ti guarda dal Grande Inquisitor

Vlaamse Opera 2013-2014 [terug]

Opmerkingen ...

14

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 2 mei 2013 om 10:25

2u45 mag dan de "meest complete" zijn, het is nog (heel) ver van absoluut compleet. Maar goed, en als Vincke zo schitterend erin is, des te beter. En als Schager even goed is in Tristan, is dat al een heel positief punt voor de Tristan in de Vlos!

13

van Hugo <hugo.delava@...> op dinsdag 30 april 2013 om 21:04

De "Rienzi" in Bayreuth wordt geïmporteerd uit Leipzig. Als ik me goed herinner zit er zowat 2u45min muziek in de voorstelling wat het inderdaad de meest complete versie maakt die momenteel gespeeld wordt. Overigens is Stefan Vincke schitterend in de hoofdrol - de beste tenor die ik in die rol hoorde was trouwens Andreas Schager (die volgens seizoen in de Vlos Tristan zingt).
GTZ,
Hugo

12

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 30 april 2013 om 9:08

Benvenuto Celini zag ik destijds in Luik (en later concertant olv Norrington in het PSK) Marouf en Le Roi d'Ys heb ik ook destijds in Luik gezien. En inderdaad is een absoluut volledige Rienzi (met oa het volledig ultra lang ballet) een enorme rariteit - er bestaat één live opname van (zie avant-scene). Degene die ik in Bayreuth ga zien zou toch eigenlijk absoluut volledig moeten zijn, maar zal dat waarschijnlijk helemaal niet zijn. Voor dingen die me zeer interesseren, maak ik al eens een verplaatsing naar het buitenland maar zo'n drukke operareiziger als U ben ik niet (ik geef U natuurlijk 100% gelijk!)

11

van Hugo <hugo.delava@...> op maandag 29 april 2013 om 18:03

Ik zag enkele jaren geleden "Der Günstling" van Wagner-Régeny in Annaberg-Bücholz. Vond ik een mooi, romantisch werk. "Die bürger von Calais" ken ik niet.
Stefan, ook verschillende van de werken die je nu noemt zag ik recentelijk: "Fiesque" in Montpellier, "Les fées du Rhin" in Lyon, "Jacobin" (zeker de moeite waard !) in dezelfde productie als Margo. Of je daar de verplaatsingen voor over hebt moet je natuurlijk zelf uitmaken ;-)
Nog een paar om aan het lijstje toe te voegen: "Benvenuto Cellini" (volgend seizoen in Münster), "Die Königin von Saba" van Goldmark en mijn grootste persoonlijke wens: een 100% volledige versie van "Rienzi". Ik zag dit seizoen al een viertal producties van deze opera en telkens was +50% geknipt.
Ook mooi zijn veel opera's van Schreker en Zemlinsky. Drieweken geleden zag ik "Kleider machen Leute" in Görlitz en ondanks de belabberde kwaliteit van de voorstelling heb ik daar erg van genoten.

10

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 29 april 2013 om 16:47

A propos heeft iemand al "Die Burger von Calais" van een zekere Rudolf Wagner-Régeny gehoord? Ik weet dat er een opname van bestaat op Myto, maar ik zou willen weten of het de moeite is...

9

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 29 april 2013 om 10:47

Prachtig! We hebben al een paar seizoenen vol! En liefst in Belgie want ik ben niet van plan van daarvoor heel Duitsland af te reizen! We voegen er nog een paar aan toe: Fiesque van Lalo (Le Roi d'Ys mag ook wat vaker); en blijkbaar Jacobin van Dvorak (en Dmitri, een vervolg op Boris Godounov) en Banks Ban van Erkel; En Oedipus Rex en Antigone van Orff; En Les feees du Rhin van Offenbach.
Wie voegt nog tittels toe? (Natuurlijk mogen de hyperklassiekers tussendoor ook nog uitgevoerd worden, trouwens velen ervan hoor ik "doodgraag")

8

van Hugo <hugo.delava@...> op zondag 28 april 2013 om 20:12

Soms loont het wel om wat verder te kijken dan de achtertuin. Veel van de werken waarvan sprake werden de voorbije seizoenen opgevoerd. Ook "Das Wunder der Heliane" dat ik niet lang geleden in Kaiserslautern zag (en ik niet zo'n fantastische opera vond. Op dit moment loopt in Erfurt "I Medici" van Leoncavallo en in Chemnitz "Vasco de Game", een supervolledige versie van "L'Africaine".
Werken die ik zelf graag (nog) eens zou willen zien zijn "La conquista di Granata" van Emilio Arrieta, "Il giuramento" van Mercadante, "Matilde di Shabran" van Rossini, "Il crociato in Egitto" van Meyerbeer en "Schwanda" van Weinberger.
Gtz
Hugo

7

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 26 april 2013 om 10:30

Ik moet bekennen dat het lang geleden is dat ik die opname beluisterd heb (wel de grote aria door Fleming), maar ik ben sowieso een Korngold-fan. Ik denk niet dat die rollen zoveel moeilijker te bezetten zijn dan pakweg Tristan en Isolde, alleen: wie is bereid zulke zware rollen in te studeren, die hij amper de gelegenheid heeft om te zingen? Waardoor het werk onbekend blijft - waardoor niemand hem wil leren...de eeuwige visieuse cirkel...

6

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 25 april 2013 om 17:13

Das Wunder is wel heel moeilijk te bezetten denk ik. Volgens mij zijn de rollen van Heliane en de vreemdeling bijna bovenmenselijk om serieus in te vullen. Op de opname van Decca, hoor je wel duidelijk dat John David de Haan, de rol mss wel kan zingen op een opname, maar die 3 bedrijven achter mekaar. Nee, dat is niet te doen. Blij nog eens iemand te horen die Das Wunder zo mooi vind. Zo vol mysterie en kracht... Je kan dat zelfs niet uitleggen: het is meer een gevoelservaring dan iets concreet: God zegenen het Decca-label voor die opname, dat we dat tenminste hebben.

5

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 25 april 2013 om 15:01

U spreekt precies, zoals ik het bedoelde! En net Das Wunder der Heliane is één van de werken die ik zou willen zien! En Violanta! En Die Kathrin! En natuurlijk Die Tote Stadt (één van mijn lievelingswerken) En inderdaad ALLE Massenets! En Webers, en Meyerbeer! En La jolie fille de Perth en Les Pecheurs de perles mogen ook wat meer uitgevoerd worden... En Mascagni: Iris, L'Amico Fritz, Guglielmo Ratcliff. En Leoncavallo: La boheme, Zaza, I Medici. En Alfano: Cyrano de Bergerac, Sakuntala, Resurectione. En Giordano: Madame sans Gene, Il Re, Siberia. En Vanessa van Barber. En de opera's van Menotti. En Guerrecoeur van Magnard. En dan zwijg ik nog van de onbekendere opera's van Verdi himself ( in Luik geven ze tenminste volgend seizoen -scenisch!- Attila)
En Sir John in Love van Vaughan-Williams. En Penelope van Fauré. En Le Roi Arthus van Chausson. En Merlin van Albenitz. En Ariane et Barbe-Bleue van Dukas. En Fervaal Van D'Indy. Wie vult het lijstje aan? Ik weet, het, dit zijn niet allemaal "meesterwerken" en sommige mensen (bv Mortier!) zijn van mening dat alleen "meesterwerken" mogen opgevoerd worden , iets waar ik het absoluut niet mee eens ben! Oedipe van Enesco en les Huegenots hebben we al gehad, dat is al iets... Noteer, ik heb niets tegen Carmen, Traviata en andere Butterfly's maar ik stel me toch de vraag of dit zo unieke werken zijn dat ze in verhouding ZOVEEL meer moeten uitgevoerd worden. En abonnés gaan sowieso toch naar al hun voorstellingen, welke ze ook zijn, voor hen moet men het dus ook niet laten, dus...?

4

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op donderdag 25 april 2013 om 12:56

En wanneer gaan ze eens beseffen dat praktisch ALLE werken van Massenet gewoonweg super-goede opera oplevert? Le Jongleur de Notre-Dame bvb of Thaïs? Maar aub in een normale regie en met goede zangers, want een slaapverwekker zoals Hérodiade dat moeten we niet meer. Of Meyerbeer ? Africaine. Le Prophète of Robert Le Diable? Weber: Freischütz, hoelang is dat geleden? Oberon of Euryanthe zijn ook niet slecht. En wanneer gaat er eens een opera-huis de moed hebben om eindelijk eens Korngold's opus magnum Das Wunder der Heliane eens uit te voeren? Ik vrees dan wel dat enkel een tenor genre Kaufmann in staat is van de rol van de vreemdeling te zingen.

3

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 25 april 2013 om 10:36

Inderdaad al bij al een interessant seizoen. Ik mis wel Verdi en iets Frans, maar goed, men kan niet alles geven... Ik mis ook zo één van die "onbekendere werken", die ik eens graag zou horen maar bijna nooit of helemaal nooit gegeven worden. Het zg "ijzeren repertoire" zou minstens met 20 -30 tittels kunnen uitgebreid worden! Tosca zou een semi-scenische produktie zijn... Waarom? Besparingen? En dat na de fantastische enscenering van Carsen! En ik hoop iderdaad dat Don Giovanni een nieuwe enscenering is want ik vond dat destijds Joostens minst goede Mozart...

2

van jan Pireins <J.pireins@...> op woensdag 24 april 2013 om 21:36

5 premieres in Antwerpen en slechts 2 (1,5) in Gent : Ik heb het gevoel dat Mr. Cahn al met zijn afstotingsactie begonnen is. Zonde van de stads-subsidies die toch even hoog zijn in beide steden.

1

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op woensdag 24 april 2013 om 17:17

Qua titels ziet dat er niet slecht uit. Eindelijk weer Wagner en Puccini, en eindelijk eindelijk nog eens Der Rosenkavalier, één vd weinige standaard-werken die ik tot mijn schande nog nooit live gezien heb. De namen zeggen mij - meestal-niks maar ja, dat zijn we in de Vlaamse Opera ondertussen gewoon...