ti guarda dal Grande Inquisitor

Manon Lescaut in de Munt (1/2) [terug]

Opmerkingen ...

19

van Ricci <riccifrederic@...> op woensdag 6 februari 2013 om 19:34

da van die aankondiging werd me inderdaad verteld door iemand die er was, en toen ik de persoon in kwestie nadrukkelijk vroeg naar de verhouding Nederlands/Frans zei men me dat de aankondiging in het Frans langer duurde en uitgebreider was dan in het Nederlands. Excuus als da niet zo was maar dan nog : waarom TWEE personen om één aankondiging te doen???? Waar was de big boss himself? Mortier (zo bekritiseerd door PDC) was er quasi altijd met zijn vaste stoel op de middenrij. Wel heermlijk zo'n regie met een lippende zanger en een zingende met een partituur in de hand....dat heet dan kunst op niveau. En van anti-Amerikanisme kan men mij me alvast niet beschuldigen.
Het is toch maar opera, een kunst die snel zal verdwijen want de grote massa jongeren hebben volledig afgehaakt, ooit was dat anders...Spijtig en hard maar wel waar.

18

van Jan <jan_vdb@...> op woensdag 6 februari 2013 om 15:27

Ricci, je commentaren zijn gewoon zielig. Je was er niet eens bij, zondag. Ik was er wel, en de aankondiging dat de tenor ziek was en vervangen zou worden werd gedaan door twee personen, een franstalige en een nederlandstalige, zonder enige "communautaire discriminatie". Hou je gezever maar voor jezelf... We weten allemaal dat je PDC niet kan uitstaan, maar leugens verkopen is een verderfelijke tactiek. Het zijn hier de amerikaanse presidensverkiezingen niet he.

17

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 6 februari 2013 om 15:14

Manon Lescaut IS een meesterwerk (zoals velen). Toegegeven, het libretto rammelt wat, omdat er eigenlijk te weinig scenes zijn (Puccini liet trouwens een 2de bedrijf weg) waardoor de tijdspannes tussen de bedrijven te groot is (net als in La Boheme). Maar elk bedrijf op zich is wel een afgewerkt geheel (ook net als in La Boheme). En de muziek IS heerlijk, zowel de melodieen als een subtiel net van leitmotiven. En DAT VOLSTAAT! Dat het werk "in alle opzichten" zou gedateerd zijn is verder een debat naast de kwestie. "Gedateerd" voor wie? Zolang nog vele mensen (ongetwijfeld met minder goede smaak zoals ikzelf) deze muziek graag horen, is ze voor hen niet gedateerd! Blij te horen dat dat ook nog "geweten" en "aanvaard" wordt! Overigens hoor ik ook heel graag Janacek!
Om nu terug tot de huidige produktie te komen (ik zag ze gisterenavond): Inderdaad zijn beide tenoren ziek. Brandon Jovanovich acteerde de rol op scene en de inderhaast opgeroepen Carlo Ventre zong (dit werd evengoed in het frans als in het nederlands aangekondigd!)
en deze deed dit (volgens mij) schitterend! En Eva Maria Westbroek was ronduit fantastisch! Vocaal in topvorm, een echt theaterbeest en haar 'sola, perduta, abandonata' was om kippevel van te krijgen! Heel goede bijrollen en koor en vooral orkest eveneens in topvorm (zelden zo prachtig het intermezzo horen spelen!).
Over de regie ben ik minder onverdeeld gelukkig. Evenals bij La Traviata is het een hele sombere visie op het werk; alleen, bij La Traviata werd het verhaal gerespecteerd, hier ook soms, en dat zijn de beste momenten zoals de liefdesscenes en de wel heel crue voorstelling van de 'inscheping' van de vrouwen. Die vrouwen worden trouwens van in begin brutaal behandelt (naakt- en pooierscenes in het eerste bedrijf - ook niet echt voorzien in het verhaal). En waarom die pop in de dansscene? En waarom ziet men Manon niet gevangennemen en zit ze daarna niet in de gevangenis? En waarom sterft ze op het einde niet en lopen er dubbels van haar rond? Waarom voortdurend terug dat metrostation met constant irriterende schuifpanelen. Ik veronderstel dat Des Grieux alles 'fantaseert' of 'droomt' op de bank van dat metrostation, moderne 'woestijn', maar heel duidelijk is het toch allemaal niet. Gelukkig was het dus muzikaal en vooral wat Westbroek betreft vocaal en dramatisch wel meer dan de moeite!

16

van Stefan <bstefan@...> op woensdag 6 februari 2013 om 7:33

Blijkbaar zijn én Brandon Jovanovich én Hector Sandoval ziek. Dubbel pech voor de Munt. Carlo Ventre vervangt, maar niet op de scène. Het is toch al een goede zaak dat er nu een vervanger is en dat ze de zangers niet ziek laten zingen.

15

van ricci <riccifrederic@...> op dinsdag 5 februari 2013 om 23:58

en als ze dan nog eens geen degelijke cast kunnen voorschotelen wat tenoren betreft, zit maar in de zaal...naar verluidt was het zondag weer van dat en moesten ze een tenor vanuit italie invliegen (weet iemand wie dat was?), en de medeling werd zelfs niet door PDC himself gedaan maar door iemands anders vooral in het Frans en voor 'les flamands la meme chose'...

14

van Dirk Vermassen <dirk.vermassen@...> op dinsdag 5 februari 2013 om 19:12

Intriges in fictiewerken hoeven natuurlijk niet realistisch te zijn, maar wel overtuigend en, binnen de conventies van het genre en voor de duur van het werk, geloofwaardig. Dat hangt niet zozeer af van wat er verteld wordt, maar van hoe het verteld wordt. Zelfs een zingend en wandelend standbeeld kan, als de componist en de librettist hun stiel kennen, perfect geloofwaardig zijn op scène: Mozart en Da Ponte hebben het bewezen.
Manon Lescaut is een draak omdat het werk in alle opzichten gedateerd is, voortdrijft op waar Puccini in zijn tijd succes mee kon hebben. Op zich is dat niet fout, maar als er alleen maar dat is, als er niets is dat het gegeven boven de tijd kan doen uitstijgen - en in een opera is dat in de eerste plaats de muziek - trotseert het werk de jaren niet. De muziek van Manon Lescaut is vakkundig gemaakt, maar ook niet meer dan dat. Een rammelend libretto wordt daardoor nog krakkemikkiger. Ik weet en aanvaard dat er nog altijd mensen zijn die ervan houden, maar voor mij is de waarde ervan te gering om grote investeringen van tijd, geld en energie te rechtvaardigen. Voor één opera van Puccini's tijdgenoot Janacek, om maar één voorbeeld te noemen, geef ik honderd Manon Lescauts cadeau.

13

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 4 februari 2013 om 10:30

Als men alle opera's waarvan het libretto in de ogen van sommigen 'draken' zijn van het repertoire moest schrappen, zouden er waarschijnlijk niet veel overblijven. Dat geldt trouwens ook voor vele toneelstukken, films en feuilletons... Bij opera vind ik trouwens dat dat deel uitmaakt van de charme van het genre; we zijn niet in de realiteit maar op toneel! Ik vind ook dat de regie een 'scheef' libretto kan verhelpen (zoals bv Carsen in zijn prachtige regies van Manon Lescaut en La Boheme in de VLOS ). Elk genre heeft zijn conventies en die moet men aanvaarden wil men er enigzins van kunnen genieten zoniet kan men voor sommige werken beter thuisblijven !

12

van Jan <jan_vdb@...> op zaterdag 2 februari 2013 om 14:33

@Stefan: Een zanger verplichten om ziek op scène te gaan is inderdaad onverantwoord. Daarom veronderstel ik ook dat Jovanovich uit eigen beweging op scène ging - hetgeen hem niet kan verboden worden aangezien hij een contract heeft. Een zanger is in de eerste plaats zélf verantwoordelijk om uit te maken of hij al dan niet in staat is om een voorstelling te zingen...
Wat betreft Saturova/Stefanescu: wat zou jij gedaan hebben? De voorstelling volledig stilleggen wegens geen sopraan? Of Stefanescu wel laten zingen maar zonder het personnage op scène te laten. Dat zou pas ridicuul zijn...

@Ricci: Tenoren zijn er in overvloed. Betaalbare Don José's ook. Maar ga eens kijken op operabase of zo en tel het aantal tenoren dat Manon op zijn repertoire heeft staan... Je zal snel merken dat het niet zo evident is om er een te vinden. Het is echt wel een aartsmoeilijke rol.

11

van Dirk Vermassen <dirk.vermassen@...> op zaterdag 2 februari 2013 om 11:12

Inderdaad, Stefan: goede of slechte regie, een draak blijft een draak.

10

van Stefan <bstefan@...> op zaterdag 2 februari 2013 om 11:01

Ik zag de voorstelling gisterenavond. Ze hebben Brandon Jovanovich opnieuw ziek laten zingen. Dit was voor mij vanaf zijn eerste noten al duidelijk...pas na de pauze kwam er een aankondiging dat we zijn "imperfections" moeten vergeven. Recentelijk bij La Traviata was het hetzelfde liedje: toen zong Saturova ziek de eerste twee bedrijven (men wist al lang dat ze ziek was...) en na de pauze zong Ana Camelia Stefanescu terwijl Saturova acteerde. Ik vind deze aanpak vooral onverantwoord voor de zangers en niet correct naar het publiek toe. Over de regie van deze Manon valt niet veel te zeggen, maar dit ligt grotendeels ook aan het (voor mij oninteressante) werk. De grote troef van deze productie is natuurlijk een sublieme Westbroek, al hoor ik haar liever Wagner zingen. Na enkele sterke muntseizoenen, is 2012-2013 toch wat een tegenvaller.

9

van ricci <riccifrederic@...> op vrijdag 1 februari 2013 om 19:43

toch wel want da kost me niks, zo ben ik ook door de traviata gezapt waar het ergerlijke nivo van de zangers me nog meer irriteerde dan die middelmatige regie.
Jovanovich was wel een 'ontdekking' van de vlos toen ie jaren geleden daar nog de don josé zong.....en zo duur zijn die nu ook weer niet. Toen Westbroek nog in Duitsland zong (en ik haar daar hoorde) was de 'geniale' PDC helemaal niet in haar geinteresseerd, die interesse kwam pas veel later toen ze elders doorbrak. Een echte getalenteerde casting director ruikt talent daarVOOR, heb PDC nog geen enkele zanger weten te ontdekken. In Brussel noch Amsterdam.....

8

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 1 februari 2013 om 18:24

Als hij de regie toch al op voorhand slecht vind, zal hij ze ook wel niet op internet willen zien, zeker !

7

van Margo <margo@...> op vrijdag 1 februari 2013 om 18:17

Ricci, als je de voorstelling toch zou willen zien, dan kan dat tegenwoordig ook via internet. Vanaf 12 februari wordt de voorstelling gestreamd:

http://www.demunt.be/nl/news/53/

6

van Margo <margo@...> op vrijdag 1 februari 2013 om 16:12

Wim, ik denk dat je met je vraag "WELKE LYRISCHE SOPRAAN..." de kern raakt. Ik krijg meer en meer het gevoel dat Westbroek in essentie een - weliswaar grote - vol-lyrische sopraan is en niet de grote Puccini-spinto die een rol als Manon of Giorgetta (of Minnie, maar dat heb ik haar niet horen zingen) eigenlijk nodig heeft.

5

van Wim <wim_miranda@...> op vrijdag 1 februari 2013 om 15:38

Ik heb ook de voorstelling van 29 januari bijgewoond en inderdaad jammer dat de tenor ziek was, want hij heeft een grote toekomst maar alleen al voor Westbroek is deze voorstelling ENORM de moeite.
Wat een stem! Mensen, dit is echt wel topniveau. Zij heeft één van de mooiste stemmen van dit moment. Ook in de Met (Sieglinde) of Covent Garden heeft zij veel succes hoor ! WELKE LYRISCHE SOPRAAN HEEFT IN DE MUNT DE VOORBIJE JAREN NOG BETER GEZONGEN !!!!!!!!!??????????????????????????
Toch een pluim voor de munt om zo'n cast bijeen te krijgen, hiervoor zou je in het buitenland minstens het dubbele betalen. Vergeet ook de mooie ondersteuning van de dirigent niet.

4

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 1 februari 2013 om 11:06

Het getuigt misschien van gezond verstand om zich te laten leiden door de mening van iemand anders maar voor mij telt enkel die van mezelf ! En die kan ik alleen weten door de voorstelling zelf bij te wonen, wat natuurlijk 'risico'geld kost. Maar ik heb zelden spijt een voorstelling bijgewoond te hebben omdat tenslotte mijn geld daar onder andere voor dient en ik nogal open sta voor veel in de regie - maar dat is natuurlijk een persoonlijke instelling ! En dat sluit niet uit dat de mening van anderen me wel interesseert om een idee te hebben van de voorstelling - daarvoor dient voor mij een revieuw.

3

van ricci <riccifrederic@...> op vrijdag 1 februari 2013 om 9:58

"reviews" dienen toch om het publiek voor te lichten hoe her er tijdens een voorstelling aan toe gaat? Wat is anders het nut ervan, de bespreking van margo was voor mij duidelijk genoeg om voor mezelf te beslissen dat ik er niet naar toe zal gaan. Dus daarvoor moet ik de regie zelf niet zien. Gemakkelijk? Zeker maar ook gezond verstand and money-wise

2

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 1 februari 2013 om 9:35

Toch gemakkelijk als men reeds op voorhand weet dat de regie zal ergeren, ik weet dat meestal pas als ik ze gezien heb ...

1

van ricci <riccifrederic@...> op donderdag 31 januari 2013 om 22:31

PDC schijnt er wel een handje van weg te hebben om pre-optredens te doen voor de echte show....Anyway onverantwoord inderdaad want manon lescaut is ondanks de titel toch vooral de tenorenpartij die het'm doet.
Ga uiteraard aan een regie die me toch alleen maar ergert geen geld besteden, zal het wel op de radio horen.