ti guarda dal Grande Inquisitor

Nabucco in Antwerpen [terug]

Opmerkingen ...

14

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 18 februari 2013 om 12:24

Wat mij betreft viel de voorstelling van Nabucco gisterennamiddag nog meer dan best mee. Akkoord, de bezetting is ongelijk : Zacharia kan imposanter gezongen worden, Fenena mooier. Agafonov vond ik wel OK... Dalibor Jenis is wel imposant qua sonoriteit en karakterisering. En ik weet dat ik, ondanks mijn lange luisterervaring nog steeds geen stemmenspecialist ben ofwel was ze bij de premiere niet bij stem, maar IK vond Iano Tamar toch wel vocaal indrukwekkend ... en wat een (ietwat ironische) présence!
De enscenering riep bij mij naast de 'indignados' ook beelden op van de Arabische lente en Syrie-toestanden. Maar evenals bij de Rigoletto van de Met wordt het verhaal als dusdanig wel gevolgd en dat vind ik al heel goed. Daarbij een paar mooie beelden, zoals het moment van ' Va pensiero' ( formidabele koren overigens! ). En het gouden kalf als raak hedendaags afgodsbeeld : "Le veau d'or est -inderdaad- toujours debout!" (Mepfisto dixit). Mooi slotbeeld ook van de tot inkeer gekomen Nabucco die na de dood van Abigail de kroon weigert, waar al te veel bloed aanhangt... Ik val in herhaling, maar ik heb weer van het geheel genoten!

13

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 13 februari 2013 om 10:47

Volledig akkoord dat de regisseur niet ALLES mag overheersen. Het toppunt daarvan was bv de schandalige Carmen in de Vlaamse opera vorig seizoen: enorme schaamteloze coupures onder de mooiste nummers uit de opera (alles wat niet in het concept past!), vulgaire personenregie en toneellawaai dat alle muziek overstemde. Neen, dat kan echt niet! En ik vind niet alle moderne regies even geslaagd ( bv Manon Lescaut...).Maar ik vind een regieexperiment ( bv Il trovatore), zolang het het werk respecteert (maar dat is een heeeeeel relatief begrip) en ook als dat dan niet geheel geslaagd is (weer relatief) interessanter dan een routinevoorstelling. Maar ik heb ook niets tegen een 'klassieke' voorstelling met een goede personenregie. En ik probeer STEEDS van de voorstelling te genieten; daar dient ze tenslotte voor! En inderdaad Ode aan het operagebeuren, dirigenten en zangers die niet meer kunnen doen dan hun best! Wat een uitleg...!
En nog eens soRRy voor mijn bitterheidsuitval van daarnet. Lag aan ochtendhumeur en persoonlijke problemen...

12

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op woensdag 13 februari 2013 om 9:45

Wat ik wil onderstrepen is het volgende: Ode aan het operagebeuren.... aan de muziek, dirigent én zangers.
Maar niet dat de regisseur ALLES overheerst! En hoe meer
schandaalregisseur, hoe liever. En dat kan gewoonweg niet.
Getuigt van weinig respect, ook naar het publiek toe.

11

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 13 februari 2013 om 9:20

Ja, mensen toch! Wat een wereld! Slechte zangers, slechte regies, slechte intendanten, naievelingen zoals ik, die daar nog proberen van te genieten en halve analfabeten, ook zoals ik, die nog geen correct nederlands kunnen schrijven! Help!

10

van Marleen <marleen.wauters@...> op maandag 11 februari 2013 om 12:32

Soms heb ik toch ook heimwee naar de producties van Marc Clémeur. Toen mochten producties ook nog mooi zijn, van die aard dat je zin had om ook de beelden vast te houden. Het zal nog lang wachten zijn op een nieuwe Kát'a Kabanová en vergelijkbare producties die je graag 7 keer gezien zou hebben en die voor eeuwig blijven hangen. Het is tegenwoordig echt wel om ter rauwst.

marleen

9

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op maandag 11 februari 2013 om 12:03

T.a.v. de Heer Ricci...... Ik vervolledig nog met Marcel Vercammen, Jan Verbeeck, Berthe Van Hyfte(dé Butterfly),Gilbert Dubuc, Mina Bolotine (op een ietwat rijpe
leeftijd, zong ze nog een indrukwekkende Eboli!). Als
directrice van de KVO, engageerde ze buitenlandse zangers: Maryse Patris, Pierre Lanni, Peter Gottlieb(lieveling van het toenmalige operapubliek!). Natuurlijk kenden deze zangers problemen met onze taal,want toen
werden alle opera's in het Nederlands gezongen.Maar desalniettemin,succes verzekerd, want het hele operagebeuren stond onder de deskundige leiding van de "grote" Luigi Martelli! Onvergetelijk!!! Puur jeugdsentiment, maar ik moest het toch even kwijt.......

8

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 11 februari 2013 om 9:18

Inderdaad Gobbi-Suliotis, maar ik ga volgende zondag toch kijken...
Manon Lescaut (muzikaal) pijnlijk ???

7

van ricci <riccifrederic@...> op zondag 10 februari 2013 om 23:49

heb Deutekom een paar keer gehoord, indrukwekkend maar geen Abigaille, haar norma was overtuigender alhoewel je ook hier het gevoel had dat ze tocfh altijd die operettezangeres is gebleven met dat soubrette-achtige timbre. Excellente techniek buiten dat soms storende jodelende aspectje. Deutekom ging er altijd 100% voor.
Haar laatste twee cd's waren wel zielig. Net manon lescaut gehoord trouwens op rtbf3 : pijnlijk en eva-maria woubelt soms wat te teveel maar ze was wel duidelijk de beste.

6

van Wolfgang Jenniges <wjenniges@...> op zaterdag 9 februari 2013 om 23:01

Callas live?
U bedoelt wellicht de Vittorio Gui-versie van Napels uit 1949, elegant en subtiel gedirigeerd (ondanks de oververhitte sfeer in de zaal, goed te merken op CD), maar driewerf helaas een piraat-opname. Daardoor verzinkt Callas' Abigaille hier als een diamant in een erwtensoep, vocaal niet te evenaren (de andere solisten zijn bijlange niet op haar niveau), ook niet door de latere Suliotis, denk ik (zeker technisch niet). Maar deze twee zijn ook de Nabucco-opnamen die ik het vaakst opleg.
Callas heeft de aria uit Akt II in 1958 nog eens in de EMI-studio opgenomen (met Rescigno), en er zijn nog twee latere live-opnamen, uit 1952 voor een RAI-uitzending en (te laat) 1963 voor een recital in het TCE.
Wat vindt U van Deutekom? (staat op youtube).

5

van ricci <riccifrederic@...> op vrijdag 8 februari 2013 om 23:22

da's dan inderdaad voor zijn kennis van het Nederlands zulen we maar denken want voor de kwaliteit van zijn producties.......Inderdaad terug naar gobbi/souliotis, ik geen betere all-round opname van deze opera. Tsja Callas live is inderdaad niet te kloppen maar de klank maakt echt genieten toch een beetje moeilijk

4

van Margo <margo@...> op vrijdag 8 februari 2013 om 19:59

Maar hij heeft toch maar een Ebbenhouten Spoor gekregen (FWIW)...

http://www.n-va.be/nieuws/persberichten/aviel-cahn-laureaat-ebbenhouten-spoor-2013

Nu terug naar Gobbi-Suliotis...

3

van ricci <riccifrederic@...> op vrijdag 8 februari 2013 om 19:04

Aviel Cahn : even hard gebuisd op mijn rapport als PDC...
Mag ik dat nog ff zeggen?

2

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 8 februari 2013 om 18:59

Mirella Hagen die overigens de rol van Anna vertolkt in de huidige Nabucco...

1

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 8 februari 2013 om 18:55

Even een parenthese, terwijl we toch met Verdi in Antwerpen zijn. Verleden week was daar een interessant 'lunchconcert':' Verdi vs Wagner'. Enerzijds een aantal kamerliederen van Verdi met de nodige frisheid gebracht door sopraan Mirella Hagen (één keer zelfs verkleed als schoorsteenveger!), daarnaast een aantal ouverturen bewerkt voor piano vierhandig of solo van Verdi ( Nabucco, La Traviata ) en Wagner ( Lohengrin prelude I-heel mooi, Elza's bruidmarsch uit II-bewerking van Liszt en Meistersinger-heel virtuoos gebracht); En tenslotte een aantal originele pianostukken van Wagner 'Ankunft bei den schwarzen Schwanen' , 'Zurcher Vielliebchen Walzer' en 'Albumblatt'. Allemaal erg interessant en heel mooi gebracht. De soms een beetje kinderachtige tussencommentaar met enkele Verdi- en Wagnerdooddoeners met een lange baard nam ik er dan maar bij. Sommige mensen kunnen daar mee lachen en dat is hun goed recht! En nu terug Nabucco!