare in Parijs [terug]

Opmerkingen ...

2

van Ingrid <ingrid.blaauboer@...> op zondag 9 juni 2013 om 22:17

Ik bevestigen dat de vervangster van Sandrine Piau inderdaad de niet onverdienstelijk presterende Koreaanse sopraan Yun Jung Choi is. Vreemd genoeg wordt Sandrine Piau nog steeds vermeld in de distributie, terwijl ze al voor de 3e of 4e keer invalt, maar op aanvraag kreeg ik een ander los vel met een uitgebreide biografie van deze jonge sopraan, die gekopieerd lijkt te zijn van deze link : http://www.amo-massis.com/~a808amom/index.php?l_idpa=16

1

van Wolfgang Jenniges <wjenniges@...> op maandag 3 juni 2013 om 11:57

Ik was vrijdag 31.5. jl. in deze (veel te lange: van 19 uur tot 23u30) voorstelling in het Palais Garnier. Toen zong Sandrine Piau wel.

De enscenering is inderdaad wat overladen: er gebeurt gewoon veel te veel op de scène (en er wordt door de figuranten veel lawaai gemaakt, op de scène en achter de coulissen), wat de aandacht sterk afleidt van de zang (waar het bij barokopera toch in de eerste plaats om gaat).
Ook Dominique Visse (met zijn kapotte stem; Nireno is overigens geen rôle de caractère: dit was daarom voor mij een miscast) moest een aantal keren de clown uithangen en daardoor de aandacht van een lang uitgesponnen emotiebeladen aria van bv. Cornelia afleiden (en daarmee de sfeer eigenlijk stuk maken).
Is men bevreesd voor het onverkort tonen van emoties en heroïek?
Ik heb dus gemengde gevoelens, hoewel ik over het algemeen wel van de aanpak van Pelly houdt.

Vocaal vond ik de Cornelia ook de beste prestatie. Deze mezzo is eigenlijk de enige echte opera-stem in de cast. Ik zat op het frontbalkon in het midden (een "optima"-plaats zoals ze dat daar terecht noemen) en er waren momenten waarop de andere zangers niet door het (toch al vrij minimalistisch opgevatte) orkest doorkwamen. Dat zou toch niet mogen.

Ik zou ervoor pleiten dergelijke opera's (als men voor een "authentieke" opvoering opteert) alleen in de Opéra comique of het TCE te doen: daar klinkt het veel beter.
Nog beter natuurlijk een uit de kluiten gewassen opera-orkest te gebruiken, met grotere stemmen die een grotere zaal ook kunnen vullen, liefst ook met "wohltemperierte" hoorns. (Maar dat is als vloeken in de (barok-)kerk, niet?)