ti guarda dal Grande Inquisitor

Parsifal in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

12

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 9 april 2013 om 19:27

En o ja, ik zou het weer bijna vergeten: het mannenkoor (in witte monik-achtige kostuums) was ook hier geweldig.
En inderdaad mooi 'stereo-effect' van hen door de zaal te horen komen...

11

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op dinsdag 9 april 2013 om 19:18

Oef inderdaad, want de 'Oper an Dom' valt als operazaal best mee. Ik zou het ook niet echt als een 'tent' zonder meer omschrijven eerder als een soort van gesofistikeerde theaterconstructie...
maar de akoustiek van de zaal valt heel goed mee en op een paar keer een éénzame ziekenwagen na, is er totaal geen last van buitengeluiden. De produktie van de Fura del Baus is inderdaad intrigerend, maar vertelt wel vrij 'gewoon' de loop van het verhaal. Op een aantal podia, die in de loop van de bedrijven telkens andere standen innemen, zitten de hele voorstelling toeschouwers in witte kostuums (soort van combinatie tussen Japans theater en ziekenhuispersoneel (?)). Verder is de scene leeg, maar in het derde bedrijf staat ze wel vol plantjes. De natuur herleeft...
Gurnemanz en de graalridders zitten een groot deel van het eerste bedrijf brooddeeg te kneden met bloem dat als manna uit de hemel wordt opgevangen. Dat brood wordt dan in het derde bedrijf gebakken en tijdens het slotritueel in manden aan het publiek uitgedeeld. Hoogst origineel en eigenlijk toepasselijk! Tijdens de graalceremonie van het eerste bedrijf 'zweeft' Amfortas boven de enorme (!) graalbeker en het water erin wordt vermengd met zijn bloed. Tijdens de slotceremonie gebeurt hetzelfde met Parsifal (die de speer in het midden van de graalbeker plant) én Amfortas terwijl een naakte (stand-in van) Kundry in het graalbloed rondzwemt, een mooi slotbeeld en een veel optimistischer einde dan in Antwerpen. Ik vond al bij al deze enscenering trouwens 'mooier' en boeiender om naar te kijken dan de Antwerpse...
Spijtig van de soms weinig ter zake doende projectiefilmpjes (een autoraceongeluk in I en vooral de bijzonder onozele 'dolle autorit' in het begin van II, maar de enorme 'tranen' tijdens de Karfreitagszauber hadden wel iets en ook het portret van Wagner dat steeds geassocieerd werd met Titurel...)
Wat de muziek betreft: een heel mooi klinkend orkest, maar Markus Stenz neemt soms (bv tijdens de tussenspelen) wel erg snelle tempi. Het idee van Amfortas en Klingsor door één zanger te laten vertolken vond ik ook minder gelukkig, al wordt dat heel goed vertolkt door Samuel Young. Marco Jentzsch is een schitterende Parsifal (enorm intense 'Amfortas! Die Wunde!'). Even formidabel intense Kundry van Dalia Schaechter, alleen spijtig van enkele overdreven vulgaire vocale effecten... En dan is er nog 'veteraan' Matti Salminen: de stem raakt versleten en waarschijnlijk gingen de grote slechterikken van Wagner hem beter af dan Gurnemanz; nietemin heeft hij nog steeds een grote scenische présence!
Kortom, afwezige wagnerianen hadden zeker ongelijk!

10

van Paysan Bleu <paysanbleu35@...> op woensdag 3 april 2013 om 23:44

Ik heb de Parsifal in de Musicaldome 1 april jl bijgewoond (en nee, da's geen poissoin d'avril...). Geen last van buitengeluiden, intrigrerende productie met Fura dels Baus. Zeker een aanrader! Het koor dat zich door het publiek begeeft, kippevel als je de bassen 2 rijen achter je hoort aanzwellen. Leuk idee van de Fura dels Baus om tegen het eind brood uit te delen als hostie.

9

van Hugo <hugo.delava@...> op woensdag 3 april 2013 om 17:59

Ik zag in de "Oper am Dom" begin dit seizoen "La forza del destino" en eerlijk gezegd was ik verbaasd door de kwaliteit van de akoestiek. Van buitengelluiden was er hoedanook geen sprake.

Persoonlijk vind ik de zaal te verkiezen ver boven het "Palladium" waar onder andere "Anna Bolena" en "Die Gezeichneten" speelde/zal spelen. Niet alleen is de geluidskwaliteit daar een stuk minder, ook de zichtbaarheid en de kwaliteit van de stoelen zijn daar benedenmaats.

Gtz, Hugo

8

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 3 april 2013 om 17:01

Ik zal het dus in deze kolonnen weten te vertellen...

7

van Margo <margo@...> op woensdag 3 april 2013 om 16:03

Ik ben er nog niet in geweest, maar de "Oper am Dom" is wel degelijk een tent... al lijkt ze me iets gesofisticeerder te zijn dan de tent in Luik:

http://www.operkoeln.com/spielstaetten/2012-2013/164/

'k Ben in alle geval benieuwd om te vernemen hoe die tijdelijke zaal is op het vlak van akoestiek en de aan- of afwezigheid van buitengeluiden...

6

van Tristan <tristanfaes@...> op woensdag 3 april 2013 om 15:19

u hebt bij deze de zegen!

5

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 3 april 2013 om 15:03

Dat is waar! En dat mannenkoor (evenals het kinderkoor overigens) was inderdaad geweldig! Mijn excuses voor deze vergetelijkheid...

4

van Tristan <tristanfaes@...> op woensdag 3 april 2013 om 14:45

tss, ook bij Stefan mis ik de zin "het mannenkoor was geweldig" ;-)

3

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 3 april 2013 om 13:52

Ik kan me vergissen, maar de 'Oper am Dom' lijkt me niet echt een 'tent'. Er is zelfs sprake van een balkon...

2

van Margo <margo@...> op woensdag 3 april 2013 om 13:13

Nee, ik ben niet van plan om naar Keulen te gaan voor Parsifal-in-een-tent. De foto's zien er in alle geval wel intrigerend uit... en blijkbaar kan je als publiek ook deel uit maken van het decor.

1

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 3 april 2013 om 12:31

Grotendeels mee eens. Een paar interessante originele invalshoeken. Amfortas en Kundry die duidelijk gevoelens hebben voor mekaar maar uit elkaar gehouden worden door de graalgemeenschap, met hun onmenselijke regels en dan samen een tragische dood vinden. De graalridders die eerst Amfortas op vreselijke wijze mishandelen (als een christus in het passieverhaal) om daarna de als ridder verkleedde Parsifal als een soort nieuw afgodsbeeld te vereren. Het idee van verlossing is slechts een illusie van hen ; het is wel typisch tegenwoordig om sceptisch te staan tegenover elk idee van een verlosser, zelfs op toneel.
Het idee om Kundry tijdens de graalceremonie een kind te laten baren komt overigens ook in de Herheim-enscenering voor.
De personenregie is uitstekend. Wat mij persoonlijk alleen ietwat stoort is dat ik het scenebeeld niet echt mooi vind.
Het mag van mij iets meer decor hebben (dat is er bij Herheim natuurlijk meer dan genoeg maar zelfs de sobere Met- productie vond ik puur visueel 'mooier'. En blijkbaar wil men alle te christelijke symbolen mijden. Dus een zwangere Kundry als graal... en een stuk pijpleiding in plaats van een speer ?! en een kom bloed (?) in plaats van pijl en boog (waarover wel sprake) om een kind te doden (die daarna wel 'een zwaan' genoemd wordt), het gaat voor mij allemaal net iets teveel tegen de tekst in...
De 'bloemenbomma's' vond ik dan weer ietwat lachwekkend... En het vele bloed ietwat overnadrukkelijk...
Maar muzikaal was het alleszins fantastisch. Inbal geeft een spanningvolle uitvoering met prachtige orkestklank.
Zeppenfeld heeft een prachtig stemgeluid,ook in I.
Van Mechelen heeft ook de stem voor de rol en een enorme dramatisch engagement. Ik heb Maclean vorig jaar in Bayreuth gezien als Ortrud én Kundry en wat mij betreft vind ik ze wel een mooie stem hebben en kan ze uitstekend de moeilijkste momenten van II aan. En natuurlijk een grote scenische présence.
Todorovich kan zijn rol aan maar ik vind zijn stem niet zo aangenaam en zijn interpretatie is inderdaad eerder oppervlakkig. Maar al bij al dus een meer dan genietbare voorstelling! Nu nog de Parsifal in Keulen (wordt die hier ook besproken?) en dan heb ik het (na ook die van de Met)
wel eventjes gehad met Parsifal...