ti guarda dal Grande Inquisitor

Tragedy of a Friendship in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

36

van ricci <riccifrederic@...> op woensdag 29 mei 2013 om 23:23

1. alle meningen zijn subjectief !!!!!!!!!!
2. het blogje bood/biedt hem een ere-lidmaatschap (what's in a name ere-lidmaatschap jeeeeeezus) aan da's meer dan wa ophemelen en ja door die twee maakt het 'blogje' zich dus in mijn ogen belachelijk

35

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 28 mei 2013 om 9:04

Fabre zijn theater is ook niet echt mijn ding, maar zijn beelden vind ik vaak wel mooi. Zijn houding tegenover dieren (bv katten) vind ik ook niet kunnen maar doet hier niet helemaal ter zake. En vinden dat een blog zich "belachelijk" maakt door hem op te hemelen gaat een beetje ver (maar is een individuele en dus subjectieve mening).

34

van ricci <riccifrederic@...> op maandag 27 mei 2013 om 22:51

Een blogje dat reeds tweemaal geprobeerd heeft de grote dierenvriend een ere-ding aan te bieden maakt zich zelf belachelijk en dus 'waardeloos' .....

33

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 27 mei 2013 om 10:14

Ik heb zelf bij Leidmotief nog niet meegemaakt dat men mijn commentaar censureerde, ook al was ik het compleet niet eens met anderen (misschien anderen wel?). Meningen verschillen op alle blogs en overal drukt de ene zich al subtieler uit dan de andere en heeft de ene al een bedenkelijkere mening (vanuit mijn subjectief standpunt) dan de andere. Waarom Leidmotief dan eerder een "waardeloos blogje" zou zijn dan bvb deze blog?

32

van ricci <riccifrederic@...> op maandag 27 mei 2013 om 9:22

misschien op youtube of zo, het kwam er op neer dat Kama Fabre een opgeblazen nietszeggende infantiele ver overroepen 'imposter' was, btw hij zei dat terwijl fabre d'r zelf bij zat : il faut le faire, heerlijk momentje! en dit reeds in de jaren 90
Nu vind ik Kamagurka ook wel overroepen maar toch nog iets meer hebben dan het 'genie' aka 'fantast' uit de Seefhoek

31

van Kathleen <kathleen.vanquickenborne@...> op zondag 26 mei 2013 om 13:29

Wat heeft die dan gezegd? Is dat ergens terug te vinden?

30

van ricci <riccifrederic@...> op zondag 26 mei 2013 om 10:29

Liedmotief: bij de commentaren wordt daar ook heel veel de schaar van de censuur gebruikt, m.i. dus een waardeloos blogje.....en de enige die ooit iets zinnigs over het genie (sic) Fabre gezegd heeft was Kamagurka op de Nederlandse Tv (bij hanneke de groentevrouw)...

29

van jacques en nadine laroy <nadine.roeck@...> op zaterdag 25 mei 2013 om 15:21

Volledig akkoord met de tekst van Wim nr 5.
Wij denken dat Kahn de opera wil kapotmaken omdat Gent
toch niet meer meeteld in het operaleven.
A'dam en Parijs zullen met ons geld kunnen werken
maar voor Belgie geven wij geen geld meer uit voor dergelijke " culturele " evenementen.

28

van Margo <margo@...> op zaterdag 25 mei 2013 om 9:57

Ter informatie: de links naar die artikels (Place de l'Opéra, Leidmotief, ...) staan ook allemaal op de Facebook-pagina. Ook als je zelf geen account hebt op Facebook, dan kan je die toch zien.

27

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op vrijdag 24 mei 2013 om 19:36

Via Google: Place de l'Opera..... en zie recensie "Jan Fabre
confronteert met Tragedy"..... én de vele reacties......

26

van Margo <margo@...> op vrijdag 24 mei 2013 om 13:31

Uiteraard wordt er op de scène geplast... hoe moet je anders een kaars doven... dat is toch de normaalste zaak van de wereld... niet ?

25

van Kathleen <kathleen.vanquickenborne@...> op vrijdag 24 mei 2013 om 0:18

Het blijft inderdaad interessant hoewel de standpunten (uiteraard) niet dichter bij elkaar komen.

Ik ben ook meer voor een subtiele, suggestieve uitbeelding van harde, brutale of agressieve situaties.

Voor diegenen die het zinnetje "Plassen kan eventueel op de Bühne zelf" niet begrijpen : dat is een toespeling op het stuk, want inderdaad, naast al de seks en het bloot wordt er ook nog op de scène geplast...

24

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 23 mei 2013 om 21:55

Dank voor de steun, Kathleen, lees verder op Leidmotief, het debat blijft boeiend!

23

van Kathleen <kathleen.vanquickenborne@...> op donderdag 23 mei 2013 om 16:59

Ik heb de commentaren op "leidmotief" intussen ook gelezen. Inderdaad straf dat ze Stefan daar een puritein noemen omdat al die seks in een wagnerhommage aan hem niet besteed is! Gelukkig volgt er ook een zeer goede bijdrage van Patrick Swinkels, met de toepasselijke titel "Fabres kuthommage aan Wagner".
Nog iets anders. Vorig jaar met "Mahagonny" (of hoe dat ook precies heette...) heb ik, als abonnee, besloten om niet naar die voorstelling te gaan en heb ik mijn geld aan de Vlaamse Opera teruggevraagd. Ze hebben daar geen probleem van gemaakt. Dat had ik deze keer beter ook gedaan maar ik had me van tevoren minder goed geïnformeerd...

22

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 23 mei 2013 om 11:10

Voor wie geinteresseerd is in enkele lovende commentaren, verwijs ik hierbij door naar de recentie EN de commentaren op LEIDMOTIEF. Men wordt daar oa ook door sommigen "puriteins" genoemd als men durft zeggen dat zoiets u afstoot!

21

van Kathleen <kathleen.vanquickenborne@...> op woensdag 22 mei 2013 om 23:27

Ik weet niet meer in welke opera ze die verkrachting geplaatst hebben. Er zat sowieso erg weinig Wagner in de hele voorstelling en ik was teveel in de war om het in het oog te houden. Op de achterwand werd de titel telkens geprojecteerd bij de overgang naar een andere opera maar vanop het derde middenbalkon was dat eigenlijk niet leesbaar, zodat ik dat maar opgegeven heb.
Op de andere vraag of het "echt" of "fake" was : voor mijn gemoedsrust neem ik aan dat het "fake" was. Ik zat er gelukkig niet dicht genoeg bij om het precies te zien maar voor zover ik weet hadden de mannen toch nog een broek aan.
Daarom had ik het in mijn eerste reactie over gebrek aan respect voor vrouwen... Naakte vrouwen in vernederende houdingen en situaties bij de vleet, maar geen enkele naakte man.
Enfin, ik kijk uit naar de herneming van Candide en dan naar volgend seizoen...

20

van Peter Franken <p.w.franken@...> op woensdag 22 mei 2013 om 15:29

Ach natuurlijk, in een komische opera. Stom dat ik daar zelf niet op was gekomen.

19

van Margo <margo@...> op dinsdag 21 mei 2013 om 22:19

De verkrachtingsscène kwam in 'Das Liebesverbot', denk ik.

18

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 21 mei 2013 om 21:49

Bijvoorbeeld ja. En ik vermoed dat Hunding inderdaad in bed niet bepaald minnekozend met Sieglinde zal omgegaan hebben. Aan diegenen die het onzinnig gedrocht gezien hebben: die verkrachting: ik mag toch veronderstellen dat dit werd gesuggereerd? Ik bedoel: er werd toch niet echt gecopuleerd? In mijn linkse wilde jaren ben ik ook eens naar zo'n Fabre-gedrocht geweest, en dat was toen ook net hetzelfde zoals men Tragedy nu omschrijft: krijsen, seks seks en nog eens seks. Dat was ongeveer 15 jaar geleden... Erg origineel Fabre. En inderdaad, staan er dan op het einde zo een paar idioten recht en applaudisseren met zo'n smoel van 'ja, inderdaad, geniaal, ik heb het helemaal begrepen ....' Verschrikkelijk. Anders en beter!

17

van Peter Franken <p.w.franken@...> op dinsdag 21 mei 2013 om 19:34

Margo, Marleen en Kathleen hebben een en ander zelf mogen waarnemen. Kan een van deze drie mij vertellen welke scène uit een Wagner opera zodanig is gemanipuleerd dat er een verkrachting in kon voorkomen?
Er gebeurt van alles bij Wagner, maar ik heb nooit de indruk gehad dat sex daadwerkelijk met geweld werd afgedwongen, ook niet als je de onderliggende laag van het verhaal probeert te duiden.
Alberich met Hagens moeder misschien?

16

van Wim <Wim.verdonck@...> op dinsdag 21 mei 2013 om 19:10

Ach, volgens mij heeft het iets te maken met de beheersovereenkomst. Daar staat waarschijnlijk in dat ze de internationale pers moeten halen en dat minstens één productie internationaal moet gaan. Wat is er dan gemakkelijker dan een Grote Kunstenaar carte blanche te geven? De naam Fabre verkoopt goed in het ons-kent-ons wereldje. Mission accomplished.

Ik heb trouwens wel veel respect voor de performers en de krijsende jongedame in het bijzonder. Je moet het maar doen. Maar zij zijn wel gedurende weken gebrainwasht om Het Concept te kunnen begrijpen...

15

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 21 mei 2013 om 13:36

Misschien werd Sieglinde wel door Hunding en een paar van zijn ruwe trawanten verkracht (in de jaren voor Die Walkure welteverstaan). Het is maar een suggestie...

14

van Peter Franken <p.w.franken@...> op dinsdag 21 mei 2013 om 13:18

Binnenkort is de voorstelling ook in Amsterdam te zien in het Holland Festival. Na wat ik gelezen heb, laat ik dit maar lopen. Ik herinner me overigens dat in die Tannhäuser uit 2004 ook veel achteloos geweld van ridders jegens passanten te zien was. Het regende slachtoffers in de marge van de scène waarin Tannhäuser herkend werd door zijn voormalige collega zangers.
Wat ik mij blijf afvragen is dit. Aan welke scène uit welke opera heeft Fabre een verkrachting weten te koppelen? Als door de wol geverfd Wagneriaan ken ik alle opera's op mijn duimpje, maar er schiet me niets te binnen waaraan ik een dergelijk gebeuren zou kunnen koppelen, zeker niet 'door twee mannen'. Kan iemand mij op dit punt bijlichten?

13

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 21 mei 2013 om 10:41

Toch nog eens, ter verdediging van de Vlaamse Opera zeggen dat ze de laatste jaren toch ook een aantal (heel) goede produkties gebracht hebben... Maar dit is blijkbaar een kelk die gelukkig aan mij voorbijgegaan is! Gewoon walgelijk, zo te horen! En Wim heeft groot gelijk over het geensceneerd laten opvoeren van een zo dramatisch werk als Tosca - al riskeren zo ook daar van Tosca "realistisch" te laten verkrachten door Scarpia natuurlijk, terwijl ze toch bezig zijn! En de Carsen-Tosca was inderdaad iconisch! (net als AL zijn ensceneringen!). En de Carmen was inderdaad desastreus! En de Mahagonny heb ik (gelukkig?) niet gezien...

12

van Parsifal <caerseric78@...> op maandag 20 mei 2013 om 14:52

Of zoals wijlen Elisabeth Schwarzkopf ooit Walter Legge citeerde: "So far nobody has dared to put a moustache on the Mona Lisa, but some day a Great Artist will do so, and then it will be proclaimed as Great Art..."

11

van Kathleen <kathleen.vanquickenborne@...> op maandag 20 mei 2013 om 10:51

Ik zit nog steeds over die "voorstelling" van gisteren te piekeren. Moet je die mensen "acteurs" noemen of "dansers" of nog iets anders? Op de site gebruiken ze het woord "performers". Wie laat er zich nu voor de "kunst" in zijn ondergoed aan zijn haren over een podium slepen? Wie laat zich poedelnaakt door twee mannen verkrachten? En er zijn nog veel andere bizarre beelden... eindeloze masturbatiescènes, zelfverminking, you name it. Ik hoop van harte dat het géén onderbetaalde Oosteuropese mensen zijn die zich hier laten gebruiken. (de Nederlandse, Duitse of zelfs Engelse taal hoeven ze alvast niet machtig te zijn voor het gekrijs en het gekreun dat ze moeten uitbrengen) Enerzijds wens ik hen dat ze hier op zijn minst fantastisch voor betaald worden. (Ik heb er geen idee van hoe dat in de pornosector zit.) Anderzijds had ik ook liever gehad dat de Vlaamse Opera zijn beschikbare middelen beter zou aanwenden. Bedelbrieven sturen naar de abonnees met de vraag om een gift te doen terwijl ze dan zoiets programmeren... Cynisch!

10

van Kathleen <kathleen.vanquickenborne@...> op zondag 19 mei 2013 om 19:34

Bij aanvang kwamen de suppoosten zeggen dat iedereen naar het midden mocht doorschuiven vermits de zaal niet uitverkocht was... dat was al een veeg teken.
En inderdaad. Wat een zieke geest heeft die kerel toch. Totaal gebrek aan respect voor insecten, katten, en, wat nog het ergste is, naar nu gebleken is, vrouwen.
Het zal wel experimenteel zijn maar aan mij is het niet besteed. Dit verdient volgens mij géén plaats in een respectabel "operahouse" als de Vlaamse Opera. Ik zat voortdurend stilletjes te hopen dat de scène en het gekrijs snel voorbij zouden zijn. Wie de zaal voortijdig verliet, had geen ongelijk...

9

van Wim <Wim.verdonck@...> op zondag 19 mei 2013 om 16:51

Ik vraag me ernstig af, of het programmeren van deze onzin tot de taak van de Vlaamse opera behoort. De gemiddelde abonnee zit daar écht niet op te wachten. Die verwacht opera, een orkest en zangers. Aviel, je had dit budget beter gebruikt om volgend seizoen Tosca geënsceneerd op te voeren. Gewoon de iconische Carsen-productie recycleren. Iedereen gelukkig. Of moeten we integendeel hopen op meer concertante uitvoeringen, zodat we van verdere verkrachtingsscènes bespaard blijven?

Ik vraag me echt af wat al die Grote Kunstenaars daar toch mee hebben? Te pas en vooral te onpas wordt de verkrachtingsscène gebruikt om een goedkoop effectje te scoren. Waar het in Mahagonny nog functioneel kon zijn, was het in de desastreuze Carmen al totaal overbodig. En woensdag was het alweer zover. Als het publiek maar gechoqueerd is. Het probleem is dat er een soort van gewenning optreedt: de verkrachting als zoveelste arme stijlfiguur uit de koffer van de inspiratieloze regisseur. De Vlaamse Opera begint op dat vlak wel een erg trieste reputatie te krijgen.

Toen ik woensdag voortijdig de zaal verliet, zat er in de inkomhal een wenende jongedame die door omstaanders getroost werd. Heeft de Grote Kunstenaar zich al afgevraagd wat het voor toeschouwers die zoiets van nabij meegemaakt hebben, betekent?

8

van Marleen Wauters <marleen.wauters@...> op zaterdag 18 mei 2013 om 23:55

Vandaag, zaterdag, zijn 170 van de 700 aanwezigen vertrokken, dubbel zoveel als gisteren (er zaten veel abonnees in de zaal). Een deel na de verkrachtingsscène, en zij die later vertrokken zijn, uit verveling, waaronder onze minister van Werk. De suppoosten vrezen voor morgen, zondag.

Nog even en alle subsidies gaan naar Musicals type Assepoester en Doornroosje.

7

van Fyon <Home06@...> op zaterdag 18 mei 2013 om 11:55

Wat heeft Jan Fabre willen doen? Ik heb er geen flauwe idee van? Wat is de fil rouge hiervan? Ditheefts niets te maken met Wagner (hoeveel minuten van musiek van Wagner over een totaal van 3 uren?), dit heeft niets te maken met een echte toneelstuk. Wat Fabre ons voorstelt gaat hoofdzakelijk over geweld, bekrachting, sm, gekrijzen en zijn persoonlijke fantasmen. Na 1 u 30, zijn wij vertrokken en gaan wandelen om eenbeetje rust terug te vinden. Inderdaad wat een tijd- en geldverlies.

6

van Margo <margo@...> op vrijdag 17 mei 2013 om 13:25

Ik ben "uiteraard" tot het einde gebleven... en het overgebleven publiek was op het einde laaiend enthousiast... zelfs geen boe-geroep toen het "artistiek" team kwam groeten.

Er was inderdaad minder publiek, al bij aanvang. Gewoonlijk zit de première zo goed als vol (al dan niet betalend), maar nu waren er opvallend veel lege plekken.

5

van wim <wim.verdonck@...> op vrijdag 17 mei 2013 om 12:51

wij zijn als publiek gewoon veel te braaf. ik ben na drie kwartier stilletjes vertrokken, samen met enkele andere toeschouwers. ongetwijfeld ziet men daarin een bevestiging dat het onwetende publiek de Grote Kunstenaar niet begrepen heeft.
waarschijnlijk hebben diegenen die de moed hadden om het hele ding uit te zitten, nog beleefd geapplaudisseerd ook... (of niet? ik mag hopen dat er toch enig boegeroep was?)
eigenlijk had iedereen die er genoeg van had onder luid protest moeten vertrekken. maar waarschijnlijk zou dat het ego van de Grote Kunstenaar nog meer strelen...

ik vraag me ook af hoeveel mensen vrijwillig (dus geen abonnee's) en regulier betalend (dus geen quasi-gratis kaarten) de voorstelling bijgewoond hebben...

4

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 17 mei 2013 om 10:58

Hij heeft ook wel mooie dingen gemaakt (of alleszins ontworpen) maar daarnaast ook wel dingen waar ik mijn bedenkingen bij heb...

3

van ishtar ra <ishtarra@...> op vrijdag 17 mei 2013 om 10:33

De zoveelste ego-tripperij van Jan Fabre! Wanneer gaan de mensen nu toch eens ZIEN dat deze keizer ook helemaal naakt is?

2

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 17 mei 2013 om 9:01

Dit is eigenlijk wel de enige onzin van het seizoen, maar inderdaad, in de plaats en voor dat geld had iets VEEL interessanters kunnen gegeven zijn!

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op vrijdag 17 mei 2013 om 8:27

Wanneer gaat deze onzin nu toch eens stoppen ? IK vraag me überhaupt af hoeveel mensen naar zoiets gaan? En dat dan 3 uur lang, en waarom laten die zangers zich toch voor de kar spannen? Goed dat de zaal leegloopt, mss gaan de ogen van Kahn eens open. Voor het geld van deze onzin hadden ze mss Jonas Kaufmann in Parsifal kunnen betalen of zoiets. Afvoeren die handel.