ti guarda dal Grande Inquisitor

La forza del destino in Luik [terug]

Opmerkingen ...

11

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op woensdag 24 april 2013 om 12:59

Absoluut waar. Het blijft persoonlijk. En ik vind het erg spijtig dat ik La Forza niet heb kunnen meemaken. Ben ik een beetje uit het oog verloren door Parsifal.

10

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 24 april 2013 om 9:34

We zijn inderdaad afgedwaald, zoals dat kan gebeuren; over Forza heb ik mijn pro en contra's al gezegd, ik ga dus nog eventjes reageren op dhr. De Boeck:
Akkoord over Chereau en Carsen, die samen met Kupfer tot mijn lievelingsringen behoren. Maar ik zou toch de Van Hove-Ring eens helemaal willen zien, al was het maar om te kunnen vaststellen dat hij me niet aanstaat (bedenkelijke redenering, ik weet het). De Valencia-Ring is dat die van de Fura del Baus? In dat geval bevalt hij me ook niet echt, afgaande op de enkele YouTube beelden, die ik ervan gezien heb. En de Parsifal in Antwerpen, die U schijnbaar zo beviel, vond ik niet mooi (toch visueel, muzikaal vond ik die fantastisch!). Maar nog eens,over stemmen en orkest is minder discussie mogelijk maar beoordelingen over een enscenering is toch een kwestie van (HEEL) persoonlijke, subjectieve smaak!

9

van Laurens L <laurens.liebens@...> op woensdag 24 april 2013 om 9:04

Jammer dat deze commentaren quasi niet over La Forza gaan, een voorstelling die me me in Luik overigens heeft aangestaan van het begin tot het einde.
Ik kan me zeker vinden in de objectieve algemene recensie a quo.

8

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op dinsdag 23 april 2013 om 18:24

Komaan... Van Hove ... Ik heb Siegfried nog net een kans gegeven, omdat Walküre nogal meeviel, en vooral omdat Törsz blijkbaar die avond eens 1 keer een bezield moment met het orkest had. Maar na Siegfried dacht ik:'nee de foltering van Götterdämmerung dat ga ik mij niet aandoen, de versleten stem van Jayne Casselman de Immolatie moeten horen kapotzingen ... Nee, dank u. Van Hove's interpretatie was er één van iemand die te weinig over Wagner en de Ring weet, en dus allerlei ideeën op het toneel zet zonder dat er een samenhang is. Maar goed, dat daargelaten, vooral muzikaal was het zooooo verschrikkelijk. Echt, met Rheingold zat ik parterre in Gent, en ik dacht echt dat er een Mozart-orkestje in de bak zat of zoiets... Walkure was al meer te doen, maar hoor dan eens wat een bezieling er uitging van het Parsifal-orkest olv Ilbal ? Voor een Ring heb je mss nog meer dan een regie of steengoede zangers een enorm sterke dirigent nodig. Lance Ryan zingt een veel betere Siegfried in de Valencia-Ring dan in de Vlaamse Opera. Hoe zou dat komen? Mss omdat het mytische van die Ring gewoon voor een zanger veel inspirerender is? Voor een regie van een Ring is 1 ding duidelijk : als je geen duidelijke visie op de Ring kan geven zoals bvb Chereau of Carsen, dan focus je op het mytische aspect zoals bij Lepage of in Valencia. Voor de rest zorg je dat je bezielde Wagner-zangers en dirigent hebt. Ik wist vanaf Rheingold al dat er nooit een cylus zou komen met die rommel. En maar goed. In die periode ben ik toen ook naar De Ring in Keulen geweest in 1 weekend: dat was pas Wagner. Irene Theorin, Stefan Vinke. Markus Stenz die dirigeerde: dat was af. Je voelde de bezieling en de elektriciteit in de zaal.

7

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 23 april 2013 om 10:21

Het is waar dat de Audi-Ring weinig interpretatief is maar dat mag ook wel eens en visueel is hij toch wel (heel) mooi. Wat de Van Hove-Ring betreft: ook al vond ik de Rheingold echt niet mooi, ik zou hem wel eens helemaal willen zien, maar niet noodzakelijk cyclisch: wegens reden van verplaatsing, ga ik er toch liefst op 4 zondagen naartoe en zodoende...
En wat de publieke belangstelling betreft: ik vind toch dat opera in 't algemeen voldoende belangstelling heeft in Vlaanderen. Denkt U echt dat dat elders zoveel beter is? Chauvinisme is absurd, maar antichauvinisme is dat ook en een aantal onder ons...

6

van Dirk Vermassen <dirk.vermassen@...> op maandag 22 april 2013 om 20:53

Over de Nederlandse en de Vlaamse Ring: Audi mocht inderdaad meer geld uitgeven, maar Van Hove had ontegensprekelijk meer visie en zorgde voor een beklijvender ervaring. Het blijft een spijtige zaak dat zijn Ring nooit als cyclus is opgevoerd, vermoedelijk omdat er twijfels waren over voldoende publieke belangstelling. Dat het in Vlaanderen niet storm loopt voor dergelijke evenementen, toont dat onze culturele belangstelling nog niet evenredig is met onze welvaart. Daarin hebben de Vlamingen nog een hele weg af te leggen.

5

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 22 april 2013 om 15:11

Ik wil een uitzondering maken voor gevallen, als een (heel) beroemde zanger(es) slechts 1 of 2 voorstellingen kan zingen, maar anders, concertante voorstellingen...neen!
Ik weet dat mensen, voor wie enkel de muziek -en de stemmen- van belang is, vinden dat dat de muziek -veel- ten goede komt maar ik (heel persoonlijke mening) heb dan nooit de indruk naar de opera geweest te zijn, hooguit naar een gezongen concert! Ik erger me er vreselijk aan dat Norma Pollione staat uit te maken en Pollione intussen zijn lessenaar zit recht te zetten (zoals ik al gezien heb) ! OK, dat men zangers niet in onmogelijke hoeken of houdingen moet doen zingen...de muziek heeft natuurlijk ook zijn rechten.
De Ringen van Audi en Van Hove tegenover mekaar stellen om te stellen dat de Nederlanders ZO ver boven Vlaanderen zouden staan op operagebied is ook weer veel te simplistisch; Van de Van Hove-Ring heb ik enkel de Rheingold gezien en, eerlijk gezegd, het was ook niet mijn smaak, maar ik heb al mensen gehoord die hem verkozen boven de Audi-Ring! Het is als met alles (zeker met ensceneringen) vaak een kwestie van (heel) persoonlijke smaak! En zoals ik al zei, de Vlaamse Opera heeft (met een beperkter budjet) heel veel produkties gemaakt evenwaardig aan de DNO!

4

van Sven De Boeck <s.deboeck@...> op maandag 22 april 2013 om 13:01

Damnation was inderdaad ook niet slecht, maar toch niet zoals Parsifal. Ik wil een opera kunnen verlaten met een bezield gevoel dat je nog dagen moet achtervolgen. Dan pas wil ik daarvoor 60 Euro voor betalen. Wat mij ook opviel bij Parsifal was hoe vaak de zangers heel mooi voor het auditorium 'mochten' plaatsnemen: het zorgt ervoor dat hun stemmen heel mooi in de zaal projecteren. Dat is vaak ook vreselijk in die moderne regie's: men laat een zanger ergens in een uithoek van het speelvak zingen (en vaak nog op sleutelmomenten) waardoor zijn stem helemaal niet projecteert (tenzij je over een James Morris-stem beschikt). Mss moet de Vlaamse Opera ook eens terug wat concertante opera's doen? Die waren in het verleden ook altijd begeesterend: Nabucco, of La Sonnambula waarbij Annick Massis in het slot-rondo zowat heel de zaal rechtkrijgt ...Waar is de tijd. Ik ben vaak ook jaloers op ons broeder-volk de Nederlanders met hun DNO: de Ring van Audi: dat is in Vlaanderen ondenkbaar en met Ivo Van Hove hebben we inderdaad waarschijnlijk één vd meest desastreuze Ringen in de opera-geschiedenis gecreëerd... We mogen trots zijn.

3

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 22 april 2013 om 11:39

Dat is inderdaad heel kort door de bocht. Ik vind dat de Vlaamse opera veel geslaagde produkties brengt. 'Frau ohne Schatten' was inderdaad prachtig; 'Toverfluit was een sombere visie maar op zich wel interessant en grotendeels geslaagd; 'Damnation' vond ik -persoonlijk- prachtig en zelfs 'Nabucco' vond ik -scenisch- geslaagd; 'Parsifal' vond ik scenisch niet mooi maar dat was dan weer muzikaal fantastisch! En wat betreft de Vlamingen als lafaards en onzekere "boeren", ik ben geen flamigant maar als ik dat hoor... geen verder commentaar!!!

Wat nu de produktie van 'Forza' betreft: ik was ook in de voorstelling van zondag. De produktie is archi-klassiek, hetgeen best mag en af en toe zelfs een opluchting is, alleen vond ik deze ook ouderwets in de negatieve zin van het woord: het min of meer éénheidsdecor met projecties vond ik niet echt mooi, er werd soms meer naar het publiek dan tegen mekaar gezongen en de personenregie was niet echt subtiel te noemen. Maar goed, nog liever dat dan een incestueuze vader Calatrava of andere overinterpretaties. De produktie in de Vlaamse Opera vond ik interessant (en de 1e versie!) maar puur visueel niet echt mooi...Maar terug naar die van Luik : Muzikaal vond ik het meer dan genietbaar. Paolo Arrivabeni dirigeerde een uiterst gedreven ouverture en ook in de rest zat de nodige vaart. Ik vond ook de hoogte van Daniela Dessi vooral in het begin schreeuwerig maar dat verbeterde gaandeweg en haar 'Pace, pace, mio Dio' was prachtig... Michailov, Meoni en Montanaro waren schitterend en ik vond Balzani wel grappig (eerder cynisch) genoeg. Kortom het was wat men een lekker ouderwets namiddagje opera zoudt kunnen noemen, dit in negatieve EN positieve zin...

2

van Margo <margo@...> op maandag 22 april 2013 om 9:18

Dat is misschien iets te kort door de bocht... De Vlaamse Opera heeft vorig jaar ook een "Forza" gedaan, waar wel een en ander op aan te merken viel, maar die ik toch niet slecht vond.

Ik vind dit seizoen van de Vlaamse Opera best wel te pruimen. Ik vond "Agrippina" bv. goed, "Toverfluit" zal wel voor gemengde gevoelens blijven zorgen maar die vond ik ook geslaagd. Over de "Damnation" valt ook te discuteren... En er zijn ook wel goede stemmen te horen, in het bijzonder de drie bassen die ik eerder vermeldde (maar bassen hebben het imagoprobleem dat ze niet zo vaak de aandacht trekken in vergelijking met sopranen of tenors).

Met durf heeft het volgens mij niet veel te maken. Het vraagt waarschijnlijk meer lef om een Poolse "Manon Lescaut" op te voeren, dan een Italiaanse "Forza".

1

van Sven de Boeck <s.deboeck@...> op zondag 21 april 2013 om 22:02

Man man toch... Eens te meer blijkt Wallonnïe superieur. Wegens mijn druk gezinsleven ga ik niet zo vaak meer naar de opera, en gisteren met Parsifal was het de eerste keer in jaren dat ik nog eens met goed artistiek en muzikaal gevoel uit de opera kwam. Daar moest ik dan jaren op wachten in Vlaanderen (de naar verluid zeer goede Frau ohne Schatten heb ik spijtig genoeg gemist). Zou men zulke productie zoals deze Forza in Vlaanderen überhaupt nog aandurven? Vlamingen zijn lafaards en onzekere boeren die altijd moet gaan zien bij anderen, omdat ze zelf niet weten hoe het moet. Wel, dat Cahn eens naar Luik gaat kijken ipv in Stuttgart ...